Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 00:11:58

Ніжинці стають жертвами шахраїв в мережі Інтернет

24.09.2014   09:17Агенцiя

Незважаючи на численні застереження правоохоронців бути обачними та обережними з операціями купівлі-продажу в мережі Інтернет, довірливі громадяни знову і знову потрапляють на гачок шахраїв.

Зловмисники під різними приводами вивідують у своїх жертв персональні дані, за допомогою яких можна зняти всі кошти з картки, навіть, не вставляючи її в банкомат.

Інтернет-шахраї моніторять сайти оголошень і телефонують начебто з метою купити товар. При цьому, пропонуючи хороші знижки та передоплату, випитують у довірливих клієнтів номери карток та інші персональні дані, за якими можна зняти гроші з картки. Запаморочені вигідною пропозицією, потенційні жертви не відразу здогадуються, що можна, а чого ні в якому разі не можна повідомляти невідомому. Ось на таких довірливих або неуважних і наживаються зловмисники.

Один з останніх прикладів такого ошуканства трапився 18 вересня 2014 року.

22.09.2014 року до Ніжинського міськвідділу міліції звернувся 51-річний ніжинець та повідомив, що 18 вересня невідома особа заволоділа грошима у сумі понад 9 тисяч гривень з його кредитної картки.

З’ясувалося, що син заявника 1987 р.н. розмістив в мережі Інтернет оголошення про продаж автомобільних колонок. Невдовзі до нього зателефонував «покупець» з наміром придбати товар. Останній погодився на ціну у 1000 гривень.

Потім мова зайшла про спосіб розрахунку. Шахрай, дізнавшись про наявність кредитної картки, домовився перерахувати гроші саме на неї. Того ж дня до горе-продавця знову зателефонували. Невідомий представився співробітником банку, якому належала кредитна картка. Він попросив у молодого чоловіка номер мобільного телефону власника кредитки (батька) та, нібито, для активації послуги для прийняття платежу з іншого рахунку, попросив

продиктувати цифри коду, який прийшов на телефон.

Отримавши з банку SMS з кодом на свій мобільний, потерпілий повідомив даний код шахраєві. Після чого на телефон заявника надійшло SMS з повідомленням, про зняття з його кредитної картки грошей.

Коли ж спантеличений горе-продавець запитав у так званого «співробітника банку», чому у нього було знято кошти з рахунку — почув гудки у слухавці.

На сьогоднішній день банківська картка є у кожного, тож будь-яка людина на яку потрапляє шахрай — потенційна жертва. Отже, ще раз для користувачів мережі Інтернет порада як не стати жертвою шахрая:

ніколи не кваптесь ділитися конфіденційною інформацією, зверніться до банку і впевніться у тому, що інформація запитується дійсно представниками банку та в обґрунтованих цілях; у жодному разі не повідомляйте по телефону свої дані.

Таке просте правило є надійним способом уникнути шахрайських дій та отримати (продати) бажаний товар.

 

Ст. інспектор по ЗН та ГФ СДІМ Ніжинського МВ УМВС Тетяна Дахно
 

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини