Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 11:56:49

Приведення тарифів на житлово-комунальні послуги до економічно обґрунтованого рівня

04.07.2014   12:14Агенцiя

Питання тарифної політики, фінансово-економічного стану житлово-комунальних підприємств області та заходи щодо приведення тарифів на житлово-комунальні послуги до економічно обґрунтованого рівня розглянули на нараді, яка відбулась 3 липня в облдержадміністрації.

У нараді взяли участь представники Департаменту житлово-комунального господарства, регіонального розвитку та інфраструктури ОДА, завідувач Сектору в Чернігівській області Державної інспекції України з контролю за цінами, спеціалісти фінансових та економічних служб житлово-комунальних підприємств області.

Питання перегляду тарифів на житлово-комунальні послуги є досить непростим, оскільки по своїй суті є як економічним, так і соціально спрямованим. Процес підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги зачіпає інтереси не лише пересічних громадян, а й кожне підприємство галузі.

Основними причинами зростання тарифів є постійна зміна їх складових, що не залежить від господарської діяльності підприємств. У структурі операційних витрат житлово-комунальних підприємств переважають матеріальні витрати, що пов’язано з великою часткою витрат на електроенергію, паливо та інші енергоносії (так, у підприємств водопровідно-каналізаційного господарства це – 33,7 %, підприємств теплоенергетики – 75,4 %) та витрати на оплату праці, які становлять в середньому 30,5 % по підприємствах водопровідно-каналізаційного господарства та близько 45,4 % по підприємствах, що надають послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкової території.

Незмінні протягом декількох років тарифи на житлово-комунальні послуги та дефіцит бюджетних коштів для відшкодування різниці між економічно обґрунтованими витратами та чинними тарифами спричинили у багатьох населених пунктах значне погіршення фінансово-економічного стану підприємств і, як наслідок, якості послуг та технічного стану насамперед цілісних майнових комплексів.

Постійно зростають збитки, дебіторська та кредиторська заборгованості підприємств.

Виходячи з цих умов, а також враховуючи підвищення тарифів на енергоносії, зростання цін на матеріально-технічні ресурси, зміну рівня мінімальної заробітної плати, подорожчання робіт субпідрядних організацій, перегляд тарифів на житлово-комунальні послуги та приведення їх до економічно обґрунтованого рівня є на сьогодні об’єктивною необхідністю.

На нараді спеціалісти КП «Чернігівводоканал» та КП «Новозаводське» Чернігівської міської ради поділилися професійним досвідом щодо підготовки розрахунків економічно обґрунтованих планових витрат для формування тарифів, адже їх здійснення є складним процесом і вимагає ґрунтовних, професійних знань.

Департамент житлово-комунального господарства, регіонального розвитку та інфраструктури ОДА планує започаткувати у серпні цього року цикл семінарів-навчань з питань формування та встановлення тарифів на житлово-комунальні послуги.


За інформацією Департаменту житлово-комунального господарства, регіонального розвитку та інфраструктури облдержадміністрації
 

Останні новини Чернігівщини

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень 11:01

Поліцейські закликають громадян бути обережними у телефонних розмовах з незнайомцями та не поспішати виконувати їх вказівок пов’язаних з переведенням коштів.

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.

Безпека, захист та ситуація на кордоні. Сергій Деденко назвав основні питання для прикордонних громад 09:34

Громади України, які межують з Російською Федерацією, наразі потребують вирішення низки питань. Серед них безпекове середовище, захист обʼєктів енергетики та майбутнє двадцятикілометрової зони.

 Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності

Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності 09:23

Поліцейські відділу реагування патрульної поліції Чернігівського райуправління викрили 45-річного водія позашляховика, який керував транспортом у нетверезому стані.

«Працевлаштування переселенців та ветеранів війни – один із пріоритетів роботи служби зайнятості» 09:22

Так на «круглому столі», що відбувся днями в Бобровицькій міській раді, сказав заступник директора – начальник управління матеріально-технічного забезпечення та закупівель Чернігівського обласного центру зайнятості Вячеслав Бєлогура.