Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 17:57:03

З установ виконання покарань Чернігівської області було звільнено 739 засуджених

16.01.2014   12:34Агенцiя

В 2013 році з установ виконання покарань Чернігівської області було звільнено 739 засуджених.

 717 з них було відправлено по місцю проживання, 21 засуджений відбув до центрів соціальної адаптації, 1 – до лікувального закладу.
В дану кількість звільнених входять і 422 засуджених, що були звільнені умовно-достроково. З Прилуцької виховної колонії, де утримуються неповнолітні засуджені, умовно-достроково було звільнено 129 юнаків.

Особливою установою в області є Чернігівська виправна колонія № 44, на території якої діє Будинок дитини. Згідно чинного законодавства (ст. 83 Кримінального кодексу України) засуджені жінки, які стали вагітними або народили дітей  під час відбування покарання та мають родичів, що дали згоду на спільне із засудженою проживання, можуть бути звільнені від відбування покарання. В 2013 році в Чернігівській області було 2 випадки звільнення жінок з дітьми.
 
Звільнити засудженого – це не тільки випустити його за колючий тюремний дріт. Звільнення засудженого – тривала, копітка справа. Насамперед для персоналу установ виконання покарань. Клопоти починаються за півроку до виходу. Складаються списки тих, хто має залишити установу. З’ясовують міркування кожного з приводу майбутнього життя. Більшість планує повернутися туди, де й мешкали, до родичів.

Існує цілий Інститут соціального супроводу з місць позбавлення волі. За півроку школа підготовки до звільнення повідомляє про зміни, які сталися на волі. Проводяться тренінги «Як отримати паспорт», «Як стати на облік в Центр зайнятості», вправи «Правильне користування громадським транспортом», тощо.

За 3 місяці до звільнення направляється запит до місця проживання: чи приймуть там, чи допоможуть з роботою.
Із загальної кількості звільнених з установ Чернігівської області 15 осіб повністю втратили будь-які соціальні зв`язки та не мають житла, але жоден звільнений не залишився «на вулиці».

Нині свою допомогу такій категорії колишніх засуджених пропонують центри адаптації та деякі церковні громади. В рамках взаємодії з адміністрацією установ, працівники центрів постійно отримують інформацію про всіх, хто має звільнитися та потребує соціальної допомоги.

Статистика свідчить, що серед підопічних таких центрів рівень рецидивів у 5 разів нижчий за середній. Такий притулок – реальний шанс повернутися до нормального життя.

Прес-служба управління ДПтС України в Чернігівській області
 

Останні новини Чернігівщини

Населення Чернігівської області заборгувало за спожите тепло і гарячу воду понад 244 млн грн

Населення Чернігівської області заборгувало за спожите тепло і гарячу воду понад 244 млн грн 13:30

Попри постійні військові небезпеки і фінансові труднощі, АТ «ОТКЕ» стабільно та надійно забезпечувало жителів 19 територіальних громад послугами, це понад 125 тисяч мешканців.

Переселенці і ветерани війни: що пропонує служба зайнятості 13:15

Продовжуємо інформувати роботодавців, переселенців та ветеранів про можливості та ресурси служби зайнятості. Черговий «круглий стіл» за участю громадян цих категорій, а також представників місцевої влади, служби зайнятості та соціальних партнерів відбувся в Менській міській раді під головуванням директорки Чернігівського обласного центру зайнятості Людмили Ключник.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:53

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення, 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій загинула 1 особа та 2 особи постраждали.

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців 08:37

У рамках державної програми «єВідновлення» компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців.

16 квітня: цей день в Україні і світі

16 квітня: цей день в Україні і світі 08:32

ДЕНЬ 783 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 783 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини