Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 23:56:07

Представники Департаменту економіки Чернігівської ОДА про співпрацю з ЄС та Росією

29.11.2013   10:23

Вчора, 28 листопада, в ефірі обласного радіо в програмі «Мікрофон: факти, коментарі, акценти» було обговорено актуальну проблему взаємин між Україною та ЄС.

До розмови в студії долучилися начальник управління з питань зовнішніх зносин та торгівлі Департаменту економічного розвитку облдержадміністрації Віктор Власенко, його заступник Ярослав Охріменко та начальник відділу харчової та переробної промисловості Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Галина Сич.

У дні, коли в литовській столиці проходить саміт Східного партнерства, особливо гаряче обговорюється тема Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі між Україною та ЄС. Українське суспільство вже вкотре розділене на групи. Одні підтримують рішення Президента не поспішати з підписанням Угоди, інші активно протестують проти нього. Свою позицію керівництво держави обґрунтовує неготовністю української економіки до роботи за стандартами Євросоюзу. Крім того, відчутними будуть і втрати у випадку, коли Росія відмовиться від імпорту товарів з України. Що ж з цього приводу думають фахівці?

Віктор Власенко, начальник управління з питань зовнішніх зносин та торгівлі Департаменту економічного розвитку облдержадміністрації:

- За підсумками 2012 року зовнішній товарообіг області перевищив 1 млрд. дол. США і має тенденцію до зростання.
Поставки країнам СНД формували 54,8% загального обсягу експорту, до Європейського Союзу експортовано 26,4% товарів. Найбільші експортні поставки здійснювалися до Російської Федерації (26,2% загального обсягу) та Білорусі (10,8%), а також до Туреччини (4,5%), Азербайджану (4,1%), Італії (3,9%) Казахстану (3,8%) та ряду інших країн.
При цьому варто зауважити, що 84% товарів, що експортуються до країн СНД, — високотехнологічного виробництва. Це вироби з паперу та картону, в т.ч. шпалери, тютюн і його промислові замінники, текстильні матеріали та вироби, машини, обладнання та механізми, електротехнічне обладнання, молоко та молочні продукти, продукти рослинного походження. Водночас експорт до країн ЄС на 83,6% склали зернові культури, насіння й плоди олійних рослин, взуття, текстильні матеріали та вироби. При цьому продукція легкої промисловості виготовлялася за давальницькою схемою, тобто з сировини (шкіри, спеціальних ниток та тканин), виробленої за межами нашої області чи країни.
Зараз навколо перенесення термінів підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом сфокусовано багато розмов. Тим більше, що однією зі складових Угоди є забезпечення торгівлі з ЄС в рамках поглибленої та всеосяжної угоди про вільну торгівлю. Проте чи настільки вже вигідна для України, і нашої області зокрема, ця складова?
За останні роки розширений ЄС став одним з наших найбільших торговельних партнерів Чернігівської області. Підприємства Чернігівщини мають торгівельні відносини з усіма 28 країнами ЄС і, починаючи з 2010 року, нарощують експортні поставки (з 17,9% загального обсягу експорту у 2009 році до 26,4% у поточному).
Сьогоднішня динаміка, навіть без передбачених угодами митних пільг, досить значна - +36%. За умов її збереження, матимемо середньорічне зростання обсягів експорту на рівні 15-20%, що в еквіваленті становить 24-32 млн. дол. США.
З іншого боку, за прогнозами експертів, у найближчій перспективі, за умови тісної співпраці з ЄС, обсяг виробництва в цілому по країні міг би зростати (внаслідок збільшення експорту та, що важливіше, в результаті підвищення ефективності економіки) орієнтовно на 6,3%. Тобто область щороку нарощувала би експорт продукції на майже 10 млн. дол. США.

Ярослав Охріменко, заступник начальника управління з питань зовнішніх зносин та торгівлі Департаменту економічного розвитку облдержадміністрації:

- А ще до цього додайте численні проблеми, які виникнуть у вітчизняних виробників при переході на виробництво продукції за європейськими стандартами та сертифікатами.
На думку фахівців, впровадження Технічних регламентів, які відповідають Директивам ЄС та відповідним стандартам, потягне за собою значні витрати на модернізацію виробничої бази, зростання собівартості готової продукції і, відповідно, її ціни, що негативно вплине на обсяги реалізації та результат фінансово-господарської діяльності підприємств. Крім того, у зв’язку з необхідністю отримання сертифікату відповідності можливі ускладнення, пов’язані з митним оформленням продукції. Україна потребуватиме значно більшої кількості власних фахівців із впровадження Технічних регламентів (вартість послуг іноземних фірм зависока), а на їх професійну підготовку потрібен час. Як потрібен він і на прийняття національних стандартів, гармонізованих з європейськими, з питань розроблення, впровадження і функціонування систем управління якістю, екологічної та інших систем управління.
З іншого боку, ми не можемо заплющувати очі й на можливі проблеми з експортом товарів до країн Євразійського економічного союзу. Адже 74,4% загального обсягу експорту до країн СНД (160,1 млн.дол.США) постачається до країн Митного Союзу. При цьому експорт до Російської Федерації складає 102,9 млн дол. США, до Республіки Білорусь – 42,2 млн дол. США.
Вважаю, ми просто не вправі втрачати такі ринки збуту. А індикатори ризику всі ми прекрасно бачимо. Це і додаткові перевірки на митницях та підприємствах, і певні побоювання наших експортерів щодо співпраці з Російською Федерацією, і можливе підвищення митних тарифів з боку Митного союзу.
Водночас, перенесення підписання Угоди про створення зони вільної торгівлі з ЄС на більш пізні терміни та лояльне ставлення до товарів українського виробництва з боку країн Митного Союзу дозволить експортерам Чернігівщини нарощувати експорт товарів щороку на 14-18% (30,8-39,6 млн. дол. США).
Крім того, Україна отримає час, щоб привести значну частину законів та процедур у відповідність до європейського законодавства. А підприємства зможуть розробити плани і стратегії, необхідні для ефективного співробітництва.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини