Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 08:19:47

Профілактика правопорушень та злочинності серед неповнолітніх і молоді

01.10.2014   12:33

Круглий стіл із такою назвою відбувся 30 вересня в Чернігівському міському Центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. У ньому взяли участь посадові особи органів місцевого самоврядування, представники правоохоронних органів та Чернігівського СІЗО, спеціалісти служб у справах дітей районних у місті Чернігові рад, а також регіональний координатор по зв’язкам із громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Алла Лепеха.

Доповідачі представили статистичні дані щодо кількості неповнолітніх, які скоїли правопорушення, перебувають або звільняються з місць позбавлення волі, а також засуджених до відбування покарань без позбавлення волі. Вони висловили своє бачення щодо покращення роботи з надання соціального патронажу відповідної категорії громадян.

За інформацією директора Центру Тетяни Кузнецової-Молодчої, у відповідності до нормативно-правових актів, що регулюють діяльність ЦСССДМ в організації роботи з дітьми і молодими особами, які перебувають у конфлікті із законом, Центр постійно забезпечує соціальну підтримку неповнолітніх та молодих осіб, які знаходились у виправній колонії, слідчому ізоляторі, поверталися з місць позбавлення волі або були засуджені до покарань без позбавлення волі. У своїй роботі соціальна служба тісно взаємодіє з управлінням Державного департаменту з питань виконання покарань в Чернігівській області та його установами, суб’єктами соціальної роботи. Основні напрямки співпраці: надання соціальних послуг засудженим під час відбування покарань та здійснення соціального супроводу осіб після звільнення з установ виконання покарань, а також залучення до надання соціальної допомоги об’єднань громадян, підприємств, установ, організацій, незалежно від форми власності, в т.ч. благодійних організацій, а також окремих громадян.

З тими особами, які звільняються з установ виконання покарань, соціальні працівники виконують такі функції:
- здійснюють соціальний патронаж шляхом надання соціально-педагогічних, соціально-медичних, соціально-економічних, психологічних, юридичних та інформаційних послуг;
- сприяють у наданні допомоги в оформленні правових документів, відновленні прав на житло, здобутті освіти та працевлаштуванні;
- забезпечують надання психологом допомоги у відновленні соціальних функцій та адаптації до умов життя після звільнення з установ виконання покарань;
- залучають до надання соціальної допомоги засудженим установи, організації, а також окремих громадян;
- формують банки даних клієнтів.

За словами Тетяни Кузнецової-Молодчої, у 2014 році після звільнення звернулися до центру за допомогою 42 особи. Їм надано 190 послуг. Також проводилася робота з особами із числа дітей та молоді, засудженими без позбавлення волі. В поточному році 11 дітей і 119 молодих осіб названої категорії були охоплені послугами Центру. Всього названій категорії клієнтів надано 668 послуг.

273 особам, 100 із яких віком 18-35 років, які перебувають у виправній колонії № 44, надано 641 послугу.

«Але все ж, не зважаючи на широкий перелік органів, організацій і установ, уповноважених державою здійснювати заходи для забезпечення соціальної адаптації осіб, що відбувають покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк, питання ресоціалізації дітей, які скоїли правопорушення, залишається гострим. Адже розв’язання зазначених проблем потребує, в першу чергу, комплексного та системного підходу», - зазначила директор Центру.

Порядком взаємодії кримінально-виконавчої інспекції і ЦСССДМ щодо забезпечення соціального супроводу і контролю за поведінкою дітей та молоді, які засуджені до покарань, не пов’язаних із позбавленням волі, звільнені від відбування покарання з випробуванням або умовно-достроково передбачено:
- направлення засуджених дітей та молоді до центрів;
- щоквартальне взаємоінформування щодо проведеної роботи;
- ведення обліку центрами дітей та молоді за повідомленнями інспекції;
- спільне визначення та погодження форм і методів соціальної роботи.

Це сприяє соціальній роботі з відповідною категорією клієнтів.

Пріоритетним завданням у сфері організації соціально-реабілітаційної роботи з дітьми та молодими особами, які перебувають у конфлікті із законом, є питання розробки та впровадження ефективних методик роботи з такими категоріями молоді, підвищення ефективності соціальних заходів щодо даної категорії дітей та молоді, поліпшення існуючих та пошук нових форм соціальної допомоги.
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини