Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 16:37:12

Як соціальні мережі відволікають нас від реальних справ

25.08.2014   13:50Агенцiя

Slacktivism (від slack – «ледар» і activism – «активізм»). Термін зараз в основному використовується при засуджуючій оцінці мережевого активізму – онлайн-петицій, флешмобів і масових розсилок.

Соціальні мережі дали нам помилкове відчуття співпричетності: поширити «суспільно корисну» інформацію, підписати інтернет-петицію або взяти участь у флешмобі – дуже просто, це роблять тисячі користувачів Мережі і відчувають, що зробили щось важливе. При цьому найчастіше ніяких відчутних результатів на практиці ретвіти та лайки не приносять. Основна ж проблема – в тому, що подібна громадянська активність в соціальних мережах для багатьох замінила вчинки в реальному житті.

Подібну інтерпретацію терміна запропонував американський публіцист і кіберскептик Євген Морозов. У своїй книзі The Net Delusion: The Dark Side of Internet Freedom він посилається на експеримент датського психолога Андерса Колдинг-Йоргенсена як яскравий приклад сучасного слактивізму. Дослідник створив у Facebook групу, в якій закликав городян захистити від знесення історичний фонтан в центрі Копенгагена.

За кілька місяців кількість захисників фонтану в групі перевищила 27 тисяч осіб. При цьому насправді фонтану нічого не загрожувало. За весь час експерименту користувачі не спробували вжити жодних реальних дій щодо захисту фонтану і, відповідно, навіть не з’ясували, що сама інформація про загрозу помилкова.

Про слактивізм як соціальне явище вперше заговорили в середині дев’яностих, причому тоді термін не ніс негативних конотацій. Вважалося, що політикою молоді люди займаються від неробства – таких слактивістів закликали відмовитися від акцій прямої дії, мітингів, демонстрацій і страйків, і зайнятися «малими справами» – подбати про благоустрій свого подвір’я, зайнятися волонтерством.

Втім, конкретних досліджень про користь чи явну шкоду слактивізму немає до цих пір. У слактивізма є захисники. Вони кажуть, що люди, які ведуть активне громадянське життя в соцмережах, більш схильні робити пожертвування на благодійність, заохочують ці прагнення в інших і створюють навколо активізму позитивний імідж. Зрештою, перевести гроші на благодійність зараз простіше, ніж зробити покупку в онлайн-магазині, тому масове поширення інформації про нужденних йде їм тільки на користь. З іншого боку, очевидно, що підписи під численними петиціями в інтернеті або флешмоби по зміні юзерпік в соціальних мережах навряд чи приведуть до якихось якісних громадських змін.


За матеріалами: apparat.cc

Останні новини Чернігівщини

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці?

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці? 11:35

А ви знаєте, що в Україні понад 2,7 млн людей з інвалідністю? І лише 16% із них мають роботу. Невже так мало фахівців хочуть працювати? Певно, що ні. Одна із причин, що зупиняє людину з інвалідністю податися на вакансію - це відсутність належних умов для роботи.

10 модульних укриттів планують встановити поруч із зупинками громадського транспорту 11:31

Про це повідомив під час загальноміської наради 23 квітня в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако. Зараз у місті вже є шість таких захисних споруд і їх кількість збільшать коштом міського бюджету до 16.

 Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері

Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері 11:28

Житель Корюківського району за свої протиправні дії понесе кримінальну відповідальність. Йому загрожує до двох років позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 11:26

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 3 пожежі.