Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 02:41:34

За позовами органів прокуратури області до державної власності повернуто 185 га землі вартістю 3,5 млн. грн.

13.06.2014   07:34

У прокуратурі Чернігівської області відбулася міжвідомча нарада з питань додержання законодавства органами влади та місцевого самоврядування, контролюючими органами при відведенні земель у власність та користування, забезпечення надходження коштів за використання землі. У нараді спільно з прокурорами взяли участь керівники обласних органів влади, самоврядування та контролю.

Пріоритетними серед розглянутих на нараді питань були: додержання вимог земельного законодавства при передачі у власність громадян земельних ділянок, використання їх без правовстановлюючих документів, передбачених ст. 126 Земельного кодексу України, самовільне зайняття земель, незаконне погодження проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок, видача правовстановлюючих документів на землю на підставі підроблених рішень органів влади та місцевого самоврядування, тощо.

Прокурором області Володимиром Стеценком звернута увага на те, що, такий стан законності є наслідком недостатніх заходів органами влади та контролю, які самоусунулися від виконання покладених завдань, а в окремих випадках вдаються до хабарництва, зловживань та службового підроблення.

До прикладу, прокуратурою області нещодавно розпочато кримінальні провадження щодо незаконної передачі органами Держземагентства у області значних площ земель жителям інших областей.

Розповсюдженими є порушення земельного законодавства, у тому числі, при використанні водойм, передачі у власність та користування земель історико-культурного призначення.

Загалом, за прокурорського втручання у поточному році зареєстровано 8 кримінальних проваджень, внесено 110 подань, за результатами розгляду яких до дисциплінарної відповідальності притягнуто 85 посадових осіб органів влади та контролю.

Судами розглянуто ряд актуальних справ за позовами прокурора, до державної власності повернуто 185 га землі вартістю 3,5 млн. грн., ще майже 200 га вартістю 1,4 млн. грн. підлягає поверненню. Попереджено незаконне надання 260 га земель вартістю понад 8 млн. грн.

Таким чином, проблема забезпечення дотримання земельного законодавства при передачі у власність та користування, використанні суб’єктами господарювання земель залишається актуальною та такою, що потребує невідкладного вирішення.

За результатами наради визначено конкретні організаційні заходи щодо забезпечення неухильного додержання законів у сфері земельних відносин.
 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини