Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 10:59:51

На Чернігівщині запроваждують “ноу-хау” для армійських профі

20.12.2013   12:16

Вперше в Збройних Силах України проведено курс підготовки сержантів за експериментальною програмою – “Бойова система виживання воїна”.

Аналогів їй не було за всі часи незалежності України. Створена і започаткована вона за рішенням начальника Генерального штабу Збройних Сил України генерал-полковника Володимира Замани і покликана покращити стан підготовки військовослужбовців та армійських підрозділів.

заступник начальника управління фізичної підготовки Центрального управління підготовки та повсякденної діяльності військ ЗСУ полковник Георгій Новодерьожкін
– «Бойова система виживання воїна» – це інтегрований курс навчання військовослужбовців, до якого входять тактико-спеціальна і вогнева підготовки та рукопашний бій.Розроблялася програма на основі аналізу систем бойової підготовки армій провідних країн світу. Крім цього ми враховували свої можливості: зокрема, кліматичні умови України, навчально-матеріальну базу, наявність професійних інструкторів-наставників та рівень особистої майстерності сержантів, що відбиралися на навчання. Створивши програму підготовки на основі цих даних, ми вперше провели експериментальний курс. До навчання залучалися кращі сержанти підрозділів Військово-Морських сил та Сухопутних військ. Відверто кажучи, сьогодні в бойових частинах таких фахівців не вистачає. Тепер вони стануть професійними помічниками своїх командирів і навчатимуть підлеглих у частинах.

Два місяці, на базі 169-го Деснянського навчального центру випробування в бойових умовах проходили кращі представники сержантського корпусу військових частин Збройних Сил України.

Навчали їх досвідчені інструктори-викладачі. Більшість з них спецпризначенці за плечима яких тренування на спеціалізованих військових базах армій провідних європейських країн та США, участь у бойових діях та  миротворчих операціях. Одразу попередили – не фотографувати їх відкриті обличчя, а лише в масках, і не згадувати їх прізвищ. «Не для камер ми!» – відповідають. Це табу пов’язано з службовою діяльністю цих «суперменів».    
Не витримавши виснажливих навантажень кілька військовослужбовців «зійшли з дистанції». До кінця курсу дійшли найстійкіші. Вінцем їхньої підготовки став триденний комплексний іспит. Він був настільки динамічний, що виконання одного завдання поступово перетікало в інше.

Розпочалися випробування з 30-ти кілометрового марш-кидку в повній бойовій викладці з подоланням психологічної смуги перешкод, захопленням автомобіля та форсування річки. Додала ж складності воякам і погода. В ці дні температура знизилася до -15 градусів. За таких умов їм довелося пересуватися по засніженому лісу, добувати їжу, облаштовувати табір для відпочинку. І все це вони робили скрито, замітаючи сліди та використовуючи всі засоби для маскування. Зі сходом сонця другої доби бійці здійснивши 10-км марш і дісталися військового стрільбища. Тут без перепочинку продемонстрували членам екзаменаційної комісії свою вправність у володінні зброєю. Курс цей особливий - тож і стріляли вони по-особливому. Кожен виходив на рубіж одразу з автоматом та пістолетом, маючи при собі кілька споряджених магазинів з набоями. Порядок використання зброї, враження цілей вони дізнавалися на вогневому рубежі. Для кожного завдання змінювалися, тож рішення ними приймалися за долі секунд. Коли останній курсант відстрілявся – воїни рушають до спортзалу. Лічені хвилини на переодягання і вони шикуються в готовності до фінальної частини іспиту – рукопашного бою.

