Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 10:56:11

Працівники чернігівського спецпідрозділу "Беркут" в розгоні Євромайдану безпосередньої участі не брали

19.12.2013   11:46

Деякі ЗМІ, лідери політичних та громадських об’єднань, невірно інформуючи громадськість про події в Києві 30 листопада і 1 грудня та про участь бійців Чернігівського спецпідрозділу «Беркут» у цих подіях, створюють додаткову напругу в суспільстві.

В медіапросторі лунають дуже образливі і необґрунтовані звинувачення працівників Чернігівського «Беркуту» в розгоні Євромайдану 30 листопада, особливе занепокоєння викликають дедалі частіші заклики до фізичної розправи над членами сімей та близькими правоохоронців.

З цього приводу УМВС України в Чернігівській області вважає за необхідне роз’яснити наступне:
24 листопада 2013 року на підставі телеграми міністра внутрішніх справ України Віталія Захарченка до м. Києва для надання допомоги у забезпеченні охорони громадського порядку дійсно було направлено частину працівників роти міліції особливого призначення «Беркут».

Проте 30 листопада та 1 грудня працівники Чернігівського спецпідрозділу перебували в резерві ГУМВС міста Києва та участі в подіях на Євромайдані і на вулиці Банковій не брали. Тож звинувачення, які лунають на адресу чернігівських правоохоронців щодо причетності їх до вищезгаданих подій, є нічим іншим, як спробою спровокувати населення до активних проявів неповаги та насильства по відношенню до міліції.

1 грудня на Бессарабській площі Києва невідомі особи (за інформацією ЗМІ від 100 до 300 осіб) намагалися зруйнувати пам’ятник Леніну, провокували людей до бійок, намагалися спровокувати погроми. Працівники Чернігівського «Беркуту» були направлені з резерву на Бессарабську площу для припинення порушень громадського порядку та не допущення масових бійок.

Натомість міліціонерів забивали камінням, металевими прутами, кийками, обливали горючою сумішшю, травили газом. Тих, хто падав, забивали ногами та трощили кістки арматурою. Бойовики намагалися не дати евакуювати поранених до лікарні – в автобус закинули шумові гранати, які розірвалися у бійців прямо під ногами.

Постраждало дев’ять працівників міліції, вісім з них і досі перебувають на стаціонарному лікуванні з черепно-мозковими травмами, перелами кісток рук та ніг, хімічними опіками очей. Наразі невідомо, чи всі бійці зможуть продовжити службу, адже у деяких є загроза інвалідності, а це молоді хлопці 24-28 років, у яких на утриманні сім’ї та малолітні діти.

Ми розуміємо гнів, який викликав у суспільстві жорсткий розгін Євромайдану 30 листопада, але ще раз наголошуємо, що працівники чернігівського спецпідрозділу «Беркут» в цих подіях безпосередньої участі не брали. Не варто виливати свій гнів і обурення на правоохоронців, які не порушили закон і присягу. Тим більше недостойною поведінкою є погрози членам сімей та близьким цих працівників. Такі дії можуть бути кваліфіковані за статтею 345 Кримінального кодексу України і тягнуть за собою серйозні санкції.

Жоден з працівників міліції Чернігівщини, в тому числі й спецпідрозділу «Беркут», не зрадять присязі та не будуть брати участь в політичних інтригах. В них є достатньо правосвідомості і почуття обов’язку аби сказати «ні» провокаціям. Справа міліції — захист життя, здоров'я, прав і свобод громадян, інтересів суспільства і держави від протиправних посягань.
 

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини