Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 06:13:19

Зберегти біологічне різноманіття Чернігівщини

23.05.2014   08:23

22 травня заступник голови облдержадміністрації Костянтин Лубенцов взяв участь у засіданні «круглого столу» на тему: «Збереження біорізноманіття Чернігівської області», що пройшов Департаменті екології та природних ресурсів облдержадміністрації. Захід присвячений до Міжнародного дня біологічного різноманіття, оголошеного Генеральною Асамблеєю ООН у 2000 році.

До діалогу були запрошені представники Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства, Чернігівського національного педагогічного університету ім. Т.Г. Шевченка, засобів масової інформації, громадськості та студентства.

Питання, що були обговорені, стосувались біорізноманіття та його охорони на природно-заповідних територіях, стану відтворення лісів, в тому числі після планових вирубок та стихійних явищ, дослідження популяції рисі на території області. Особлива увага акцентувалась на налагодженні тісної взаємодії у даних напрямках громадських організацій з органами влади.

Як зазначалось, Чернігівщина є першою в Україні за кількістю об’єктів природно-заповідного фонду, яких налічується 656. Дика природа регіону виступає як осередок збереження біорізноманіття та включає такі групи: ліси з природною структурою, болота з мінімальним впливом меліорації, луки, які здатні існувати без впливу людини, лісостепові ділянки, природні водойми зі збереженим гідрологічним режимом.

В області проводиться чимала робота по збереженню та поповненню лісових ресурсів, підвищенню корисних властивостей лісів регіону. Зокрема, діє 17 учнівських лісництв, які займаються не тільки висадкою дерев, а й проводять наукову роботу по вирощуванню різноманітних видів як дерев, так і рослин.

Під час засідання круглого звернено увагу на дослідження популяції рисі в області. Як повідомлялось, вперше цю тварину було зафіксовано в 1997 році на території РПЛ «Міжричинський», де зараз вже налічується близько 8 особин. Дану тварину помічено і у лісах північних районів регіону, до Новгород-Сіверського району включно.

Серед факторів, що завдають шкоди навколишньому середовищу Чернігівщини, виділено осушення площ боліт, будівництво транспортних та енергетичних комунікацій, виснажливе використання популяцій рослинного та тваринного світу, незбалансоване ведення сільського господарства, деградація біо- та екотонів внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Костянтин Лубенцов, звертаючись до присутніх, зазначив, що питання збереження біологічного різноманіття, екології в цілому є дуже актуальним в наш час для регіону. Одне з найважливіших питань полягає у вихованні бережливого ставлення громадян до природи. Для цього, за його словами, потрібно висвітлювати екологічні ідеї за допомогою соціальної реклами, а чиновники на місцях повинні приймати відповідні рішення.

На завершення обговорення учасники дійшли згоди у необхідності більш активного проведення конкурсів та акцій, організації серед жителів області роз’яснювальної роботи зі збереження навколишнього природнього середовища. Було наголошено на доцільності встановлення відеокамер та запровадження значних штрафів для виявлення і покарання винних у порушенні вимог екологічного законодавства.

Останні новини Чернігівщини

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00 15:02

О 09 год. 03 хв. 17 квітня ворогом здійснено ракетний обстріл території міста Чернігова. Сталося пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури.

Увага! Тимчасові зміни у русі громадського транспорту! 12:27

Тролейбусні маршрути № 10 та №11 тимчасово (до усунення наслідків ракетного удару) не працюватимуть.

Вранці 17 квітня росіяни завдали 3 ракетних ударів по Чернігову. 12:18

"Наразі триває пошуково-рятувальна операція. Зараз вже можу казати про 9 загиблих, вбитих російськими терористами. Більше 20 поранених", - сказав в інтерв'ю телеканалу 1+1 начальник Чернігівської ОВА Вʼячеслав Чаус.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 08:45

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 4 пожежі та 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення. Внаслідок цих подій загинула 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини