Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 15:59:51

Як виховати достойного громадянина достойної держави?

10.12.2013   10:53Агенцiя

Сім’я та система освіти – саме на ці інституції в нашій державі покладена відповідальна місія виховання дітей і молоді. Наскільки справляються вони зі своїми обов’язками? Чи дійсно спроможні виховати молоду людину, яка здатна навчатися все життя, бути прикладом добропорядності й доброчесності у взаєминах, ставленні до своєї справи, бути здатною приймати самостійні рішення та нести за них відповідальність? Цю важливу тему представники громадськості, закладів освіти та ЗМІ обговорили в Чернігівському медіа-центрі "Моє місто" 9 грудня.

- Те, що ми спостерігаємо в сучасному суспільстві, в шкільному, молодіжному середовищі (і не тільки) – насторожує і викликає тривогу за майбутнє, - висловила загальну стурбованість президент ГО «Академія розвитку», заступник голови громадської ради при ОДА Наталія Надирова. - Безвідповідальність, відсутність поваги і пошани до батьків і вчителів, алкоголізм і наркоманія, що значно «помолодшали», низький рівень елементарної побутової культури - все це яскраво засвідчує, що наша держава скочується в прірву, а потенціал нації знищується.

Наталія Надирова розповіла, що упродовж декількох місяців у нашому обласному центрі громадські організації реалізували проект «Морально-духовна складова в системі освіти Чернігівщини». В рамках проекту було проведено анкетування на вулицях Чернігова, Ніжина, Прилук (опитані майже 500 осіб), відбувся круглий стіл за участю представників закладів освіти та батьків та вироблені пропозиції до установ, які можуть вплинуть на освітній процес. Кошти на цей проект були виділені з обласного бюджету на виконання обласної Програми сприяння розвитку інститутів громадянського суспільства на 2012 -2015 роки «Чернігівська громада».

Результати дослідження прокоментували голова правління ЧОГО «Центр матері» Марія Максимець і директор ЧОВ МФ «Допомога сім’ям» Тетяна Демченко. Власним досвідом роботи з дітьми та молоддю поділилися методист відділу освіти Чернігівського району Валентина Білан (котра, зокрема, розповіла про програму «Янгол», що запроваджується в деяких селах району) і аспірант, викладач Чернігівського Національного технологічного університету Тетяна Волковницька.
Доповідачі звернули увагу на таку проблему, як брак відповідних фахівців. Адже вихователі в садочках чи вчителі зазвичай не мають духовної освіти, аби компетентно говорити про Бога, віру, святість і гріх тощо. А священики, котрі приходять на такі зустрічі і виховні години, не мають педагогічної підготовки, щоб знаходити відповідні до віку дітей форми подачі матеріалу та слова. Тому часто в чернігівських дитсадках і школах педагоги та панотці «працюють» у тандемі.

Учасники зустрічі розглянули пропозиції, напрацьовані в ході виконання проекту «Морально-духовна складова в системі освіти Чернігівщини». Так, Обласному управлінню освіти та науки запропоновано включити до обласного конкурсу «Учитель року» номінацію «Учитель предметів морально-духовного спрямування» («Етика», «Основи християнської етики», «Християнська етика в українській культурі», «Етика: духовні засади», «Людина і світ», «Людина і суспільство» та інші), а також залучати дітей (від дошкільного віку до випускних класів школи) до участі в дитячому конкурсі Юних знавців Біблії, який щорічно проводиться Острозькою Академією.

Представники громадськості також рекомендують сприяти поширенню кращого досвіду духовно-морального виховання (досвід Чернігівського національного технологічного університету, досвід закладів дошкільного виховання Чернігівського району та інші) на всі освітні заклади області – від дитсадків до університетів. Запроваджувати в школах області такі форми духовно-морального виховання, як Тижні чеснот (тиждень ввічливості, тиждень пошани, тиждень взаємодопомоги, тиждень добрих справ тощо), конкурси шкільних творів, малюнків на відповідні теми.

Чернігівському обласному інституту післядипломної педагогічної освіти імені К.Д.Ушинського учасники обговорення рекомендують модернізувати навчальну діяльність на основі інтеграції традиційних та новітніх технологій навчання, а також посприяти створенню нового покоління підручників, навчальних посібників і дидактичних засобів духовно-морального спрямування; розробити програми з питань духовної культури особистості, які створюють умови для вільного вибору нею своєї світоглядної позиції.

На думку батьків і викладачів, в роботі з педагогами, які навчаються на курсах підвищення кваліфікації, варто використовувати такі програми та посібники з питань превентивного та духовного виховання, як «Родинна твердиня», «Майбутнє починається сьогодні», напрацьовані Всеукраїнською громадською організацією «Міжнародний шкільний проект», що пройшли апробацію в багатьох регіонах України, та інші посібники.

Департаменту сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації, Обласному центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді учасники дискусії пропонують більш широко використовувати соціальну рекламу (на сіті-лайтах, білбордах та інших носіях) духовно-морального спрямування (цитати з Біблії та відомих особистостей, сюжетні матеріали з відповідними висловами героїв сюжетів тощо).

«Закликаємо ЗМІ сприяти розвитку порядності в суспільстві, вихованню у громадян почуття власної гідності, духу об’єднання в розумному, доброму, вічному, поширювати моду на духовний розвиток через вивчення джерел духовного зростання», - підсумували зустріч представники громадських організацій.
 

Останні новини Чернігівщини

Населення Чернігівської області заборгувало за спожите тепло і гарячу воду понад 244 млн грн

Населення Чернігівської області заборгувало за спожите тепло і гарячу воду понад 244 млн грн 13:30

Попри постійні військові небезпеки і фінансові труднощі, АТ «ОТКЕ» стабільно та надійно забезпечувало жителів 19 територіальних громад послугами, це понад 125 тисяч мешканців.

Переселенці і ветерани війни: що пропонує служба зайнятості 13:15

Продовжуємо інформувати роботодавців, переселенців та ветеранів про можливості та ресурси служби зайнятості. Черговий «круглий стіл» за участю громадян цих категорій, а також представників місцевої влади, служби зайнятості та соціальних партнерів відбувся в Менській міській раді під головуванням директорки Чернігівського обласного центру зайнятості Людмили Ключник.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:53

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення, 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій загинула 1 особа та 2 особи постраждали.

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців 08:37

У рамках державної програми «єВідновлення» компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців.

16 квітня: цей день в Україні і світі

16 квітня: цей день в Україні і світі 08:32

ДЕНЬ 783 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 783 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини