Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 22:28:19

Очищення території області від непридатних пестицидів та отрутохімікатів

04.12.2014   07:25Агенцiя

Щорічно 3 грудня відзначається міжнародний День боротьби з пестицидами. У цей день екологи усього світу проводять акції та протести, нагадуючи про накопичення у довкіллі значної кількості шкідливих хімічних речовин. Зокрема, пестицидів, які акумулюються в довкіллі і накопичуються в організмах людей і тварин, спричиняючи важкі наслідки для їх здоров’я. Деякі хімікати вважаються гормонально активними з’єднаннями і викликають розлади ендокринної і імунної систем. Дію інших пов’язують із затримкою розумового розвитку, онкологією та репродуктивними проблемами.

Про те, як поводяться з непридатними до використання хімічними засобами захисту рослин у Чернігівській області, інформує Департамент екології та природних ресурсів облдержадміністрації.

Загрозу забруднення природних об’єктів, в першу чергу підземних водоносних горизонтів та поверхневих водойм, небезпечними речовинами створюють накопичені непридатні і заборонені до використання хімічні засоби захисту рослин (ХЗЗР).

Протягом останніх років, велика кількість непридатних пестицидів, які накопичувались на різноманітних складах та звалищах по всій території Чернігівської області ще з радянських часів, перетворилась в безхазяйні відходи, практично залишившись поза доглядом та контролем, створюючи таким чином небезпеку людям і довкіллю. ХЗЗР перетворилися на своєрідну міну сповільненої дії.

Департаментом проводиться постійний супровід бази даних непридатних пестицидів області щодо руху та стану місць їх зберігання, періодично ініціюється проведення інвентаризації отрутохімікатів.

Враховуючи те, що значна частина складів знаходиться в басейнах річок Дніпро та Десна, які є джерелами питного водопостачання, з метою зменшення техногенного навантаження на навколишнє середовище та попередження забруднення об’єктів довкілля, є вкрай необхідним забезпечення утилізації залишків небезпечних речовин у повному об’ємі.

На сьогодні, і з усіх існуючих методів знешкодження непридатних пестицидів, найбільш екологічно ефективним є спалювання в спеціальних високотемпературних печах, обладнаних сучасними системами очищення димового газу та контролю за викидами і небезпечними рештками.

За результатами комісійних інвентаризацій на землях Чернігівської області було накопичено близько 1000 тон ХЗЗР. Хімікати зберігалися в 110 місцях, з них в 67 місцях стан зберігання яких було визнано незадовільним.

Питанням остаточного вирішення проблеми непридатних пестицидів, зокрема перезатаренням та вивезенням їх на утилізацію за межі області опікувалися Мінприроди України, Чернігівська обласна державна адміністрація, Чернігівська обласна рада, Держекоінспекція у Чернігівській області та громадські екологічні організації. І в 2011 році багаторічні зусилля увінчались успіхом.

У липні 2011 року компанія ТОВ «СІ БУД СІСТЕМ» розпочала роботи із забезпечення екологічно безпечного збирання, перевезення, зберігання, оброблення та знешкодження непридатних до використання пестицидів і тари від них.

Всі роботи по збиранню, перезатаренню та відвантаженню проводились під контролем спеціально створеної комісії з представників обласних установ та організацій під головуванням Голови комісії з приймання робіт із забезпечення екологічно безпечного збирання, перевезення, зберігання, оброблення та знешкодження непридатних до використання пестицидів та тари від них на території Чернігівської області.

Станом на 18.11.2014 року на території області існує 54 місця, в яких обліковується 282,5 тонни непридатних до використання хімічних засобів захисту рослин. Стан 29 складських приміщень незадовільний.

На сьогоднішній день, в області, чистими від непридатних хімікатів є 13 районів: Коропський, Козелецький, Талалаївський, Бахмацький, Менський, Бобровицький, Городнянський, Куликівський, Корюківський, Ніжинський, Новгород-Сіверський, Ріпкинський та Чернігівський.

У Чернігівській області органами виконавчої влади та всіма причетними службами докладаються активні зусилля для забезпечення повного звільнення регіону від отрутохімікатів. Адже стратегія державної екологічної політики України щодо очищення від непридатних пестицидів полягає не в ліквідації застарілих пестицидів та отрутохімікатів в окремих точках, а в комплексному повному очищенні території найближчим часом.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини