Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 00:21:16

Як жителі Ніжинського району боролися за чисте довкіллля

02.08.2014   08:06Агенцiя

Про проблему безпеки застосування пестицидів і агрохімікатів мешканці Ніжинського району заговорили, коли з’явились конкретні факти порушення їх екологічного благополуччя.

Активісти вважають, що окремі орендарі сільськогосподарських площ порушують правила поводження з хімічними речовинами, що призвело до серйозних наслідків. Зокрема, в ЗМІ були поширені факти про пошкодження городини місцевих жителів, забруднення фруктових дерев. Як наслідок –– погане самопочуття селян та харчове отруєння дітей, які з’їли оброблені абрикоси.

Місцеві жителі, залучившись підтримкою громадської екологічної організації «Мама-86-Ніжин», почали активно відстоювати своє право на чисте довкілля. У тамтешніх ЗМІ з’явились статті під рубрикою «Місцеві чорнобилі».

У 2012-2013 роках географія проблеми розширилась. З’явились нові факти безвідповідального поводження з агрохімікатами. У селах Вертіївка, Хомино, Бобрик, Колісники Ніжинського району активісти виявили порушення правил застосування хімічних речовин. Свідченням цього є вигорання трави та кущів у межах санітарної зони оброблених агрохімікатами полів.

У рамках проекту «Підвищення безпеки застосування агрохімікатів і пестицидів» громадські активісти постраждалих сіл спільно з громадською екологічною організацією «Мама-86-Ніжин» проінформували населення про правила поводження з хімічними речовинами сільгосппризначення. Поширювалися тематичні буклети. Виявлені порушення були оприлюднені на семінарі із залученням фахівців з екології та фітосанітарної інспекції.

Наступним етапом проекту стало залучення місцевої влади до вирішення екологічної проблеми. Зокрема, Ніжинська райдержадміністрація звернулася з листом до виробників сільськогосподарської продукції щодо необхідності дотримання правил і норм застосування агрохімікатів.

Обласне керівництво також не залишилися осторонь. Резонансне питання було двічі розглянуте за участю представників громадськості на засіданнях постійної комісії обласної ради з питань агропромислового комплексу, земельних відносин, екології та природних ресурсів. Нині питання опрацьовується в відповідних структурних підрозділах облдержадміністрації.

Громадськість наполягає на необхідності звернення до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо відновлення основних функцій державного контролю у сфері обігу пестицидів та агрохімікатів. Актуальним залишається питання вмісту у сільськогосподарській продукції і сировині рослинного походження залишкової кількості сільськогосподарських хімічних речовин.


Валентина Щокіна, голова ГЕО «Мама-86-Ніжин»
 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини