Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 17:50:55

Засвітімо свічки в пам’ять про жертв Голодомору

07.11.2013   07:18

З метою гідного вшанування пам’яті мільйонів безвинно загиблих співвітчизників було підписано Указ Президента України від 19 серпня 2013 року № 430/2013 «Про заходи у зв’язку з 80-ми роковинами Голодомору 1932—1933 років в Україні». На виконання цього указу у Чернігівській області було розроблено соціальну рекламу акції «Засвіти свічку!».

6 листопада у Чернігові під час засідання прес-клубу «Ділове слово» Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації відбулася презентація цієї соціальної реклами.

Її представили заступник начальника управління Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Ігор Слєзко, директор Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій, кандидат історичних наук Володимир Бойко, науковий співробітник Українського інституту національної пам’яті Сергій Бутко.

Вони закликали продовжити традицію вшанування пам’яті жертв Голодомору 1932—1933 років. Україна та світова громадськість вшановує 80-ті роковини цієї катастрофи 23 листопада 2013 року, запалюючи свічку пам’яті о 16:00 год.

Ігор Слєзко презентував представникам  засобів масової інформації зразок соціальної реклами акції «Засвіти свічку!», яка буде передана до редакцій газет, Інтернет-видань, на телебачення, радіо Чернігівщини і розповсюджуватиметься в соціальних мережах, та звернувся до них з проханням оприлюднити цю рекламу у період з 11 до 23 листопада включно.

Вже зараз у районних центрах області працює пересувна  виставка, підготовлена обласним історичним музеєм ім. В. В. Тарновського «Ми звинувачуємо! Голодомор 1932—1933 років — геноцид українського народу». Вона охопить практично всю територію області і завершить свою роботу на початку грудня.  У всіх населених пунктах області пройдуть жалобні заходи за жертвами голодоморів в Україні.

23 листопада о 16:00 год.  відбудеться вшанування пам’яті  жертв Голодомору акцією «Засвіти  свічку!» і хвилиною мовчання. Меморіальні заходи у м. Чернігові також включатимуть в себе культурно-мистецьку акцію «Ми пам’ятаємо», яка відбудеться в обласному театрі ім. Т. Г. Шевченка о 15:00 год.

Акція «Засвіти свічку!»  бере своє коріння у заклику американця, українського патріота, видатного дослідника Голодомору 1932—1933 років в Україні Джеймса Мейса. У невеличкій публікації «Свічка у вікні» в газеті «День» за 18 лютого 2003 року він написав таке: «Хочу запропонувати лише акт національної пам’яті, доступний кожному: в національний день пам’яті жертв 1933-го, коли кожен громадянин цієї землі, де майже кожна родина втратила когось із близьких, запалить у своєму вікні свічку в пам’ять про померлих».

До речі, ця публікація вміщена в книгу «Джеймс Мейс», яка у цьому році видана під керівництвом редактора газети «День» Лариси Івашиної у новій серії «Підривна література» (1 листопада презентована у Чернігові).

У підписі автора акції «Засвіти свічку!» записано: «Джеймс Мейс — Яків Булава (1952—2004)». Історик Володимир Бойко пояснив, що Джеймс Мейс, який з 1993 року постійно проживав в Україні, був похрещений у нас в країні у православ’я та отримав ім’я Яків Булава. Отже, такий вчинок наочно і без пояснень показує його ставлення до українського народу.

Володимир Бойко і Сергій Бутко розповіли про Джеймса Мейса, його тісні зв’язки із Черніговом і чернігівцями, які одні з найперших в державі підтримали громадську ініціативу українського патріота з Америки «Засвіти свічку!». Історики підкреслили, що 23 листопада Україна вшановує пам’ять не тільки від 3-х до 10-ти мільйонів загублених Голодомором життів, а й всіх померлих від голодоморів 1921—1923 років (сотні тисяч людей) і 1946—1947 років (понад 1 мільйон людей).
 

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.