Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 15:30:18

Лісовий патруль у лісівників Сіверського краю

29.11.2013   10:11Агенцiя

Бригада київських журналістів з телевізійного проекту "Лісовий патруль" 21-22 листопада побувала в нашому краї.

На лісовому кордоні Горбачівського лісництва гостей зустрічали начальник Чернігівського ОУЛМГ Валерій Лозицький та директор Остерського держлісгоспу Юрій Кравчук.

Валерій Григорович привітав телевізійників і розповів їм, чим живе сьогодні лісова галузь Сіверщини.

Горбачівське лісництво, яке розташоване поруч з трасою Київ-Чернігів, називають візитівкою лісових господарств області. Привертає увагу його мальовнича, з любов'ю впорядкована садиба. Скрізь відчуваються дбайливі руки місцевих лісівників.

Валерій Лозицький і Юрій Кравчук, на правах господарів, провели для журналістів екскурсію.

Хороше враження на відвідувачів справили і садиба, і розсадник декоративно-садивного матеріалу, і парк Дружби, який заклали профспілкові лідери лісівничої галузі країн СНД (нинішнього року вони проводили на Чернігівщині міжнародну конференцію).

Юрій Кравчук завів гостей у спеціалізований магазин "Лісовичок", розташований на ошатному рекреаційному пункті. Немало людей проїздить великим шляхом - і багатьох приваблює цей лісовий магазин. В ньому можна придбати чорниці й мед, вироби з дерева та декоративно-садивний матеріал до вподоби.

Під час цієї екскурсії заходили водії, щоб трохи перепочити і випити чаю . А донеччанам-дальнобійникам сподобались красиві пухнасті сосонки, які вони щойно купили до свят.

Тут уже працює новорічний ялинковий базар. І краще придбати деревце заздалегідь, адже під час морозів хвоя опадає. Покупців приваблюють і ялинки в горщиках.

Сіверські лісівники допомагають відроджувати православні святині отчого краю. У Краснянському лісництві - на відзначення 1025-річчя хрещення Русі - з ініціативи начальника облуправління Валерія Лозицького було зведено капличку. Цю благородну справу підтримали керівники всіх державних лісогосподарських підприємств.

Леонід Стахорський, директор Борзнянського держлісгоспу, схвильовано й емоційно розказав столичним телевізійникам, як відповідально поставилися лісівники-борзнянці до дорученого завдання - будівництва каплички.

А поруч протягом 2014-2015 років буде споруджено обласний Музей лісу…

Наступною зупинкою прес-туру стала "Дякова гора", вміло обладнаний рекреаційний пункт Ріпкинського лісництва (Добрянський держлісгосп). Зустрічав "Лісовий патруль" головний лісничий підприємства Денис Землянко.

На "Дяковій горі" охоче зупиняються на перепочинок всі, хто їде на Чернігівщину з Гомельщини чи повертається в Білорусь.

Журналістів приємно вразив пересувний вагончик з виїзною торгівлею.( Влітку він обслуговував туристів і відпочиваючих на Голубих озерах). Гості зі столиці відмітили, що об'їхали майже всю Україну, а таку торгівлю - пересувний вагончик - ще не бачили. Це- "ноу-хау" чернігівських лісівників.

Мудрі люди стверджують, що у справжньої дружби немає кордонів. Цю істину підтверджують добросусідські взаємини чернігівських і гомельських лісівників. І досвідом обмінюються, і міжнародні спартакіади "Слов'янське братерство" проводять. В цьому році вже ХІ-а відбулася в Добрянському держлісгоспу, в якій перемогу здобули чернігівці.

І нині журналісти нагодилися на гарну подію: у цей день - святкування собору архістратига Михаїла - на кордоні білорусько-української митниці відбулося відкриття магазину "Лісовичок". Перерізали стрічку директор Добрянського держлісгоспу Іван Горохівський, головний інженер Чернігівського ОУЛМГ Олександр Кириченко та начальник лісогосподарського відділу Гомельського державного лісогосподарського об'єднання Михайло Зайко. Як і годиться, освятив лісівничий магазин о. Михайло, настоятель храму з села Нові Яриловичі. І прикордонники, помітивши яскраві банери, теж прибули на відкриття магазину.

Перші відвідувачі "Лісовичка" ознайомилися з сувенірною продукцією, виробленою добрянцями. Тут і сушені ягоди (навіть груші-дички є) можна купити , і віники для лазень. У приміщенні пахне лісовими травами і дуже затишно.

Згодом учасники прес-туру переїхали в Ново-Яриловицьке лісництво, перепочили на рекреаційному пункті. Відвідали також садибу господарства та красиво оформлений кордон. Представники "Лісового патруля" схвально відгукувалися про розсадник декоративно-садивного матеріалу з його багатим асортиментом, який збираються розширяти.

Журналісти побували і на нижньому складі Добрянського держлісгоспу: його трудові будні коментував головний інженер підприємства В'ячеслав Киченок. Варто додати, що робота верстата-дроворуба справила на столичних "акул ефіру" неабияке враження. Йшла заготівля дров для сільських жителів району.

Зацікавила киян старовинна Добрянка. "Родзинкою" стало "знайомство зблизька" з церквою старовірів, вік якої сягає понад 200 років, та спілкування з її настоятелем о. Сергієм. І візит до приватного музею місцевого краєзнавця і поета Сергія Коноваленка, який працює завідувачем їдальнею держлісгоспу, теж запам'ятався.

Господар провів для гостей змістовну екскурсію і подарував свою збірку віршів.

Надвечір'я телевізійники зустріли у готельному комплексі "Берізка", де й зупинилися.

Наступного дня учасники прес-туру вирушили до Городні. Супроводжував журналістів директор ДП "Гроднянське лісове господарство" Сергій Аніщенко.

Телевізійники відвідали Городнянське лісництво. Із задоволенням пройшлися екологічною стежкою, побували в конторі господарства та фахово оформлених класах учнівського лісництва, ознайомилися з роботою нижнього складу підприємства. А ще заглянули на будівництво магазину "Лісовичок".

Журналісти переконалися, як вимогливо, вивчаючи попит населення, лісівники готуються до новорічних базарів. Поїздка на плантацію з новорічними соснами, які будуть реалізовуватися до свят, додала всім доброго настрою.

До речі, кожен бажаючий може приїхати на ділянку і вибрати собі лісову красуню . Це нововведення городнянських лісівників знайшло відгук у земляків, особливо порадувало дітвору.

Родина Анатолія Сліпканя приїхала на плантацію у повному складі . Дружина Вікторія і семирічна донька Аня милувалися соснами, а майстер лісу Олесандр Мартиненко супроводжував їх і допомагав вибрати святкове деревце. Дівчинка захоплено казала, що немов потрапила у лісову казку…

Завершився журналістський прес-тур сіверським лісами у актовій залі облуправління - біля прапора та герба чернігівських лісівників. Валерій Лозицький подякував "Лісовому патрулю" за співпрацю, побажав творчих успіхів і запросив до нових зустрічей.

Микола Тищенко, Чернігівське ОУЛМГ

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини