Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 02:24:54

Орендна плата з міську землю має відповідати законодавству та інтересам громади, ‒ прокуратура

28.11.2013   12:00Агенцiя

Прокуратурою м. Чернігова у черговий раз доведено в суді, що спроби штучно зменшити суму орендної плати за міську землю під комерційними закладами не відповідають законодавству.

Цього разу мова йшла про вартість оренди земельної ділянки під одним із ресторанів мережі швидкого харчування.

Наприкінці минулого року через недостатньо принципову та активну позицію міської ради в судовому процесі Новозаводський районний суд м. Чернігова виніс заочне рішення, внаслідок якого дійсним визнавався договір оренди, за яким орендна плата за цю ділянку становила 2,5 % від її нормативної грошової оцінки.

Вивчення обставин даної ситуації прокуратурою показало, що в розпорядженні Управління земельних ресурсів є цей же договір, а також інші офіційні документи за підписами сторін, у яких орендна плата за цю ділянку передбачена в розмірі 6% від її нормативної грошової оцінки.

Аби запобігти порушенню інтересів держави і громади, прокуратура внесла заяву про перегляд заочного судового рішення. З’ясувавши всі обставини справи, суд погодився з аргументами прокурора. Заочне рішення скасовано, і тепер спір про розмір орендної плати за землю під рестораном розглядатиметься знову.

До Чернігівської міської ради внесено подання прокурора про неналежне виконання процесуальних повноважень її представниками.

Довідково:
Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 03.06.2008р. №309-VI внесено зміни до Закону України «Про оренду землі» та встановлено, що орендна плата за земельні ділянки, на яких проведена нормативна грошова оцінка, не може становити менше ніж 3% від нормативної грошової оцінки. З 01.01.2011р. діє положення ст.288 Податкового кодексу України щодо збільшення мінімального розміру орендної плати до трикратного земельного податку. Аналогічні положення закріплені рішенням Чернігівської міськради (11 сесія 6 скликання) від 29.07.2011р. «Про затвердження ставок земельного податку та встановлення розміру орендної плати в м. Чернігові». Орендна плата за землі комерційного використання цим рішенням передбачена на рівні не менше 4-кратного розміру земельного податку.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини