Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 10:16:16

Ентузіасти намагаються врятувати унікальну історичну садибу в Козельці

29.11.2014   11:09

У місті Козельці Чернігівської області ентузіасти провели акцію з порятунку найдавнішого в Лівобережній Україні садибного комплексу "Покорщина" - забили дошками вікна й двері головного будинку пам'ятки, аби взимку туди не потрапляли сніг і волога.

"Не можна дивитися, як все це гине. Треба щось робити. Треба, щоб ті самі "бомжі" бачили, що хтось сюди приїжджає і доглядає за пам'яткою. Треба нагадувати і владі, і місцевим жителям, що вона має цінність", - сказав ініціатор проведення акції, вчений секретар Національного архітектурно-історичного заповідника "Чернігів стародавній" і очільник організації "Збережи старий Чернігів" Сергій Черняков.

Провести захід допомогла Козелецька райдержадміністрація. Вона мобілізувала місцевих підприємців на виділення дощок і гвіздків, а студентів місцевого технікуму - на безпосереднє виконання роботи. Заступник голови РДА Артем Севастьян пообіцяв, що навесні на території садиби підприємці спиляють сухостій, який може повністю зруйнувати будинок, а волонтери викосять бур'яни і самосійку, що руйнує фундамент кам'яниці.

За останній час це вже другий захід, спрямований на привернення уваги до стану історичної пам'ятки. Нещодавно порядок на її території наводили педколектив та учні Козелецької загальноосвітньої школи №3. Свою акцію вони назвали "Покорщина" плаче гіркими сльозами".

Ця назва красномовно засвідчує, у якому жахливому стані знаходиться садиба. Головний будинок вже настільки зруйнований, що от-от завалиться. Оглянувши його, заслужений архітектор України Володимир Павленко зазначив, що він уже не підлягає реставрації і потребує повної відбудови.

Директор Козелецького районного радіомовлення Світлана Кийкова, яка багато років переймається долею пам'ятки і приводить сюди екскурсії, вважає, що сьогодні, коли йде війна з Росією, відновлення "Покорщини" могло б стати одним із аргументів у протистоянні розв'язаній агресором інформаційній війні. Адже саме тут російська імператриця Єлизавета, після таємного вінчання з Олексієм Розумовським, мусила вклонитися своїй свекрусі - простій українській козачці Наталці Розумисі. Коли вона зі своїм коханим приїхала в Козелець, мати не кинулася на поклон до карети, а, за українським звичаєм, зустріла невістку на порозі, а, може, й у самому будинку. Той приїзд Єлизавети (в 1744р.) став для нашої країни історичним: вражена теплим прийомом простого люду і козацької старшини, цариця дала наказ відродити в Україні гетьманство.

За однією з легенд, саме через "покорення" імператриці свекрусі садибу й було названо "Покорщина". Хоча історики стверджують, що ця думка - на 100% хибна. Вони вважають, що до того, як її купила Розумиха, садиба належала київському полковому писарю Івану Покорському.

Попри це, легенди мають право на існування, тим паче, якщо факт поклону цариці простій українці мав місце. І якщо саме це приваблюватиме сюди численних туристів.

За інформацією істориків, "Покорщина" - єдиний в Україні уцілілий зразок дерев'яного будинку козацької старшини. Зводили його в середині 18-го століття кращі місцеві майстри "за місцевими панськими смаками". В історію "Покорщина" увійшла, як резиденція подружжя Дараганів - старшої Наталчиної доньки Віри та її чоловіка Юхима - полковника козацького Київського полку. За їх життя тут містилася неформальна "столиця" всього приостерського краю. Після припинення роду Дараганів садиба перейшла у власність іншої знаменитої в Україні сім'ї - родини Галаганів.

Сьогодні "Покорщина", як пам'ятка архітектури, перебуває на балансі Чернігівської обласної ради. У 2010 році, з метою відродження садиби, нею було прийнято рішення передати її в користування засновнику і директору приватного музею "Козацькі землі України", лауреату Національної премії ім.Шевченка Володимиру Недяку. Однак, через земельні проблеми, він її не взяв, і пам'ятка залишилась бездоглядною.

Відтоді житловий будинок і дерев'яна каретна прийшли у повні непридатність. Міцну кам'яницю ще можна відреставрувати.
 

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини