Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 03:55:32

Фонд Соціального страхування ретельно контролює використання коштів підприємствами та установами

20.11.2013   15:15Агенцiя

Однією із функцій Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі – Фонд) є здійснення контролю за дотриманням порядку використання страхових коштів підприємствами, установами, організаціями всіх форм власності та фізичними особами-підприємцями.

З метою впорядкування механізмів проведення контролю, правлінням Фонду було затверджено відповідну Інструкцію (постанова правління від 22.12.2010 № 29), якою визначені чіткі підстави проведення перевірок.

Так, планові перевірки проводяться з визначеною періодичністю і на це мають вплив два фактори – кількість працюючих у суб’єкта господарювання та наявність (відсутність) порушень при попередній перевірці. Тобто, Інструкцією визначено певну ризиковість у діяльності страхувальників.

Коли приходять перевіряти?

Підстави для проведення позапланових перевірок також недвозначно визначені вказаною Інструкцією.
Тобто, на сьогодні нормативно-правовим актом виключено можливість безпідставного проведення великої кількості перевірок, які впливають на нормальну і стабільну діяльність підприємств.
Як наслідок, за 9 місяців 2013 року працівниками Чернігівського обласного відділення Фонду проведено 1692 перевірки підприємств. У порівнянні з відповідним періодом 2010 року (до набрання чинності Інструкції) цей показник зменшився у два рази (кількість перевірок у 2010 році – 3044).

Зменшено майже у двічі загальні терміни проведення перевірок, особливо – скорочено терміни перевірок малого бізнесу; виключено можливість проведення планових перевірок без письмового повідомлення; змінено вимоги до складання та підписання актів перевірок, прийняття рішень та їх оскарження, тощо.

Водночас, з 1 січня 2011 року Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 № 2240 (далі – Закон № 2240) посилено відповідальність за несвоєчасне виконання рішень органів Фонду. До ст. 30 цього Закону внесено відповідні зміни, якими визначена відповідальність роботодавця у вигляді штрафу в розмірі 10 відсотків несвоєчасно повернутих коштів та пені – 0,1 відсотка зазначених сум коштів, розрахованої за кожний день прострочення платежу. Тобто, на сьогодні несвоєчасна сплата фінансових санкцій призводить до збільшення їх суми.

Окрім застосування штрафів до юридичних осіб, статтею 165-5 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачена особиста відповідальність посадових осіб підприємств, установ та організацій.
Варто звернути увагу, що вказані фактори позитивно вплинули на якість забезпечення виконання контрольних функцій органами Фонду.

Що виявили за 9 місяців контролери у підприємств Чернігівської області

Так, за підсумками 9 місяців п.р. кожною третьою перевіркою були виявлені порушення порядку використання страхових коштів на загальну суму 547 тис. грн. За допущення вказаних порушень до страхувальників застосовані відповідні штраф на суму 286 тис. грн. Одночасно на 634 посадові особи складено протоколи про притягнення їх до адміністративної відповідальності.

Основні порушення, які зустрічаються під час проведення перевірок, стосуються порядку нарахування та виплати матеріального забезпечення по листкам непрацездатності, видачі і використання санаторно-курортних путівок.
В частині оплати листків непрацездатності, найпоширенішими є правопорушення пов’язані з невірним визначенням кількості днів при розрахунку (виявлено 145 випадків з початку року), сум заробітної плати (204), розрахункового періоду (178), оплатою перших п’яти днів за рахунок коштів Фонду (81), тощо. 

Упродовж 2013 року особливо збільшилась кількість порушень, які пов’язані з використанням санаторно-курортних путівок. За 9 місяців виявлено 110 випадків неправомірного їх використання, за що застосовано штрафів на загальну суму 397 тис. грн., проти 75 випадків аналогічного періоду минулого року на суму 253 тис. грн.

Як запобігти порушенням та що робити аби не платити штрафи?

Щоб уникнути вказаних порушень по путівкам під час їх видачі і використання необхідно уважно ознайомитись з відповідним Порядком (постанова правління від 25.02.2009 № 12) та чітко дотримуватись викладених у ньому норм.
Насамперед, виконувати вимоги щодо видачі путівок виключно згідно медичних показань та в період відпустки. Дотримуватись визначених умов поділу і не допускати передачі путівок стороннім особам.

Всі ці моменти повинна знати комісія із соціального страхування, що створюється на підприємстві. В першу чергу вона повинна забезпечувати виконання вимог діючого законодавства по соціальному страхуванню, цей обов’язок передбачений ст. 50 Закону № 2240.

Більш детально повноваження комісій із соціального страхування зазначені у відповідному Положенні (постанова правління від 23.06.2008 № 25).
Нормами цього Положення встановлено, що комісія із соціального страхування зобов’язана приймати рішення про призначення (відмову в призначенні) матеріального забезпечення та надання соціальних послуг. Повинна розглядати обґрунтованість, правильність видачі і заповнення листків непрацездатності та інших документів, які є підставою для надання матеріального забезпечення та соціальних послуг.

Саме комісія, як первинна ланка механізму соціального страхування, має здійснювати контроль за правильним нарахуванням допомог застрахованим особам роботодавцем і мусить вживати заходів по своєчасному наданню працівникам підприємства матеріального забезпечення та соціальних послуг.

Комісія, також, зобов’язана брати участь у перевірках, що здійснюються на підприємстві органами Фонду, надавати контролюючим органам необхідні документи та пояснення з питань, що виникають під час перевірок та здійснювати заходи по усуненню виявлених порушень порядку використання страхових коштів Фонду.

Належне та ефективне виконання своїх функцій комісіями із соціального страхування зменшить кількість зауважень і запитань з боку органів Фонду до діяльності страхувальника щодо правомірності використання коштів Фонду.
Нажаль, протягом поточного року збільшилась кількість випадків несвоєчасного надання допомог страхувальниками своїм працівникам. Зараз, майже кожною перевіркою виявляються вказані порушення.

В більшій мірі дана проблема виникає через несвоєчасне надходження листків непрацездатності до бухгалтерії страхувальника. Зустрічаються випадки несвоєчасного нарахування допомог, несвоєчасного надання заяв-розрахунків до органів Фонду. Іноді, тривалість проходження листків непрацездатності від дати їх видачі до моменту оплати складає більше трьох місяців, що є грубим порушенням ст. 52 Закону № 2240.

Тобто, на сьогодні головним завданням виконання контрольних функцій органами Фонду є забезпечення стабільного та вчасного надання допомог застрахованим особам. Постійне використання коштів Фонду виключно за цільовим призначенням дасть можливість отримати матеріальне забезпечення та соціальні послуги кожній застрахованій особі, яка дійсно їх потребує.

Олександр Стаценко, начальник контрольно – ревізійного відділу виконавчої дирекції обласного відділення Фонду

Останні новини Чернігівщини

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00 15:02

О 09 год. 03 хв. 17 квітня ворогом здійснено ракетний обстріл території міста Чернігова. Сталося пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури.

Увага! Тимчасові зміни у русі громадського транспорту! 12:27

Тролейбусні маршрути № 10 та №11 тимчасово (до усунення наслідків ракетного удару) не працюватимуть.

Вранці 17 квітня росіяни завдали 3 ракетних ударів по Чернігову. 12:18

"Наразі триває пошуково-рятувальна операція. Зараз вже можу казати про 9 загиблих, вбитих російськими терористами. Більше 20 поранених", - сказав в інтерв'ю телеканалу 1+1 начальник Чернігівської ОВА Вʼячеслав Чаус.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 08:45

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 4 пожежі та 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення. Внаслідок цих подій загинула 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини