Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 20:49:14

Чиста лікарня – безпека для пацієнта

01.11.2014   10:46Агенцiя

Як знизити рівень внутрішньолікарняних інфекцій, що слід використовувати для дезінфекції приміщень закладів охорони здоров’я, наскільки дотримання вимог асептики та антисептики здатне покращити лікувальний процес у стаціонарах, а також що з передового міжнародного досвіду можна використати задля підвищення інфекційної безпеки вітчизняних лікарень і поліклінік?

На ці та інші питання 28 жовтня давали відповіді учасники обласної науково-практичної конференції по профілактиці внутрішньолікарняних інфекцій. Участь у конференції взяли лікарі-епідеміологи, медичні сестри лікарняних закладів Чернігівщини, представники фармацевтичних компаній, а також відомий німецький гігієніст, професор Ханс-Йоахім Рьодгер.

За словами однієї з організаторів конференції, президента Асоціації медичних сестер України, головного позаштатного спеціаліста МОЗ України по роботі із молодшим медичним персоналом Галини Івашко, якщо у лікарні дотримуються вимог дезінфекції, виконуються відповідні накази Міністерства – такий заклад буде позбавлений внутрішньолікарняних інфекцій, а відтак – створюються умови не тільки для безпечного перебування пацієнтів, а і їхнього скорішого одужання.

- Конференція має довести – молодший медичний персонал, який постійно знаходиться поруч із пацієнтом, має особливу увагу приділяти не тільки своєчасній дезінфекції приміщень, а і власній гігієні. Якщо ретельно дотримуватися цих простих правил, вірогідність внутрішньолікарняних інфекцій буде зведена до нуля. Ці питання знаходяться під особливим контролем Асоціації медичних сестер України та Служби організації інфекційного контролю. Свого часу ми започаткували особливу нагороду «Чиста лікарня» – своєрідний диплом, що вручається медичним закладам України, які ретельно дотримуються асептичних вимог та позбавлені внутрішньолікарняних інфекцій, – зауважила Галина Івашко.

Про хімічну дезінфекцію, як елемент інфекційної безпеки лікарні розповів Ханс-Йоахім Рьодгер, зазначивши, що у Німеччині, як і в інших розвинутих країнах, іноді виникають випадки внутрішньолікарняних інфекцій, які ретельно досліджуються відповідними службами.

- Втім, враховуючи якісну, адаптовану до потреб галузі нормативно-правову базу та наявність необхідних коштів, таких випадків стає все менше. Сподіваюся, що українські медичні заклади зможуть використати наш досвід по боротьбі із таким явищем, якому у ХХІ столітті не повинно бути місця, – зазначив Ханс-Йоахім Рьодгер.

Учасники конференції заслухали виступи спікерів, зокрема спеціаліста СОІК Ольги Карпенко щодо аналітичних досліджень інфекційної безпеки медзакладів України та спеціаліста компанії «Лізоформ медикал» Олесі Богданенко, яка познайомила із аспектами наукового підходу до вибору ефективних дезінфікуючих засобів.

Під час конференції було проведено майстер-клас щодо правильної дезінфекції рук персоналу та використання дезінфікуючих засобів.


За повідомленням прес-служби Управління охорони здоров’я ОДА

 

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.