Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 02:49:08

У 2013 році працівниками КП "Зеленбуд" висаджено 530 дерев

13.02.2014   08:24

До складу зеленого господарства Чернігова належать міські насадження загального, обмеженого та спеціального користування. Про роботу комунального підприємства "Зеленбуд" на розширеній міській нараді інформував начальник комунального підприємства "Зеленбуд" Чернігівської міської ради Володимир Брайко.

При догляді за зеленими насадженнями особлива увага приділялась центральним вулицям, паркам та скверам, які є візитною карткою міста. За рік зібрано та вивезено майже 615 тис. м3 сміття. Викошено 2,5 млн. м2 газонів, підстрижено 1,7 погонних кілометрів живоплоту.

Підприємством оформлено 5 тис. м2квітників, в тому числі і висаджено 55 тис. цибулин квітів.

За існуючої сьогодні оцінки життєздатності дерев, санітарного стану насаджень при пасивному режимі господарювання активізуються процеси фізіологічного ослаблення та зниження функцій, притаманних зеленим зонам міста. Так, вже спостерігається масове усихання берези повислої та ялини європейської. У значної кількості дерев неправильно сформована крона, є пошкодження шкідниками та ураження хворобами. Більшість площ лісопарків мають значну захаращеність, що збільшує вірогідність виникнення пожеж. В перспективі, через 3-5 років даний факт призведе до значного зменшення кількості дерев і зниження безпечності насаджень.

Так, у 2013 році працівниками аварійної бригади підприємства "Зеленбуд" видалено 800 аварійних та фаутно-небезпечних дерев. При цьому, робітниками «Зеленбуду» планово висаджено 530 дерев, що майже на 300 дерев більше, ніж у 2012 році.

Згідно з рішеннями виконавчого комітету міської ради підприємствам та організаціям міста дозволяється знесення зелених насаджень без виплати відновлюваної вартості, при цьому рішення зобов‘язує висадити дерева в трикратному розмірі. Звертаю увагу на те, що висадка рослин повинна бути узгоджена із «Зеленбудом», і в минулому році вперше був такий досвід у «Чернігівводоканалу» та Чернігівського юридичного коледжу, які сумарно висадили 42 дерева. В середньому однин гектар деревостану депонує 7 тон СО2 на рік, при цьому продукує приблизно стільки ж кисню.

На жаль, на сьогодні, не в повному обсязі досягнуто компромісу з робітниками міських електромереж, які проводять обрізку дерев. Подекуди можна зустріти рослину з потворно-сформованою кроною, і, як наслідок, відмираючи дерева та негатив від мешканців міста. На думку В. Брайка, підприємства, які забезпечують постачання електроенергії, мають дбати не тільки про технічну безпеку і безперебійність енергопостачання, а й про перспективу екологічної безпеки життєдіяльності людини в умовах урбанізованого середовища.

Начальник підприємства відзначив також позитивні зрушення у питанні розміщення зовнішньої реклами на зелених зонах. Пониження залізобетонної основи та відновлення газону приносить не тільки естетичне задоволення, а й користь громадянам міста, бо 1 м2 трави виробляє 180 літрів кисню на добу. Зважаючи на це, робітниками «Зеленбуду» була проведена робота по відновленню пошкодженого газону на площі 8 тис. м2.

В нашому місті неодноразово піднімалось питання стосовно глобальної проблеми багатьох країн щодо заселення дерев каштану балканською міллю. Чернігів став одним із першопрохідців у вирішенні цієї проблеми. Протягом останніх трьох років у місті втілювались біологічні заходи боротьби з каштановою міллю.
Технологія, розроблена Українською лабораторією якості і безпеки продуктів АПК, передбачає згрібання та вивезення опалого листя восени. Навесні - підживлення органічними добривами ослаблених дерев, розселення ектопаразита - трихограмми та розміщення на деревах антрактивних пасток з феромонами для організації самцевого вакууму. Так, у 2013 році нашим підприємством було успішно проліковано 1500 каштанів. На жаль, в технічному завданні конкурсних торгів на закупівлю послуг у 2014 році не передбачене лікування каштанів від балканської молі, що в свою чергу, вважає В. Брайко, зведе нанівець досягнуті результати та напрацювання.

Крім того, доповідач звернув увагу присутніх на стан рекреаційно-оздоровчих лісових масивів, адже це легені Чернігова та місця відпочинку для мешканців.

60 % площ лісопарків мають незадовільний санітарний стан за рахунок стиглих та перестійних тополевих і вербових насаджень, що сприяє зниженню водоохоронних, захисних функцій та естетичної привабливості лісопаркових ландшафтів. Також слід відмітити, що регенерований тополевий пух є алергеном для більшості громадян міста. Для покращення перспектив подальшого розвитку зеленого господарства міста, нам необхідно передбачати вибіркові санітарні рубки, а ослаблені тополеві та вербові насадження необхідно переформовувати у стійкі аборигенні деревостани з введенням інтродуцентів та екзотів.

Саме тому для міста вкрай потрібний перспективний план оновлення насаджень і біологічних методів лікування з гарантією належного фінансування. Проте, на сьогодні, як і в попередні роки, залишились нереалізованими питання організації полігону для утилізації рослинних решток та проведення інвентаризації зелених насаджень з винесенням в натуру земельних ділянок.

В умовах недостатнього фінансування з метою зменшення витрат на підприємстві вимушеним кроком для підприємства стало запровадження скороченого робочого тижня. Знос транспорту на сьогодні складає 76 %. Значно зменшились також капітальні інвестиції на придбання основних засобів. Керівник підприємства зазначив, що внаслідок суттєвого зменшення заробітної плати звільняються фахівці, а зменшення витрат на підтримання в належному стані автомобільно-тракторної техніки може привести до їх зупинки у будь-який момент. Гроші на придбання техніки, виділені за рішенням міської ради, так і не перераховані казначейством. Але, незважаючи на фінансові труднощі, в результаті наполегливої роботи колективу основні завдання, які стояли перед комунальним підприємством «Зеленбуд», виконані, підкреслив керівник підприємства, підсумовуючи доповідь.
 

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.