Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 03:39:32

Чернігівки народжують рідше

30.10.2013   13:08Агенцiя

3200 малюків з’явилися на світ у міському пологовому будинку за 9 місяців цього року. Це на 200 менше, ніж у цей же період торік.

До того ж рідше матусями стають саме жительки міста, адже притік пацієнток з області залишився незмінним, зазначає головний лікар пологового будинку Василь Гусак.

Поки медична реформа ще тільки має створити кілька госпітальних округів по області й виділити спеціалізовані медичні заклади, куди будуть направлятися хворі, які потребують стаціонарного лікування, міський пологовий будинок уже фактично працює за такою схемою. Адже, хоча й фінансується він із бюджету Чернігова, 43% породіль приїздять сюди з області.

– До нашого пологового будинку потрапляють також жінки, в яких трапляються передчасні пологи чи вагітність. Саме тому статистика така, що кожній п’ятій жінці роблять кесарів розтин. Хоча серед чернігівок таких операцій 14,5%, – пояснює Василь Гусак.

97 малюків цього року народилися передчасно. Але в пологовому вже виходжують крихіток вагою від 500 грамів. Щоправда, недоношені малятка мали б лікуватися в обласній дитячій лікарні, та там просто немає спеціального відділення. Тому новонароджені залишаються в реанімації пологового будинку інколи на місяць, а буває, й на два. А 32 найменших пацієнти продовжили лікування в столичному “Охматдиті”.

Пологовий будинок не просто успішно функціонує, але й оновлюється, відмічають породіллі. Це вдається спільними зусиллями, запевняє адміністрація.

– Дуже серйозно цього року допомогла міська влада. За рахунок коштів міського бюджету ми тільки-но завершили заміну каналізації та водопроводу в основному акушерському корпусі. Зараз знову ж таки за міські гроші ремонтуємо дах на пральні пологового будинку, – зазначає Василь Гусак.

Допомагають медичному закладу й спонсори. Щоправда, до такої благодійності кожен із них ставиться по-різному.

– За цей рік ми замінили понад 20 вікон та більше 20 дверей. Це завдяки спонсорам. Є люди, які зробили нам повністю ремонт в операційній. Я хотів їм через пресу подякувати, але вони навідріз відмовилися. Кажуть, хотіли допомогти, а не прославитися. Не афішують свою допомогу й просять не називати їхні імена. Частинку даху на прибудові до пологового будинку нам допомогли відремонтувати депутати міської та обласної рад. Вони вирішили витратити на пологовий кошти з міської казни, що їм виділили на депутатські фонди. Тож ми вдячні всім, хто не оминає нас увагою, – каже Василь Гусак.

Супрун Олена

PR

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.