Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 22:56:35

Чернігів потребує кольорів

12.06.2014   15:33Агенцiя

Розфарбовування жилих будинків і кварталів правильний шлях до змін у місті. Дизайн міста, його зовнішній вигляд суттєво впливають на сприйняття міста як гостями, так і показує патріотизм самих мешканців.

Світова практика нових підходів до дизайну міст показує, що там де в сірих кварталах з’являються кольори та художні образи, люди починають більше часу проводити на вулиці, спілкуватися між собою, в результаті чого покращується морально-психологічний фон району та зрештою зменшується рівень злочинності.

Подібні проекти вже реалізовуються і в українських містах. Так, в Одесі в минулому році за сприяння місцевої влади був реалізований конкурс «Новий образ улюбленого міста». Тоді для нанесення на стіни будинків було відібрано 10 найкращих робіт місцевих вуличних художників. До речі, контроль і всебічне сприяння при цьому надавала Одеська інспекція по контролю за благоустроєм.

Ще жителів Мелітополя запрошують взяти участь в акції, завдяки якій вулиці міста прикрасять яскраві картини. За інформацією прес-служби Мелітопольської міськради, 6 червня цього року стартувала акція «Світ краще, місто чистішим, люди добріші!». У ході акції планується розмістити на попередньо погоджених з міською владою об'єктах позитивні та життєстверджуючі зображення. Підсумки акції будуть підведені до Дня Мелітополя.

Європейці в свою чергу приділяють значну увагу зовнішньому вигляду своїх міст. Саме тому стільки туристів направляється в Барселону, Рим, Ліон, Брюссель та Париж. Вміння прикрасити місто перетворює навіть дуже захаращені стіни на предмети мистецтва.
Чернігів поки пасе задніх в цьому питанні. Хоча є у нас і Дільниця по контролю за благоустроєм і будинки, які можна і варто прикрасити. Нема поки лише бажання у керманичів міста займатись цим питанням. От і приходиться чернігівцям самоорганізовуватись і самостійно розфарбовувати свій Чернігів. В бюджеті розвитку Чернігова на 2014 рік на благоустрій міста заплановано 3,8 млн грн., а на реалізацію заходів щодо інвестиційного розвитку територій 5,4 млн.грн. В одну з цих статей точно можна вписати витрати на зміну зовнішнього вигляду окремих будинків, районів і в перспективі всього Чернігова – головне бажання творити, а не досиджувати термін, який чиновнику залишився на посаді.

Ну а в найближчій перспективі Чернігів зможе отримати нові кольори лише завдяки самоорганізації чернігівців, як, наприклад, молодь, яка за 10 тис.грн. змогла перефарбувати чернігівські переходи і не тільки.

Ігор Андрійченко

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.