Інструктор-викладач з вогневої підготовки Андрій В.
– Сучасний солдат всебічно розвинутий та тактично грамотний, який вміє вправно стріляти та майстерно вести ближній бій. Саме таких вмінь від них потребує досвід локальних війн та конфліктів. На курсі ми навчили сержантів миттєво визначати противника, вражати цілі з пістолету та автомату. Все це вони мали вести вогонь зі зміною положень: стоячи, з коліна і лежачи. Крім цього всі вправи виконувалися в режимі темпової стрільби за максимально короткий проміжок часу по декількох цілях.
Програма ведення рукопашного бою теж специфічна. Її спеціально для цих курсів розробили армійські фахівці. Вона ґрунтується на відомих видах єдиноборств, зокрема: самбо, бокс, кікбоксинг.
  Істип складався з двох компонентів – демонстрації окремих прийомів та трихвилинного повноконтактного бою між курсантами. За жеребкуванням, кожен міг довести супернику свою перевагу у володінні бойовими прийомами. Переможець визначався за очками, проведенням больового або задушливого прийому, нокаутом або технічним нокаутом, у разі коли лікар не може спинити кров протягом п’яти хвилин.

Інструктор-викладач з рукопашного бою капітан Андрій Безверхий

– Курс включав в себе все, що потрібно військовому профі та найбільш пристосовано до бойових умов. Половину програми присвятили вивченню спортивного рукопашного бою, іншу – з використанням підручних засобів: вогнепальної зброї, ножів, саперної лопатки, мотузки тощо. Крім цього курсанти засвоїли техніку кидків, добивання суперника у найбільш вразливі частини тіла. Завдання солдата у бою — вижити, і ці навички вони отримали. Оскільки ми готували інструкторів, частину часу приділили методичній підготовці, щоб у подальшому вони знали як навчати своїх підлеглих.
Урочистості з нагоди випуску сержантів-інструкторів відбулися у Деснянському гарнізонному будинку офіцерів. Усі 16 курсантів з рук начальника 169-го навчального центру Сухопутних військ генерал-майора Ігоря Танцюри отримали свідоцтва про проходження курсу. Дев’ятеро з них – червоні сертифікати із здобуттям кваліфікації «сержант-інструктор з бойової системи виживання воїна».  Кращим за підсумками курсу «БСВВ» визнано головного старшину В’ячеслава Михайлова. Він служить у морському центрі спеціального призначення Військово-морських Сил Збройних Сил України. З рук інструкторів-викладачів він отримав особистий подарунок – швейцарський багатофункціональний ніж.

Головний старшина В’ячеслав Михайлов, кращий курсант за підсумками курсу
– Це важливе досягнення у моїй військовій кар’єрі. Я здобув неоціненний досвід під час проходження першого курсу «Бойова система виживання воїна». Тепер я набагато впевненіший у своїх силах і можу стріляти швидше за акторів американських бойовиків, на одному диханні долати психологічну смугу перешкод та виживати в бойових екстремальних умовах.  Для себе я визначив головне: у наш час виграє лише той, хто має більший запас терпіння. Універсальний солдат повинен уміти стійко переносити голод і холод, але терпіння, витримка і спритність – головна наша зброя. Ці фактори наблизили умови проведення курсу до бойових, тож щоб стати кращим необхідно було докласти чимало зусиль. З великим задоволенням повертаюся у свій підрозділ і радий, що впроваджуватиму «бойову систему виживання воїна» у своїй частині.

Старший сержант Андрій Повстюк, окрема механізована бригада (м. Яворів, Львівська область)
– Потрапити на навчання до такої школи непросто. Відбір був жорсткий. Фізичну підготовку маю відмінну. У складі українського контингенту в Іраку виконував бойові завдання. Ще один важливий критерій – службовий досвід. У мене вже третій контракт на руках. За час проходження курсу «Бойова система виживання воїна» навчився тому, що потрібно для справжнього інструктора-викладача, аби в подальшому навчати своїх підлеглих. Я досконало засвоїв ведення скорострільної стрільби на коротких дистанціях. Тепер розумію: як і у сапера, в універсального воїна немає права на помилку, схибив – і вже сам стаєш мішенню. Подібні курси потрібні, якщо буде можливість поїду ще навчатися, можливо за кордон. З задоволенням попробував би свої сили з бійцями інших держав на виснажливих стежках виживання…

Новоспечені сержанти-інструктори після двомісячних випробувань роз’їхалися по своїх частинах. Кращі з них  впроваджуватимуть «бойову систему виживання воїна» у своїх у підрозділах. Що ж, початок закладений... А «Десна» чекає на продовження і другий набір курсантів…
 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини