Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 10:21:34

Прокуратура області стоїть на захисті прав осіб, призваних на військову службу під час мобілізації

07.05.2014   15:12

На сьогодні за втручання прокуратури поновлено на робочих місцях 9 жителів області, які були мобілізовані до лав української армії.

Крім того в прокуратурі області за участі органів контролю (Державної фінансової інспекції в області, територіальної Державної інспекції з питань праці в області) 6 травня проведено засідання робочої групи з питань поновлення права на працю осіб, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації.

Зокрема констатовано, що 1 квітня 2014 року вступив в силу Закон України від 27 березня 2014 року № 1169-VII «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення проведення мобілізації», яким доповнено частинами другою та третьою статтю 39 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», а саме, що за громадянами України, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, але не більше одного року, зберігаються місце роботи (посада), середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, незалежно від підпорядкування та форм власності (ст. 119 Кодексу законів про працю України).

Переважна більшість військовозобов’язаних, які були призвані на військову службу під час мобілізації, звільнена до набуття згаданим Законом України законної сили. У цьому випадку трудові відносини з роботодавцем передбачали їх звільнення з роботи у зв’язку з призовом на військову службу без збереження місця роботи та середнього заробітку.

До законодавчого вирішення цієї нагальної проблеми роботодавцям області запропоновано застосувати пряму дію норм Конституції України, якими гарантовано право громадян на працю після закінчення мобілізації на особливий період, та скасувати видані ними накази про звільнення вказаної категорії осіб, записи про звільнення в трудових книжках визнати недійсними.

У разі відмови роботодавця від поновлення на роботі громадяни мають право звернутися безпосередньо до суду.

Останні новини Чернігівщини

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

Новгород-Сіверські поліцейські розшукали та повернули додому зниклу неповнолітню 09:36

16 квітня до поліції надійшло повідомлення від жительки Семенівської громади про зникнення її 16-річної онуки.

На Чернігівщині поліцейські вилучили незаконну зброю та вибухівку 09:34

В ході санкціонованого обшуку в господарстві мешканця одного з сіл Чернігівського району слідчі поліції Чернігівщини спільно з оперативниками регіонального Управління стратегічних розслідувань вилучили незаконну гладкоствольну зброю, ручну гранату із запалом до неї, запас тротилу та набоїв.

19 квітня у Чернігові День жалоби

19 квітня у Чернігові День жалоби 09:30

ДЕНЬ 786 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 786 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини