Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 08:46:23

Профілактика ВІЛ — запорука подолання епідемії

26.02.2014   08:17

Такою була тема чергового засідання прес-клубу «Ділове слово» Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації, яке відбулося 25 лютого.

Участь у заході взяли Микола Дейкун, головний лікар обласного центру з профілактики та боротьби зі СНІДом, президент ВГО «Асоціація Служби протидії ВІЛ/СНІДу України», та Ольга Малюта, завідувач поліклінічного відділення обласного центру з профілактики та боротьби зі СНІДом.

За їх словами, понад 110 тисяч жителів області (близько 10% всього населення) минулого року були обстежені на ВІЛ. Зареєстровано та взято під диспансерний нагляд в медичних закладах області 510 осіб, рівень захворюваності збільшився на 1% у порівнянні з 2012 роком.

Серед зареєстрованих ВІЛ-інфікованих осіб, як і раніше, переважають чоловіки, частка яких у 2013 році склала 52%. Разом з тим частка жінок з кожним роком збільшується і становить нині 48% (у 2011 році — 42%; у 2012 році — 43%). У віковій структурі ВІЛ-інфікованих переважає група 30–40 років (200 осіб — 49%). Спостерігається стала тенденція до збільшення інфікованих у віковій групі старше 30 років (з 53% у 2008 році до 71% у 2013 році) і зменшення у групі до 30 років (з 46% у 2008 році до 27% у 2013 році).

Домінуючим шляхом передачі ВІЛ-інфекції в області з 2008 року є статевий. Частка осіб, які інфікувалися таким чином, щорічно збільшується і у 2013 році становить 67%. Частка осіб, які інфікувалися шляхом парентерального введення наркотичних речовин, становить 31%, шляхом передачі інфекції від матері до дитини — 2%.

Особливість епідемічного процесу в області — збільшення кількості випадків передачі ВІЛ статевим шляхом за рахунок жінок – статевих партнерів з числа споживачів ін’єкційних наркотиків. Таким чином, два основні шляхи передачі ВІЛ-інфекції доповнюють та активізують один одного.

Станом на 01.01.2014 на Чернігівщині перебуває під медичним наглядом 2922 ВІЛ-інфіковані особи (поширеність ВІЛ становить 273,3 випадки на 100 тис. населення). Високою є поширеність ВІЛ-інфекції у містах Прилуки та Чернігів, Щорському, Талалаївському, Козелецькому, Новгород-Сіверському, Прилуцькому районах. З діагнозом СНІД перебуває на обліку 501 хворий (поширеність становить 46,9 на 100 тис. населення).

Всі ВІЛ-інфіковані діти знаходяться під подвійним медичним спостереженням в ОЦПБ зі СНІДом та у медичних закладах за місцем проживання. Всього в області під медичним наглядом перебуває 83 дитини зі встановленим ВІЛ-статусом, з них 15 дітей — з діагнозом СНІД.

В області забезпечений доступ ВІЛ-інфікованих дорослих та дітей до пожиттєвого лікування — антиретровірусної терапії (АРТ), створені умови для надання спеціалізованої медичної допомоги, забезпечений соціальний та психологічний супровід. Станом на 01.01.2014 АРТ отримує 1101 особа, з них 71 — дитина. Протягом 2013 року підготовлено та взято на АРТ 353 особи. Забезпеченість АРТ-препаратами — на достатньому рівні.

Антиретровірусну терапію ВІЛ-інфіковані можуть отримати в ОЦПБ зі СНІДом та у Прилуцький центральній міській лікарні (у кабінеті «Довіра»). Робота по створенню сайтів АРТ на базі кабінетів «Довіра» центральних районних та міських лікарень (ЦРЛ та ЦМЛ) буде продовжуватися з урахуванням потреб населення і забезпечення доступності послуги. Метою АРТ є максимальне пригнічення розмноження вірусу в організмі. Тому лікування ВІЛ-інфікованих є елементом профілактики для оточуючих.

З метою запобігання ризику інфікування ВІЛ, створення передумов для реабілітації та лікування осіб з числа активних споживачів ін’єкційних наркотиків, на базі наркологічних диспансерів області впроваджена програма замісної підтримувальної терапії (ЗПТ). У 2013 році сайт ЗПТ був відкритий в обласному протитуберкульозному диспансері. Отримують ЗПТ 108 осіб (у 2012 році — 80), з них 30 осіб (28%) отримують і антиретровірусну терапію.

Протягом 2013 року з приводу ризику інфікування ВІЛ до ОЦПБ зі СНІДом звернулося 36 осіб, з них 8 дітей, що отримали травми в побуті (підколи голкою від шприца на вулиці). Потребували та отримали курс постконтактної профілактики ВІЛ-інфекції 13 осіб. З числа осіб, що звернулися, 22 — медичні працівники, які мали ризик інфікування ВІЛ на робочому місці. Випадків зараження ВІЛ-інфекцією при отриманні травм, пов’язаних із ризиком інфікування ВІЛ, у 2013 році не зареєстровано.

В області забезпечений широкий доступ населення до консультування та тестування на ВІЛ-інфекцію. Послуги консультування з питань профілактики ВІЛ/СНІДу надаються населенню області медичними працівниками усіх лікувально-профілактичних закладів області: районних, міських, обласних. В усіх районах та містах області при ЦРЛ та ЦМЛ функціонують кабінети «Довіра».

Довідково. За даними Українського центру контролю за соціально небезпечними хворобами Міністерства охорони здоров’я України станом на 01.01.2014 в Україні зареєстровано 139,5 тис. ВІЛ-позитивних (поширеність — 308 на 100 тис. населення), у тому числі 29 тис. хворих на СНІД (поширеність — 64 на 100 тис. населення). Найвищі рівні поширення ВІЛ-інфекції (понад 600 випадків на 100 тис. населення) зареєстровані у Дніпропетровській, Одеській, Донецькій, Миколаївській областях. Протягом 2013 року в Україні зареєстровано 21,6 тис. нових випадків ВІЛ-інфекції, що на 4% більше, ніж за 2012 рік. У структурі шляхів передачі ВІЛ все більш суттєве епідемічне значення набуває статевий шлях, частка якого серед осіб зі вперше в житті встановленим діагнозом ВІЛ-інфекції сягнула 54%. Розповсюдження ВІЛ тісно пов’язано з небезпечною поведінкою представників груп ризику, вразливих до інфікування ВІЛ, таких як споживачі ін’єкційних наркотиків, жінки комерційного сексу та чоловіки, які практикують секс із чоловіками.

 

До теми: Микола Дейкун про проблему ВІЛ/СНІДу в Україні. ВІДЕО

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.