Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 22:02:09

ЧНТУ презентував проект “Cоціальна інтеграція жертв націонал-соціалізму, тоталітарних режимів та інших людей літнього віку до громади м. Чернігова”

30.10.2014   08:14Агенцiя

29 жовтня Чернігівський національний технологічний університет в рамках програми “Університет в житті міста” презентував проект “Cоціальна інтеграція жертв націонал-соціалізму, тоталітарних режимів та інших людей літнього віку до громади м. Чернігова”, який отримав грант німецького фонду EVZ – “Пам’ять. Відповідальність. Майбутнє”.

Мета проекту – сприяння соціальній інтеграції жертв націонал-соціалізму та тоталітарних режимів, інших людей літнього віку, що мешкають в м. Чернігові, до місцевої громади, розвиток їх соціальних контактів й творчої активності, подолання соціальної ізольованості, а відтак, підвищення якості життя шляхом залучення в просвітницько-культурний та інформаційний простір відкритого університету. Створення території міжпоколінного діалогу та обміну досвідом сприятиме розширенню світогляду літніх та молоді, подоланню негативних стереотипів, визнанню життєвого досвіду і досягнень людей старшого покоління.

Задачі проекту:
• Відвідування маломобільних та немобільних літніх людей вдома волонтерами (“Візити уваги”)
• Здійснення супервізії волонтерської діяльності
• Проведення клубної роботи “Діалог поколінь”
• Організація святкових заходів
• Проведення музично-літературної вітальні та майстерні “Золоті ручки”
• Організація екскурсій містом та відпочинку на природі
• Оформлення постійно діючої виставки “Сторінки пам’яті: від минулого до сучасності”
• Розповсюдження досвіду реалізації проекту через ЗМІ, матеріали на Інтернет-сторінці, проведення конференції
• Підготовка методичних матеріалів по роботі з людьми літнього віку та видання методичного посібника.

Термін реалізації проекту: 1 жовтня 2014 р. – 31 березня 2016 р.

Партнери проекту: Чернігівське міське відділення Української спілки в’язнів – жертв нацизму; Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Деснянської районної у м. Чернігові ради.

Члени Спілки в’язнів – жертв нацизму, окрім отримання дозвіллєвих послуг, відмітили гостру потребу в спілкуванні з молоддю, передачі свого досвіду, а також бажання брати участь в заходах проекту.

Особливий інтерес виявили також студенти факультету соціальної роботи, які прагнуть на практиці відпрацювати компетенції спілкування та роботи з літніми людьми. Молодь також виявила бажання спілкуватися з очевидцями подій минулого, брати участь в нових для них формах роботи.

Створення єдиного середовища міжпоколінної взаємодії сприятиме залученню літніх людей у процеси соціальної інтеграції, організації змістовного дозвілля, задоволенню рекреаційних потреб, що впливатиме на формування позитивної життєвої перспективи учасників та наповненню їх життя сенсом. Проект впливатиме також на молодих учасників, розширюючи їхній світогляд, формуючи адекватну оцінку подій минулого та толерантне ставлення до літніх.

Таким чином, реалізація проекту дозволить задовольнити нагальні потреби як літніх людей, у тому числі жертв тоталітарних режимів, так і потреби молоді, зокрема майбутніх соціальних працівників, які закріплять теоретичні знання на практиці, а також отримають досвід волонтерської діяльності.

Команда проекту:
• Скорик Тамара Володимирівна, доцент кафедри соціальної роботи, кандидат педагогічних наук, доцент
• Сила Тетяна Іванівна, декан факультету соціальної роботи, кандидат психологічних наук, доцент
• Акименко Юрій Федорович, доцент кафедри соціальної роботи, кандидат психологічних наук
• Шиганова Юлія Валеріївна, провідний економіст
• Зубок Ніна Володимирівна, голова Чернігівського міського відділення української спілки в’язнів – жертв нацизму – партнер проекту
• Носок Світлана Іванівна, заступник директора Територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Деснянської районної у м. Чернігові ради – партнер проекту
• Коленіченко Тетяна Іванівна, завідувач кафедри соціальної роботи, кандидат педагогічних наук
• Децюк Тетяна Миколаївна, старший викладач кафедри соціальної роботи
• Ревко Альона Миколаївна, асистент кафедри соціальної роботи

Під час презентації проекту виступили організатори та гості заходу.
Ректор ЧНТУ Шкарлет С.М. привітав учасників проекту і відзначив важливість залучення позабюджетних коштів з метою реалізації Чернігівським національним технологічним університетом соціальних програм в місті Чернігові.

Проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародної діяльності Новомлинець О.О. наголосив на необхідності вдосконалювати соціальну роботу з жертвами націонал-соціалізму та тоталітарних режимів, іншими людьми літнього віку.
Голова Деснянської райради м.Чернігова Горбань Ю.В. відзначив необхідність соціальних програм підтримки літніх людей в місті.

Керівник проекту Скорик Т.В. ознайомила присутніх з діяльністю грантодавця – німецький фонд EVZ “Пам’ять. Відповідальність. Майбутнє”.

Експерти проекту Сила Т.І. та Акименко Ю.Ф. розповіли про мету проекту, його основні задачі, заплановані заходи, заплановані результати, процес залучення до проектної діяльності волонтерів.

Голова Чернігівського міського відділення Української спілки в’язнів – жертв нацизму Зубок Н.В. порушила питання значення діалогу поколінь для громади міста.
Заступник директора Територіального центру соціального обслуговування Носок С.І. відзначила тісну взаємодію фахівців цієї установи з викладачами та студентами університету у вирішенні нагальних питань соціальної допомоги літнім людям.

Якщо ви є жертвою націонал-соціалізму (остарбайтери, в’язні гетто та нацистських таборів, жертви нацистської окупації, діти, які втратили батьків під час війни) та тоталітарних режимів, запрошуємо вас взяти участь у заходах проекту.
Контактний телефон: 72-40-71. Е-mail: swfaculty97@mail.ru

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини