Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 04:20:32

За "дешеве" вікно – у кабальний кредит

18.02.2014   09:06Агенцiя

З пропозицією отримати начебто дуже вигідну позику на придбання пластикових вікон по домівках менян нещодавно ходили якісь заїжджі представники банку та виробника. І що цікаво – пропонували людям пільгових категорій. Окреме питання – звідки у них база даних таких людей? Ошукані ділками клієнти місяцями чекають на встановлення вікон, навіть не підозрюючи, що їх затягли у фінансову кабалу.


Прийшли у вихідний

У таку халепу потрапила і одна з жительок Мени. Називатися соромиться. Ось що вона розповіла:

– У неділю, 2 лютого, до нас прийшло двоє: жіночка-представник банку і чоловік – представник фізичної особи-підприємця. Я коли прийшла в обід додому, то син уже фактично погодився на їхню пропозицію купити у кредит пластикове вікно. Так уже ті візитери гладко розказували, такі переваги змалювали, що умовили б кого завгодно! Мені їхні умови здалися вигідними, бо для пільговиків обіцяли вигоду. Мовляв, то держава програма. Син у мене – інвалід. Він папери підписав, стали чекати вікно. Обіцяли привезти за п’ять днів.

Вже потім жіночка засумнівалася, наче мана з очей спала. Звідки ці заїжджі представники дізналися, що у їхній сім’ї живе інвалід? І чого вони у неділю прийшли? У цей день жодна установа не працює. І, до речі, ніяких довідок про підтвердження інвалідності чи належності до пільгової категорії у них не спитали. Відчула неладне.

Переплата – величезна

Договір, за яким людям пропонували кредит, розглянула та проаналізувала спеціаліст, котра розуміється на усіх отих відсоткових ставках і комісіях, – голова правління кредитної спілки «Дія» Валентина Пилипенко. За її словами, у першу чергу насторожує те, що увесь текст договору надруковано дрібнісіньким шрифтом, його неможливо прочитати навіть в окулярах. Повірили райдужним обіцянкам. Але такі документи читати потрібно обов’язково, кожну літеру.

Як виявилося, у згаданому договорі йде мова про те, що покупець попутно ще й страхує своє майно на 25 тисяч гривень (і платить 125 гривень за це) або на 50 тисяч гривень і платить, відповідно, 250 гривень. До чого тут вікна? Також покупець отримує кредитну картку, теж не безкоштовно. Навіщо вона йому?

Людям пообіцяли кредит з привабливою відсотковою ставкою у 0,01 відсотка річних. Кредит оформлюється на два роки. За вікно, котре коштує 2921 гривню врешті потрібно буде заплатити 3046 гривень. Але! Як тільки день-у-день за графіком не заплатиш – за кожен наступний день нараховуватиметься штраф у сумі 25 гривень. Небагато начебто, але ж за 10 днів набігає вже 250 гривень! А людина може захворіти, потрапити до лікарні, з інших причин пропустити платіж.

Далі. У договорі дрібнісіньким шрифтом написано, що з четвертого місяця виплат нараховуватиметься така собі комісія у розмірі 91,38 гривні. За два роки набігає 1918 гривень. Отож у сумі за це вікно покупець за два роки повинен буде віддати 4965 гривень. Фактично він переплатить 63 відсотки від суми кредиту. Звісно, покупцю про це не сказали, хоча у договорі тими ж дрібнісінькими літерами вказано, що йому повідомили.

Також у договорі про надання споживчого кредиту не вказано, на який рахунок і кому будуть перераховані гроші за вікна, не зазначені дії фінустанови у випадку, коли вікна не встановлять своєчасно або їх зовсім не буде.

А вікон немає

Ошукані люди хотіли б відмовитися від такого «вигідного» кредиту і вони, за законом, протягом 14 днів це можуть зробити. Потрібно лише написати заяву у банк. Але ж для цього треба їхати у Київ, бо в договорі зазначено, що всі питання вирішуються за місцем знаходження банку. Хіба інвалід поїде? Така категорія людей фактично не є соціально адаптованою, тож чи знайде у столиці офіс того банку? А як і знайде, то не факт, що представник підприємця дасть свою згоду на розірвання тристороннього договору. До речі, сам підприємець зареєстрований у Чернігові.

У даному випадку сім’я вирішила змиритися і виплачувати кредит. Коли привезуть те вікно? Хтозна. Містом гуляють чутки, що зваблені таким «дешевим» кредитом (а їх – до двох десятків чи навіть більше) вже місяців по три справно виплачують гроші й досі чекають на вікна.

– Моя порада – уважно читайте умови договору, – каже Валентина Пилипенко. – Обов’язково дивіться на вказану у ньому суму остаточної виплати і не вірте обіцянкам про мінімальну відсоткову ставку. А ще краще – не довіряйте заїжджим «банкірам».


http://nslovo.com/blog/za-desheve-vikno-u-kabalnyj-kredyt

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.