Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 14:39:35

На Чернігівщині живе 18000 хворих на алкоголізм

04.12.2013   07:47Агенцiя

Про це повідомив головний лікар Чернігівського облнаркодиспансеру Петро Седень на одній з нарад. Цифра була дещо шокуючою. Тому вирішили про цю проблему поговорити з фахівцем детальніше.

Петро Седень

Петро Седень

— Петре Михайловичу, в який спосіб визначався цей показник? Адже людина, котра зловживає спиртним, не поспішає до лікаря, щоб зареєструватися.

— У кожному районі є фахівці-наркологи. До них звертаються по допомогу, ось вони і ведуть цей облік. Насправді залежних від алкоголю значно більше. На мою думку, цифру 18000 треба помножити десь на три. Адже в багатьох селах є і 50, і 100 осіб, які мають залежність від алкоголю, але не звертаються по допомогу.

— За радянських часів були ЛТП (лікувально-трудові профілакторії), медвитверезники. Усе це стримувало випивох. То чому б зараз не відновити їхню роботу?

— Її ефективність дуже низька. За аналізом фахівців, лише один відсоток тих, хто відбував у них термін, припиняли надмірно споживати алкоголь.

— Єдиний позитив: родини хоч на якийсь час забували про дебоширів...

— Тут я з вами згоден. Водночас в умовах демократичного суспільства обмеження прав людини, яка навіть не усвідомлює своєї алкогольної залежності, проблематичне, потребує здійснення великої кількості процедур.

— Петре Михайловичу, звернімося до конкретної проблеми: кількість алкоголіків в області зростає?

— У 1980-ті роки їх офіційно нараховували й 24 000. У цьому році було на обліку на 800 осіб менше, ніж у 2010-му. Чому? Щороку в області помирає десь до 700 алкозалежних. Зараз на облік в наркологічних закладах беруть тільки за згодою хворого.

— Їхнє місце займають інші?

— Так. На жаль, поки що багато факторів сприяє цьому. Йдеться насамперед про складну економічну ситуацію, яка не сприяє повній зайнятості населення.

— Але ж, буває, що й ніби робота є, і все гаразд у родині. А людина починає зловживати спиртним. З чого починається алкоголізм?

— Все починається із сім’ї. Коли дитина спостерігає, як хтось із батьків випиває, то і вона рано чи пізно схоче спробувати спиртні напої. А якось до мене зайшло подружжя: він — полковник, вона — вчителька. Їхній син в 17 років уже «дістав» своїх батьків залежністю від алкоголю. І ось мати при мені дорікнула чоловікові: «Я ж не хотіла народжувати його. Чого ти мені заборонив перервати вагітність?» Тоді я зрозумів, чому в їхнього сина ось так все склалося: мати, яка не хотіла народжувати дитину, запрограмувала її майбутнє... До речі, аналізуючи біографії багатьох підопічних, дійшов висновку, що ще в утробі матері формується майбутня доля нащадка. На жаль, сьогодні непоодинокі випадки, коли вагітні курять, вживають спиртне. Дитина, ще не народившись, отримує у спадок негативні звички. В сім’ї з великими духовними традиціями, де батьки уважні до нащадків, відверто спілкуються і спостерігають за ними, мала ймовірність для дівчини чи хлопця потрапити в середовище, де вживають спиртні напої.

— Чи багато в області алкозалежних жінок?

— Вони становлять 15 відсотків від загальної кількості хворих. Жіночий алкоголізм має свою специфіку. На початковій стадії захворювання він має прихований характер. Як правило, жінки тамують депресію за пляшкою вина або горілки на самоті. Для них характерна театральна брехливість. В подальшому серед них дуже високий відсоток самогубців. Часто зловживають спиртним офіціантки, продавчині на ринках...

— Облнаркодиспансер може якось зупинити це лихо?

— Хворобу краще попередити, ніж потім її лікувати. Тому медичними працівниками обласного наркологічного диспансеру проводиться велика профілактична робота серед дітей, підлітків, дорослого населення області. Але, якщо трапилось лихо, то проводимо лікування згідно з міжнародними стандартами.

— Є рецепти, як не стати алкоголіком?

— Є. Не вживати спиртного. А якщо вже і вживати, то тільки якісне і в дорослому віці. Треба знати, що багато алкогольних напоїв неякісні й фальсифіковані. За моїми оцінками, це 60—70 відсотків існуючого ринку. Тому до нас часто потрапляють постраждалі, які просто отруюються фальсифікатом, виготовленим у антисанітарних умовах. Я б радив обережно вибирати все, що підозріло дешеве...

Інтерв’ю провів Сергій ПАВЛЕНКО

http://www.golos.com.ua/Article.aspx?id=307833
 

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини