Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 11:56:20

Автоперевізники повинні працювати прозоро

17.10.2014   17:55

Час від часу автоперевізники області привертають до себе увагу, вдаючись навіть до акцій протесту. Серед їхніх основних вимог — переведення нелегальних перевізників у правове поле діяльності. Як утримати баланс інтересів автоперевізників, пасажирів і держави? Це питання гостро обговорювали представники бізнесу, котрі надають послуги у сфери автоперевезень, фахівці Головного управління Державної фіскальної служби у Чернігівській області та громадськість.

Я хотів би почути від вас конструктивні пропозиції, аби усунути проблеми, — наголосив на початку зустрічі начальник Головного управління Державної фіскальної служби у Чернігівській області Степан Дусяк.

За 9 місяців цього року фахівці управління податкового та митного аудиту ГУ ДФС в області провели 26 перевірок у сфері автоперевезень. Порушникам законодавства нараховано сплатити до бюджету більше 16 тисяч гривень фінансових санкцій. Найпоширеніші порушення — пасажирам не видають квитки та не оприбутковують готівку в книгах обліку розрахункових операцій. Автоперевізникам нагадали статтю 67 Конституції України, де зазначено, що «кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом».

Разом з тим в.о. начальника ДПІ у м. Чернігові Олександр Марухленко зазначив, що автоперевезеннями в обласному центрі займаються 8 юридичних та 6 фізичних осіб. Вони декларують мінімальну заробітну плату — 845 гривень, максимальну – 1 тисяча 438 гривень. У той час реальна середня зарплатня автоперевізника по місту, за даними Управління ДПІ у м. Чернігові, становить 2 тисячі 615 гривень. В результаті цього, бюджет недоотримує близько 4 мільйонів гривень.

На жаль, звітність автоперевізників і реалії – різняться. Приміром, автоперевізники стверджують, що маршрутка робить п’ять-шість ходок на добу. Але факти ставлять це під сумнів.

Перевізники розпочали діалог з оприлюднення своїх проблем – різке подорожчання бензину, запчастин, не компенсується пільгове перевезення пасажирів. Потім поскаржилися, що в перевантажених маршрутках водієві нереально видавати квитки. Не ремонтуються дороги. Не оновлюється парк автомобілів. Нарікали й на високі кредитні ставки. А найчастіше озвучували бажання підвищити вартість проїзду.

На думку автоперевізників, їхні проблеми розпочалися ще у 90-ті роки. Тоді з’явилося багато бажаючих працювати у сфері громадського транспорту. Відтак, ринок став перенасиченим і з’явилася нездорова конкуренція. Автоперевізники визнавали, що їхній ринок непрозорий. Та коли йшлося про так званих нелегалів, то вказували лише на своїх конкурентів.

Своєрідним арбітром у цій розмові виступила громадськість. Вона розглядала роботу автоперевізників у значно ширшому спектрі. Приміром, чи може бути впевнений пасажир, що транспорт технічно справний, а водій пройшов медогляд? Щодо апетитів підвищити вартість проїзду, перевізникам нагадали, що вони надають послуги населенню з мінімальними доходами. До того ж, з подорожчанням квитків, як правило, якість послуг не підвищується.

Громадськість проводила паралель у ціновій політиці та якості послуг з Європою та Грузією. Приміром, у Грузії зарплати і пенсії приблизно на тому рівні, що й в Україні. А вартість проїзду на наші гроші – 1 грн.60 коп.

Генеральний директор Регіонального фонду підтримки підприємництва по Чернігівській області Андрій Лісовий прояснив ситуацію про оновлення автопарку.

— Фонд надає на розвиток бізнесу у сферах виробництва і побутових послуг фінансову допомогу на прийнятних умовах. Це — 500 тисяч гривень на 5 років під 14%річних. Та лише автоперевізники Бахмацького району цим скористалися і купили 4 автобуси,— підкреслює Андрій Лісовий.

Представники громадськості наголошували, що автоперевізники мають працювати легально, прозоро сплачувати податки, надавати якісні послуги.

У ході дискусії неодноразово озвучувалася пропозиція і від контролюючої структури, і від громадськості — провести хронометражі на маршрутах, аби встановити реальну картину перевезень, витрат, прибутків, зарплат і сплачених податків. Щоб зустріч за «круглим столом» була результативною, начальник Головного управління Державної фіскальної служби у Чернігівській області Степан Дусяк запропонував повернутися до цієї теми через деякий час. Це дасть змогу проаналізувати, які з порушених проблем вже вирішені, а які — потре бувають доопрацювання. Адже ринок автоперевезень має стати якісним і прозорим.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини