Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 20:36:02

Нам усім потрібно зробити все можливе для припинення кровопролиття, – десятки священнослужителів з різних областей зібрались у Києві

16.06.2014   07:18Агенцiя

…Суми, Тернопіль, Харків, Сєверодонецьк, Луцьк, Кіровоград, Луганськ, Львів, Вінниця, Мукачеве, Чернігів, Житомир, Запоріжжя, Донецьк тощо — представники майже всіх областей України, за винятком Криму, зібралися в Києві, аби висловитися і почути думки один одного.

Всеукраїнський круглий стіл «Українська Православна Церква і суспільно-політична криза в Україні»відбувся в п’ятницю, 13 червня, у приміщенні Церковно-археологічного кабінету Київської духовної академії (корпус №63).

Головним завданням форуму було обговорення суспільної, моральної кризи, що спіткала українське суспільство, та пошук шляхів, як Церква може допомогти в цій складній ситуації.

Для цього Відділ зовнішніх церковних зв’язків УПЦ ініціював зібрання священнослужителів з усіх регіонів України та представників інших Синодальних структур.

У засіданні круглого столу в Лаврі взяли участь 30 осіб — духовенство з різних областей, а також голова Синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ протоієрей Георгій Коваленко, голова Синодального відділу «Місія Церква і культура» ігуменя Серафима (Шевчик), співробітники Синодального військового відділу, благодійності і соціального служіння тощо.

Понад 4 години тривало живе відверте обговорення наявних у регіонах проблем суспільно-релігійного життя. Кожен учасник мав 7 хвилин на виступ, аби розповісти про стан справ в області та запропонувати свої конкретні кроки для поліпшення ситуації.

Після обговорення відбулася зустріч священиків – учасників круглого столу з Керуючим справами УПЦ митрополитом Бориспільським і Броварським Антонієм. Владика висловив свій погляд на проблеми в церковному та суспільному житті України і вислухав пропозиції духовенства.


СУМИ. Ситуація потребує адекватних дій від Церкви

Протоієрей Георгій Тарабан, секретар та прес-секретар Сумської єпархії

— Перше, що хотів би сказати, це те, що сьогодні вкрай складна ситуація, котра потребує адекватних дій від Церкви. Зокрема я вважаю, що реалізація у своїй повноті усіх видів церковної діяльності і максимальна відповідальність духівників, настоятелів, архієреїв є запорукою того, що ми можемо сподіватися на подолання цієї кризи.

Друге: у контексті сказаного соціальні проекти стають тим простором, де ми можемо реалізовувати зрозумілу для людей політику любові, політику діяльної участі у долі тих людей, які цього потребують, а, на жаль, немало людей потребують реальної допомоги.

І третє: хотілося б просити загальноцерковних сформульованих напрямків, напрямків загальноцерковної діяльності, які б дали нам змогу відчути єдність між собою, єдність у Церкві. Хотілося б отримати благословення і вказівки від нашого церковного священноначалля.


ЛЬВІВ. Питання автокефалії уврачує розкол у Церкві
Протоієрей Богдан Хилинський

— Від православних віруючих Львівської єпархії хочу сказати, що вони давно очікують канонічної автокефалії, і говорити, що на сьогоднішній день це призведе до розколу в нашій Церкві…

Розкол у нашій Церкві існує вже понад 20 років, він реальний. Тому що всі, хто зараз знаходиться поза канонічним спілкуванням із нами, вони все одно залишаються членами нашої Церкви. Отже, розкол існує в нашій Церкві, і тому питання автокефалії до більшого розколу не призведе, а навпаки його уврачує.

Відносно того, що наша Церква може зробити стосовно політично-соціальної ситуації в державі, то насамперед, вона може показати державі приклад, щоб була єдність, і працювати не від комісії до комісії, від Собору до Собору, і обіцяти людям, що вже комісія є, і колись вона засяде (а віз і нині там), а активно працювати кожен день. Постійно діюча комісія повинна працювати над подоланням, з Божою допомогою, розколу.

Третє питання: багато пропонують звернутися до українських влад для того, щоб було припинено кровопролиття на Донецькій землі. Але потрібно звернутися не тільки до українських влад, а звернутися до наших церковних вищестоящих у Москві – Патріарха Кирила. Щоб він не просто мовчав, тому що, якщо він мовчить і прямо не висловлюється щодо ситуації на Донбасі, то багато священиків і взагалі близьких до РПЦ людей висловлюються, і ніхто їх за рукав не стримує, ніхто не коментує і не каже, що вони роблять щось зле.

Тому тільки двостороннє звернення! Тому що в будь-якому конфлікті обидві сторони винуваті. Тому Патріарх Кирил повинен звернутися до свого президента В.Путіна і стримати всіх тих, хто нагнітає обстановку на східних теренах нашої держави.


ПОЛТАВА. Має бути проведена всеукраїнська акція за припинення війни
Протоієрей Михаїл Волощук

— Щодо Полтавської єпархії зараз проводиться масштабна інформаційна блокада, про яку було заявлено Національним штабом спротиву окупації. Це було заявлено на телеканалі «Лтава» за участю представників ОДА і робиться за їхньої підтримки.

На цьому прикладі ми розуміємо, що ведеться інформаційна блокада. Звичайно, ми інформуємо через ті ЗМІ, які в нас є, – наш інтернет-сайт, нашу газету… Але деякі видання, які були у нас в державних ЗМІ, припинили своє існування через публічну чи непублічну заборону.

Але в наших парафіян є дуже багато питань по сьогоднішній ситуації в країні. Хотілося б більше коментарів від Священного Синоду, від священноначалля, від Архієрейських Соборів з приводу тих чи інших подій, які відбуваються в Україні. Тому що заборонити десь маленькому листочку виходити в обласній газеті — це одне, але якщо буде заява Церкви з тих чи інших подій, думаю, тут повинні будуть всі дослухатися і дати можливість цю інформацію проявити.

Ще у мене є побажання: було б непогано, якби була проведена якась разова масова всеукраїнська акція УПЦ за припинення війни, припинення ворожнечі, припинення пролиття крові.


ЛУГАНСЬК. Первое — прекратить АТО и сесть за стол переговоров
Протоиерей Павел Ботарчуков

— Прежде всего… Я из того региона, где реально убивают людей, убивают детей, убивает брат брата, воин воина, христианин христианина.

Поэтому первое, о чем мы просим, – прекратить АТО. Никаких там террористов нет. Это самое ужасное братоубийство, это гражданская война.

Потом сесть за стол переговоров всем, от кого зависит мир на Украине, единство Украины. Потом уже можно будет говорить о других вещах.

Сохранить Украину, сохранить единство Церкви, обратиться к миродержателям, которые являются авторитетами для тех, кто организовал войну и бунт на Украине – к президенту Обаме.

Поблагодарить Святейшего Патриарха Кирилла за его неустанную молитву об Украине, которая в сердце у него, и он болезнует об этом. Поблагодарить всех, кому небезразлична наша Украинская Церковь, наша Украинская земля. А потом сесть и решить все вопросы остальные.

Благодарю за проведенный круглый стол.


РІВНЕ. Українські військовослужбовці мають розуміти, що Церква благословляє їх захищати Батьківщину
Протоієрей Віталій Герлинський

— Звісно, найголовнішою метою Святої Церкви повинно бути відновлення і збереження миру на Українській землі.

Але відновлення діалогу, чи призведе він до бажаних цілей, — усе в руках Божих. Якщо ж будуть використані всі методи для відновлення цього миру, і вони не принесуть бажаного результату, Церква повинна пам’ятати, що потрібно любити ворогів своїх, а з ворогами своєї Батьківщини треба боротися, і, звісно, гнушатися ворогами Божими.

На Рівненській землі розташовується оперативне командування «Північ», це військовослужбовці майже половини України. Вони повинні чітко розуміти і усвідомлювати, що Церква благословляє їх на звершення своєї присяги по захисту своєї Батьківщини.


КІРОВОГРАД. Закликаємо всіх до розуміння, що є Боже, а що є земне
Протоієрей Сергій Новак

– Христос у Своїй Первосвященицькій молитві молився, щоб всі ми були єдині. І от християни, проходячи поприще свого життя, користуються принципом: Богу – Богове, а кесарю – кесареве.

Ми повинні розуміти, що ми — патріоти, віддані своїй державі. Але у той же час ми повинні розуміти, що наше життя, життя наших близьких – найбільше благо, котре Господь дав людям. Тому закликаємо всіх до розуміння, що є Боже, а що є земне.


ХАРЬКОВ. Мы должны быть едиными в эти сложные времена
Протоиерей Олег Боровлёв

– Церковь Христова всегда существовала в сложные времена. Мы знаем, что враг рода человеческого постоянно борется с ней. Вспоминаю слова ныне покойного нашего архипастыря владыки Никодима, который когда-то сказал: «Мы живем в трудные времена, но других времен Господь нам и не даст».

Поэтому мне кажется, в это время мы должны твердо следовать учению Христа, не стараться успеть за теми или иными политиками, не пытаться подстроиться под их призывы, а нести народу учение Христово, которое в итоге должно привести ко спасению каждого человека.

Но мне кажется, мы должны осознавать, что мы стоим у порога угрозы раскола уже нашей Церкви. Поэтому мы, как представители Церкви, должны действовать только строго в канонах, только на основании решений Архиерейских Соборов нашей Церкви, и, конечно же, доносить до наших пасомых необходимость подчинения священноначалию и быть едиными в эти сложные времена.


ЖИТОМИР. Все прихожане с разными взглядами — это наша паства
Архимандрит Алексий (Овсянников)

– В течение заседания нашего круглого стола мы услышали очень много важных и необходимых предложений для всех нас.

Я являюсь представителем Житомирской епархии, и позиция нашей епархии является согласной с позицией священноначалия, а именно: усиление молитвы, молитвы о вразумлении всех, об умножении любви. Потому что все прихожане с разными взглядами являются нашими пасомыми, и молитва, пост – очень важные вопросы, необходимые в любое время, а в нынешнее тяжелое – особенно.


МУКАЧЕВЕ. Кожному з нас потрібно всіма силами запобігати тому розбрату, який сьогодні є
Протоієрей Василій Юрина

– Дуже було багато виступів, і практично всі ми говорили про одне – про об’єднання. Ми хочемо, щоб нас всі почули. Ми не ховаємося кудись у кутки, а говоримо з амвонів про єдність.

Нас звинувачують у сепаратизмі, нас звинувачують у співпраці з якимись структурами інших держав. Але ми всі свідчимо і явно говоримо про єдність. І ми робимо все, що від нас залежить — чи то у плані допомоги людям, чи то у плані інформативної діяльності, чи у плані свідчення кожного із нас на своїх місцях, що ми маємо робити.

Ми бачимо, що йде не тільки явна війна, йде і неявна війна, коли інформацію прямо скривджують, прямо міняють форматами, щоб показати ту думку, яка комусь потрібна.

Треба старатися не тільки прислухатися до того, що показують перші заголовки, як сказав о. Георгій Коваленко, а вслухатися трохи глибше, і розуміти проблему глибше. І, наскільки можливо, кожному зі своєї сторони, запобігати тому розбрату, який сьогодні є – і молитовно, і дієво.


ТЕРНОПІЛЬ. Вихід із криз полягає у боротьбі з гріхом, покаянні та щирій щоденній молитві
Протоієрей Стефан Балан

– Хочеться подякувати організаторам круглого столу. Дуже важлива зустріч, на котрій ми зрозуміли, намагалися почути один одного і дати відповіді на проблеми сьогодення.

Ми хочемо висловити думку, що УПЦ не є ворогом для суспільства, а навпаки, є тією інституцією, тією силою, як ніхто, що може допомогти, щоб на нашу землю, на нашу Україну прийшов мир, злагода і припинилося кровопролиття.

Як зазначив наш митрополит Тернопільський і Кременецький Сергій, «корінь зла і всіх бід, які існують – це є гріх». І вихід із ситуацій криз різного ґатунку полягає у боротьбі з гріхом, покаянні і в щирій щоденній молитві.

Якщо кожен християнин буде відчувати свою відповідальність і буде намагатися жити відповідно до Христових євангельських заповідей, то з Божою допомогою ми всі разом подолаємо кризу, і на нашу Україну прийде мир, злагода, порозуміння і любов Христова.


ВІННИЦЯ. Наше завдання – показати, що ми є вірними і Церкві, і своїй державі
Протодиякон Владислав Демченко

– Сьогодні священикам нашим і мирянам дуже не вистачає виваженої, але чіткої позиції священноначалля щодо подій, які відбуваються в Україні. Хотілося б чути і чути тоді, коли події відбуваються, щоб ця реакція була своєчасною.

Хотілося б, щоб наші архієреї і священики, які уповноважені говорити, говорили, не соромились говорити людям.

Але окрім того, щоб говорити людям про те, як ми ставимося до того, що відбувається, ми повинні звертатися всі до Бога. Це обов’язок кожного – і священика, і мирянина — і своїми молитвами, і своїми справами свідчити про нашу праведність. От саме наша праведність може стати запорукою того, що якнайшвидше припнеться те, що сьогодні відбувається в країні. Тому що це попущення Боже за наші гріхи. І як тільки ми навернемося на шлях істини, тільки ми повернемося обличчям до Бога, це все припиниться.

І ще одне: ми просимо, щоб скоріше припинилося кровопролиття, війна, і тоді нам треба буде виховувати молоде покоління, треба буде долучитися до цього процесу. Сьогодні наше завдання – показати тим молодим людям, що ми є патріотами, вірними і Церкві, і своїй державі. Тому що потім, коли ми захочемо про це говорити і долучатися до цього процесу, слів буде недостатньо. Вже сьогодні ми повинні бути вірними і Церкві, і державі.


ОДЕСА. Повинні працювати соборні інститути Церкви — і збори єпископів, і єпархіальні ради
Ігуменя Серафима (Шевчик), настоятелька Одеського Архангело-Михайлівського жіночого монастиря, голова Синодального відділу «Місія Церква і культура»

– Есхатологія буття Святої Христової Церкви завжди незмінна – Церква завжди гонима. Але вона завжди перемагає. І про це яскраво свідчить подвижницьке служіння Української Православної Церкви упродовж усіх років буття незалежної України.

Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир несе подвиг священносповідника патріарха Тихона. Така сама революційна ситуація. Такий самий розбрат і руїна. Але Блаженніший Митрополит Володимир своєю молитвою зберіг нам наш дім в усій красі. І цей його спадок ми повинні плекати і берегти.

Він є, цей спадок. Ця відповідь у Церкві є, вона засвідчена тими проблемними, а інколи й трагічними роками. І ця відповідь — соборність Церкви. Тобто, повинні працювати і збори єпископів, і єпархіальні ради. Це ключова роль священика, єпископа – носія правди Христової.

«Збережи мир, біля тебе врятуються тисячі», – це казав преподобний Серафим Саровський. У нас ці відповіді є, вони — в Євангелії, вони — в житті і наших сучасників, і наших святих, яких УПЦ канонізувала, і які нам свідчать своєю кров’ю, своїм подвигом про Христову істину.

Мовна свобода, Христове терпіння і смирення для Блаженнішого було безмежне. Він нам нашу Церкву і нашу державу об’єднав.

Отже, я дуже прошу всіляку увагу приділити спадку нашої Церкви. Ми повинні пишатися цим спадком, і він нам допоможе.


МИКОЛАЇВ. Нам усім потрібно зробити все можливе для припинення кровопролиття
Архімандрит Варнава (Гладун)

– Як я вже говорив сьогодні, дуже важливо всім виконати заповідь «Блаженні миротворці» і зробити все можливе для припинення кровопролиття, для встановлення миру.

І тільки тоді ми зможемо вирішувати всі інші питання.


ЧЕРНИГОВ. Нашим гражданам нужно понять, что у других людей есть свое мнение
Протоиерей Владимир Ольховик

– Сегодняшний круглый стол посвящен противостоянию в Украине, которое длится уже несколько месяцев. В связи с этим хотелось бы напомнить нашим согражданам, которые стали с легкостью нажимать на курок, слова Спасителя, что «взявший меч от меча и погибнет». Потому как, рано или поздно, за всякое преступление нам придется отвечать.

И хочу присоединиться к мнению всех, что нужно каждому постараться сделать свой вклад, чтобы остановить это противостояние. Для того чтобы его остановить, нужно не только волю иметь, но нужно наконец-то понять нашим гражданам, что у других людей есть свое мнение. Нужно перестать навязывать это свое сектантское желание, нужно приучить себя к истинной демократии: выслушивать других и находить выход из создавшейся ситуации за столом переговоров.

Хочу передать свое пожелание властьпридержащим, чтобы они сделали первый шаг. Не нужно требовать, чтобы в Донбассе разоружились, вы сделайте первый шаг. Тогда у вас уже будет козырь в руках. А если они не захотят сложить оружие, то вина уже полностью на них будет.

Вот это пожелание по поводу выхода из сегодняшнего кризиса. Оно немного эмоциональное, но ситуация тому способствует.


ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ. Ми — різні, але єднає нас наша віра, Єдиний Господь
Протоієрей Олександр Дацюк

– Насамперед хотілося б подякувати гарній актуальній темі засідання круглого столу, на якому ми сьогодні маємо честь бути.

Особисто підкреслити заслугу о. Георгія Коваленка, який у важкий для держави, для Церкви час був, є і залишається голосом Церкви. Нехай це не буде глас «вопіющого в пустелі», ми мусимо всі на своїх рівнях, представники всіх єпархій підтримувати також церковну позицію у вирішенні таких непростих питань.

Ми констатували факт, що сьогодні важкі часи, часи шаленої дезінформації, інформаційної війни, війни не лише на сході країни. Ми – різні, прозвучали різні думки, але єднає нас – наша віра, Єдиний Господь. І, звісно, ми мусимо консолідувати всі наші зусилля для того, щоб проявляти терпимість, робити реальні кроки до об’єднання Церкви в Україні, а також до підтримки і нашої армії, і жертв тієї безглуздої війни, яка триває досі.

Будемо більш чуйними до біженців, до родин загиблих.

І, звісно, хочеться завершити такими відомими словами, які блаженому Августину приписують, і які не втрачають своєї актуальності: «Нехай у головному у нас буде єдність, у вторинному – свобода, а в усьому – любов».


ДОНЕЦК. Просим молитв за людей на Донбассе
Протоиерей Георгий Гуляев, пресс-секретарь Донецкой епархии

– Мне кажется, Украинская Православная Церковь – это уникальная структура в нынешней ситуации. Мы являем единство, и это единство нужно не только показывать среди тех людей, которые рядом с тобой, но и среди тех, кто отделен от тебя Днепром или километрами географического расстояния.

Мы чувствуем молитвы наших собратьев, и просто в силу определенных обстоятельств мы рады вас видеть у нас, мы готовы приезжать к вам так, как мы это делали до недавнего времени. Общение – это то, что дает человеку возможность уйти от каких-то стереотипов. Общение – это то, что дает возможность человеку почувствовать любовь и уйти от зла.

Сегодня, к сожалению, у каждого своя правда, но истина у нас одна – Христос. И мы увидели, что при различных мнениях у нас есть Господь, который нас объединяет.

Я прошу молитв за людей, которые сейчас находятся на Донбассе, за тех, кто оказался там в силу разных обстоятельств — кто-то родился на этой земле и привык так жить, как он живет. Кто-то пришел к нам по доброй воле, кто-то оказался жертвой каких-то обстоятельств.

Мы умеем находить общий язык, и до этого находили такую возможность. Если вернется мир в наш край, я думаю, мы найдем силы для того, чтобы услышать друг друга. И пусть мы не будем жить так, как мы жили раньше, но мы найдем какой-то вариант, который бы вывел нас на новый уровень.

Украинцы – мирный народ, но сейчас происходит большое искушение, и не все это искушение могут выдержать. Церковь, наверное, единственная, сегодня способна спокойно общаться и являть пример единства.

Дай Бог, чтобы не только через такие неформальные общения, не только через круглые столы, но и через общий голос Церкви — как то архиерейский собор или синодальные решения — мы более смело заявляли о своей евангельской позиции.


ЛУЦК. Священноначалля Церкви, політики можуть сісти за стіл переговорів і почути одне одного, як ми це зробили сьогодні
Протоієрей Валентин Марчук, голова інформаційно-просвітницького відділу Волинської єпархії

– Велика дяка Богу, звичайно, що з’явилась така можливість сьогодні побачити, почути ті регіони, ті особливі проблеми в нашій державі. Дякувати Богу, що сьогодні з’явилась можливість поспілкуватися, підтримати один одного і побачити єдність саме канонічного православ’я, єдність УПЦ.

Можливо, Церква сьогодні зробила крок до того, що має стимулювати священноначалля Церкви і стимулювати політиків сісти за стіл переговорів, почути один одного, як це сьогодні зробили спікери, запрошені на цей круглий стіл.

По-друге, ми сьогодні маємо чудову нагоду, і вже побачили, що українці – це нова нація, котра народжується, котра любить Церкву, котра слухається Церкву і у майбутньому буде дослухатися голосу Церкви. Українець — це віруюча людина, котра вболіває за долю та майбуття своєї держави, не забуваючи про те, що саме головне — це єдність Церкви.

Я радий, звичайно, почути різні думки, і багато в чому змінилася моя думка щодо моментів життя в тих спірних регіонах нашої держави. Тим більше, як уже було видно з виступів спікерів, на місці теж можна багато чого робити щодо соціального, інформаційного, молодіжного служіння. І коли працювати на місці, можна не лише словом, а усім своїм життям проповідувати Христа.


ЗАПОРОЖЬЕ. Мы должны следовать приоритетам и ценностям Христа, для Которого человек важнее всех его социальных упаковок
Протоиерей Александр Овчаренко

– Наверное, сейчас произошло знаковое событие, потому что здесь встретились разные регионы нашей огромной и единой страны. Здесь Ужгород, Житомир, Львов, Запорожье, Донецк, Чернигов. Здесь мы услышали разные мнения, мы увидели, что мы разные, но мы говорили и не ссорились.

Первое, что хотел бы сказать: нам не нужно стесняться или бояться связи с Русской Православной Церковью, мы должны действительно понимать, что это связь и что она нужна. И если мы сейчас уступим в этом отношении, то нам тогда будет легче уступать в других каких-то принципиальных моментах.

А Царство Христово по всем параметрам противоположно царству мира. Его нельзя завоевать в революционной борьбе с автоматом в руках, его можно вырастить только внутри своего сердца, используя способы и средства прямо противоположные тем, которые используют в царстве мира.

Политика всегда проводит демаркационную линию, проводит границы, делит, спорит, завоевывает, защищает, насилует или поднимает революции. Она всегда облачается в мантии силы или каких-то компромиссов. А Царство Христа, наоборот, разрушает эти границы, стирает этнические, убирает политические ярлыки и национальные одежды, ставя приоритетом самого человека, который спрятан за всей этой оболочкой. Для Христа важнее человек, чем любая категория, чем любой ярлык. И люди, которые призваны служить в этом Царстве, должны следовать приоритетам и ценностям Христа, для которого человек важнее всех его социальных упаковок.

И здесь важно понять, что священники на исповеди не спрашивают о твоих мировоззрениях, о твоих политических предпочтениях. Спрашивают только одно: исполнил ли ты заповеди Божьи?

Второе. Люди приходят в Церковь и ищут святых людей, и не находят их. В этом виноваты мы, конечно. Мне хотелось бы не оправдаться, но сказать: не ищите в Церкви святых людей, ищите Христа и тогда явится истина, покажет этих святых людей в Церкви.


СЕВЕРОДОНЕЦК. Все люди в нашей области, прежде всего, хотят мира
Архимандрит Иоасаф (Штанько)

– Та ситуация, которая сегодня сложилась в Луганской области, затронула каждую семью, которая проживает в нашем регионе, а также каждый приход.

Хотелось бы подчеркнуть: все люди, которые проживают в нашей области, прежде всего, хотят мира. И этот вожделенный мир можно достичь лишь за круглым столом, прекратив то кровопролитие, которое сегодня происходит в нашем регионе.

И, как говорит всегда в проповедях наш правящий епископ Никодим, он призывает всех усилить молитву о мире в Украине, потому что молитва – самое главное, что поможет в прекращении этого противостояния.


ЧЕРКАСИ. Маємо кожен працювати так, щоб Бог нас почув, тоді й люди нас почують
Протоієрей Петро Дмитрук

– Від імені своєї єпархії і від нашого владики особисто дякую організаторам цього круглого столу. Перед нами відкрилася проблема не тільки соціальна, не тільки політична, перед нами відкрилась проблема духовна. Ми всі відчули, що нам потрібно активніше проповідувати про Бога, жити побожно, і ці ідеали побожного життя нести у душі людей.

Я побажаю, щоб ідеї і питання, які виникли внаслідок роботи цього круглого столу, були опрацьовані, були донесені до відповідних людей, які можуть втілити їх у життя. А ми зі своєї сторони на своєму місці кожен будемо працювати так, щоб Бог нас почув,— тоді й люди почують. Якщо Бог буде з нами, тоді й люди будуть з нами.

Розкрилася ще одна тайна, що ми висловили надзвичайне бажання – наша Церква істинна, наша Церква канонічна, і ми нічого не хочемо у своєму житті міняти.


http://poglyad.te.ua/protystoyannya-kyjiv/nam-usim-potribno-zrobyty-vse-mozhlyve-dlya-prypynennya-krovoprolyttya-desyatky-svyaschennosluzhyteliv-z-riznyh-oblastej-zibralys-u-kyjevi/
 

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.