Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 15:03:06

Аналіз впливу асоціації з Європейським Союзом на агропромисловий сектор Чернігівського регіону

23.02.2014   11:11

Щодо необхідності активних дій держави у стабілізації ситуації в агропромисловому секторі України та Чернігівщини зокрема,

внесенні суттєвих змін до законодавства зробили висновок учасники публічної дискусії «Очікуваний вплив Угоди про асоціацію й посилену зону вільної торгівлі України з Європейським Союзом на агропромисловий сектор  Чернігівської області», що відбулася 21 лютого 2014 року в селищі Ріпки Чернігівської області. Захід розпочався хвилиною мовчання для вшанування пам'яті жертв масових заворушень в Україні.
Учасники заходу, а це виробники та переробники продукції агропромислового сектору, власники домогосподарств, посадові особи місцевого самоврядування, взяли участь в обговоренні основних результатів дослідження, здійсненого в рамках проекту «Аналіз впливу асоціації з Європейським Союзом на агропромисловий сектор Чернігівського регіону», що реалізується громадською організацією «Сіверський інститут регіональних досліджень» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».
Найбільше турбувала учасників заходу доля домогосподарств після можливого підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом. Оскільки переважна більшість жителів Ріпкинщини вимушена поєднувати роботу на підприємствах, в установах та ведення сільського господарства. Тож громадяни вкрай занепокоєні можливим введенням додаткових вимог до якості їх продукції, а відтак, зростанням витрат на її вирощення та переробку.
Відтак, на їх думку, дуже важливими будуть зусилля держави у цьому напрямі, спрямовані на надання пільг та дотацій для сільськогосподарських підприємств, підтримку кооперації тощо. В протилежному випадку може спостерігатися зростання соціальної напруги через низьку конкурентоздатність вітчизняних підприємств, скорочення їх виробництва.
Доволі новими та незрозумілими для прикордонного району Чернігівської області є такі можливості як розвиток сільського туризму, екотуризму, виробництво органічної продукції. Ці напрями діяльності ще потребують своєї розробки.
Водночас, серед вигод, які матиме сільське господарство Чернігівщини у випадку можливого підписання Угоди про асоціацію з ЄС називалися формування сприятливого інституційного, організаційного та економічного середовища на регіональному рівні, залучення вітчизняних і закордонних інвестицій у сільську місцевість, а також створення комфортних умов для проживання і роботи мешканців села, забезпечення населення якісними та безпечними сертифікованими органічними продуктами, підвищення конкурентоспроможності продукції за рахунок впровадження європейських норм щодо якості та безпечності продукції.
Окрему, бурхливу дискусію викликало обговорення ментального фактору, тобто особистого ставлення людей до змін, вимог та стандартів передбачених Угодою про асоціацію з ЄС.
Адже, як зазначила заступник директора Департаменту агропромислового розвитку Римма Олексенко, треба змінювати власну ментальність. Лише тоді можливе здійснення запланованих позитивних змін, наприклад, подолання корупції в державних органах сертифікації та на митниці, запобігання розкраданню дотаційних коштів тощо.

Метою проекту «Аналіз впливу асоціації з Європейським Союзом на агропромисловий сектор Чернігівського регіону», що здійснюється Сіверським інститутом регіональних досліджень за підтримки Європейської програми  Міжнародного фонду «Відродження» є аналіз впливів Угоди про Асоціацію з ЄС на розвиток агропромислового сектору (виробників, переробників, домогосподарства та сільські території) й започаткування професійної дискусії серед цільових груп в Чернігівській та Миколаївській областях.

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

18 квітня у Чернігові День жалоби

18 квітня у Чернігові День жалоби 09:54

Для вшанування пам'яті загиблих внаслідок ракетного обстрілу російськими військами нашого міста 17 квітня 2024 року у Чернігові 18 квітня оголошено Днем жалоби. Відповідне розпорядження підписав в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако.

18 квітня: цей день в Україні і світі

18 квітня: цей день в Україні і світі 08:52

ДЕНЬ 785 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 785 RUSSIAN AGRESSION

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00 15:02

О 09 год. 03 хв. 17 квітня ворогом здійснено ракетний обстріл території міста Чернігова. Сталося пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини