Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 09:37:58

Представники Омбудсмана перевірили умови проживання вимушених переселенців на Чернігівщині

19.11.2014   10:34Агенцiя

Регіональним координатором зі зв’язків із громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Чернігівській області Аллою Лепехою спільно з керівником Чернігівського громадського комітету захисту прав людини Віктором Тарасовим та Юлією Вауліною - представником Ресурсного центру, створеного Офісом Омбудсмана за підтримки Програми розвитку ООН в Україні, здійснено моніторинговий візит до місць компактного розміщення внутрішньо переміщених осіб з Донецької і Луганської областей у Чернігівській області, а саме в санаторії «Остреч» та «Десна».

Про це повідомляє прес-служба Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

На момент проведення моніторингового візиту в санаторії «Остреч» перебувало 50 переміщених осіб, з яких більша половина – діти шкільного та дошкільного віку. Від санаторію до міста - шість кілометрів. Серед головних проблем – транспортна. Часто приходиться добиратись до санаторію пішки. А не за горами зима. Вже зараз є потреба в теплих речах для дітей.

Санаторій «Десна» знаходиться в не менш мальовничому місці – недалеко від річки Десна та села Ладинка Чернігівського району, в якому наразі перебуває 122 переміщені особи з Донецької і Луганської областей, серед яких – 82 дітини.

Корпуси санаторіїв, де проживають внутрішньо переміщені особи, перебувають у задовільному стані, підготовлені до зими – є опалення, холодна та гаряча вода. Переселен-ці проживають в них безкоштовно. В кімнатах, де перебувають дорослі, прибирання здійснюється ними самими, а там, де мешкають діти - прибиральницями. Скарг на харчування не має.

Хоча розміщені переселенці в різних санаторіях, проблеми у них майже одинакові. Головна - це неможливість працевлаштування. В Чернігівській області знайти роботу надто складно. Крім того, є соціальні проблеми, зокрема виплата пенсій, матеріальної допомоги.

1 жовтня Кабінет міністрів України прийняв дві важливі постанови: №509 “Про облік осіб, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції” та №505 “Про надання щомісячної адресної допомоги особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції, для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг”.

Більшість осіб, які перебувають в санаторіях «Остреч» та «Десна», зареєстровані в районних управліннях соціального захисту населення. Але щомісячної адресної допомоги ніхто з них поки що не отримав. Є проблеми з переоформленням документів для отримання такої допомоги.

Наразі є актуальною необхідність розробки та внесення змін до нормативно-правових актів щодо спрощення процедури переоформлення документів і отримання соціальних виплат для внутрішньо переміщених осіб.


Віктор Тарасов
 

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.