Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 11:47:23

Про реалізацію Національної стратегії профілактики соціального сирітства до 2020 року

22.10.2014   16:22Агенцiя

Про роботу Деснянської районної у місті Чернігові ради по реалізації Національної стратегії профілактики соціального сирітства до 2020 року інформував на розширеній міській нараді голова Деснянської районної у місті ради Юрій Горбань.

Національна стратегія профілактики соціального сирітства була затверджена 22 жовтня 2012 року і направлена на:
- раннє виявлення сімей, які входять до групи ризику опинитися у складних життєвих обставинах, надання їм допомоги, попередження вилучення дитини з сім'ї;
- зменшення кількості дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які виховуються в інтернатних закладах;
- виховання відповідального батьківства, запобігання соціальному сирітству.

Районною у місті радою, в межах повноважень, забезпечується виконання Державних програм щодо профілактики соціального сирітства.

На обліку у службі у справах дітей перебуває 50 дітей, батьки яких ухиляються від виконання батьківських обов’язків.

Щомісяця перевіряються умови проживання дітей, які перебувають на обліку у службі у справах дітей. За 9 місяців 2014 році проведено 377 обстежень умов проживання дітей. За результатами перевірок було направлено 24 клопотання до сектору кримінальної міліції у справах дітей про притягнення батьків до адміністративної відповідальності за невиконання батьківських обов’язків по вихованню дітей.

В 2014 році до суду було направлено 9 позовів на позбавлення батьків батьківських прав (проти 23 в 2011 році, 12 в 2012 році, 6 в 2013).

З метою запобігання соціального сирітства, батькам, які не виконують батьківські обов'язки і де є загроза відібрання у них дітей, пропонується влаштування дітей до центрів соціально-психологічної реабілітації на термін до 9 місяців на повне державне забезпечення.

Під час перебування дітей в центрі з батьками працюють і спеціалісти служби у справах дітей районної у місті ради і міського центру соціальних служб для сім'ї дітей та молоді, які намагаються допомогти батькам у вирішенні питань психологічного, побутового, соціального характеру.

Як результат, із 17 дітей, які з початку року перебували в центрі, 11 повернуто батькам у зв'язку з позитивними змінами у поведінці батьків, їх ставленні до виховання дітей.

4 дітей продовжують перебувати у центрах до закінчення 9-ти місячного терміну. Одну дитину направлено до Городнянської спеціальної школи-інтернату, а стосовно матері матеріали направлені до суду на позбавлення батьківських прав. Ще одна дитина під час перебування у центрі посиротіла і була влаштована у прийомну сім’ю.

В 2014 році проведено 9 засідань комісії з питань захисту прав дитини, на яких розглянуто 128 питань щодо доцільності чи недоцільності позбавлення батьків батьківських прав, виконання батьками батьківських обов'язків по вихованню дітей, розв'язання спору між батьками у вихованні дітей, визначення місця проживання дітей та ін.

Завдяки профілактиці зменшується кількість дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування в тому числі і соціальних сиріт.

В 2011 році без батьківської опіки залишилось 55 дітей (з них: 9 дітей, у яких батьки померли, 35 дітей, у яких батьки позбавлені батьківських прав, 9 дітей, у яких батьки засуджені до позбавлення волі, 1 дитина, батьки якої визнані недієздатними).

В 2012 році без батьківської опіки залишилось 28 дітей (з них: З дитини, батьки яких померли, 10 дітей, батьки яких позбавлені батьківських прав, 7 дітей, батьки яких були засуджені до позбавлення волі, 1 дитина, батьки якої визнані недієздатними).

В 2013 без батьківської опіки залишилось 26 дітей (з них: 7 дітей, батьки яких померли, 14 дітей, батьки яких позбавлені батьківських прав, 1 дитина, батьки якої визнані недієздатними, 1 дитина, батьки якої засуджені до позбавлення волі).

В 2014 році без батьківської опіки залишилось 14 дітей (з них: 5 дітей, у яких батьки померли, 9 дітей, у яких батьки позбавлені батьківських прав).

Кількість дітей - сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, охоплених сімейними формами виховання з кожним роком збільшується.

На 1 січня 2012 року в районі була 281 дитина - сирота та дитина, позбавлена батьківського піклування. З них: 231 дитина виховувалась в сім'ях, тобто 82,2%).

На 1 січня 2013 року в районі налічувалось 279 дітей зазначеної категорії, з них: 238 виховувались у сім'ях, тобто 85,3 %).

На 1 жовтня 2014 року - в районі 250 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. З них: 225 дітей виховується в сім’ях, 25 в державних дитячих закладах (школах-інтернатах, спеціалізованих дитячих будинках, ВУЗах). Тобто, сімейними формами виховання на сьогодні охоплено 90,0 % дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

В районі діє 5 прийомних сімей, в яких виховується 9 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та одна особа з числа дітей, позбавлених батьківського піклування.

Контроль за умовами виховання і проживання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в сім'ях опікунів (піклувальників), усиновителів, у дитячих будинках сімейного типу, в прийомних сім'ях покладається на органи опіки і піклування, а безпосередньо - на службу у справах дітей.

Співробітник служби у справах дітей відвідує кандидата в опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки вихователі перед прийняттям рішення, через три місяці після влаштування дитини в сім’ю, а потім один раз на рік до повноліття дитини. Щороку опікуни звітують про виконання опікунських обов’язків.

За 2006-2014 роки 46 сімей, мешканців Деснянського району, усиновили 50 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

За умовами проживання і виховання таких дітей служба здійснює нагляд, перші три роки щороку, а потім один раз на три роки. На сьогодні на обліку в службі перебуває одна сім’я, яка бажає усиновити дитину, та 3 сім’ї, які бажають взяти під опіку дітей.

Але поки що ні в районі, ні в області дітей, які можуть бути усиновлені чи влаштовані під опіку, молодше 10 років нема. Діти, які навчаються в школах - інтернатах старше 10 років, дуже рідко погоджуються на переїзд до сім’ї.

Щороку голова районної у місті ради, заступники до Дня Святого Миколая, Новорічних свят відвідують за місцем проживання багатодітні сім'ї, в яких виховується 7 і більше дітей. Зокрема: сім'ю Макарової Тетяни Семенівни, в якої під опікою 18 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, які виховуються в Чернігівській спеціальній школі (колишня НВК-55), дітей, які лікуються у дитячому відділенні протитуберкульозного диспансеру та привозять подарунки.

Районною у місті радою і надалі буле проводитись робота, направлена на реалізацію кожною дитиною права на виховання в сім'ї.

За перше півріччя 2013-2014 навчального року 40 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, за друге півріччя 48 таких дітей отримали винагороду районної у місті ради за успішне навчання в школі на загальну суму 40,8 тис. грн.

До міжнародного дня захисту дітей для 70 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, які опинились у складних життєвих обставинах було проведено заходи у розважальному комплексі «Мадагаскар». 8 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які пішли до першого класу, отримали рюкзаки із шкільним приладдям на суму 6,0 тис. гривень.


За інформацією Деснянської районної у місті Чернігові ради

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини