Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 17:35:31

Знову конфлікт на подвір’ї будинку по проспекту Миру, 17. ФОТО. ВІДЕО

26.10.2013   14:08

26 жовтня на подвір’ї будинку по проспекту Миру, 17 відбулася зустріч мешканців сусідніх будинків із забудовниками.

ТОВ “РІЕЛ КЕПІТАЛ ІНВЕСТ” тепер вже не буде займатися будівництвом скандальної будівлі. Споруджуватиме нову багатоповерхівку Комунальне підприємство “Чернігівбудінвест”. Тому на зустріч з мешканцями прибули представник забудовника, депутат міської ради, він же голова Чернігівської міської організації політичної партії “УДАР Віталія Кличка” Юрій Тарасівець та депутат міськради від ВО “Батьківщина” Олег Русін, який фактично підтримував свого колегу-забудовника.

Депутати намагалися розповісти чернігівцям яку гарну будівлю буде побудовано у них у дворі, і навіть без порушень чинного законодавства. Мешканці прагнули зрозуміти, що стане з існуючим подвір’ям і де будуть гуляти їх діти та внуки, а вони відпочивати, враховуючи, що реально місця не залишиться. Підігріли конфлікт і малюнки новобудов, на яких сусідніх п’ятиповерхівок взагалі не існувало.


Цікаво і те, що згідно генерального плану міста, який на планшеті показував Юрій Тарасівець, у сусідніх подвір’ях у майбутньому заплановано побудувати ще більші за розміром будівлі, так що цей конфлікт може розгортатися ще більше.

Довідка про історію конфлікту:

У квітні 2010 року в Чернігові виник конфлікт довкола будівництва багатоповерхового будинку в житловому дворі по проспекту Миру, 17-а. Тут планувалося спорудити 8-поверховий будинок з приміщеннями адміністративного призначення та паркінгом.

Його будівництво розпочалося, мовби, у пригодницькому фільмі. Несподівано на подвір’я будинку по проспекту Миру, 17, заїхав екскаватор і почав рити котлован. Хоча, поряд, на дитячій площадці, гуляли діти. Проти незаконної забудови почали протестувати мешканці прилеглих будинків. Адже у людей відбирали прибудинкову територію, знищувалася зелена зона, площадка для відпочинку. Тобто, порушувалися їхні конституційні права на відпочинок і безпечні умови проживання.

Людей підтримали політичні партії, долучилися до протестів і представники громадських організацій, депутати.

Будівництво “висотки” здійснювалося в охоронній зоні. Хоча, 23 червня 2009 року депутати міської ради затвердили Генеральний план розвитку Національного архітектурно-історичного заповідника “Чернігів стародавній”. Відповідно згаданого документа на цій території (по проспекту, Миру, 17) обмежена висотна забудова – до 15 метрів.

Але чиновники надали дозвіл на спорудження 8-поверхового будинку із баштою та шпилем (загальна висота – понад 30 метрів). Адміністрація заповідника надіслала листи в прокуратуру, інспекцію державного архітектурно-будівельного контролю в Чернігівській області з вимогою скасувати спорудження висотки в історичній частині міста та розглянути питання коригування проекту. У Чернігові зберігся унікальний за своєю цілісністю архітектурно-ландшафтний комплекс, що формувався упродовж тисячоліття і дійшов до наших днів у високому ступені збереженості. Але виникла загроза його руйнації.

Конфліктне питання за ініціативою депутатів було розглянуто на засіданні виконкому Чернігівської міськради 17 травня 2010 року. Виконком прийняв рішення призупинити дію дозволу на виконання земляних та інших робіт, пов’язаних з порушенням благоустрою по проспекту Миру, 17-а. Управлінню архітектури та містобудування міської ради було доручено внести зміни в архітектурно-планувальне завдання для коригування проектно-кошторисної документації зазначеного об’єкта з метою приведення у відповідність до містобудівної документації.

Замовнику з будівництва багатоповерхівки ТОВ “РІЕЛ КЕПІТАЛ ІНВЕСТ” доручили, зокрема, провести обстеження конструкцій прилеглих житлових будинків та надати висновки, а також провести зустріч з представниками мешканців будинків для зняття спірних питань між забудовниками та мешканцями.

Забудовник виконав лише одне доручення виконкому: встановив огорожу навколо об’єкта будівництва. Тобто вжив заходів для безпеки проживання мешканців прилеглих житлових будинків.

Будівництво завмерло на два роки. Але несподівано 27 квітня 2012 року на сесії Чернігівської міської ради, у зв’язку із закінченням строку дії договору оренди земельної ділянки, товариству з обмеженою відповідальністю “РІЕЛ КЕПІТАЛ ІНВЕСТ” було продовжено короткострокову оренду, строком до 27 квітня 2014 року, по проспекту Миру, 17-а для будівництва першої та другої черги багатоповерхового житлового будинку. Депутати проголосували дружно.

Керівник ТОВ “РІЕЛ КЕПІТАЛ ІНВЕСТ” пан Мітенков запевнив депутатів, що змінена проектна документація, висотність будинку зменшена до п’яти поверхів, а з більшістю мешканців сусідніх будинків питання врегульоване. Директор казав неправду, але депутати йому повірили.

І донині забудовник не надав висновків обстеження конструкцій прилеглих житлових будинків та протокол зустрічі з представниками мешканців прилеглих будинків щодо вжитих заходів для зняття спірних питань між забудовниками та мешканцями (тобто не виконано п. 4 доручення виконкому міськради від 17 травня 2010 року).

Таким чином, депутати відновили конфліктну ситуацію, надавши дозвіл на спорудження багатоповерхового будинку.

Останні новини Чернігівщини

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині 16:45

Наприкінці минулого року в новозбудованому готелі «Reikartz Nizhyn» («Optima Collection» Ніжин), що розташований на в’їзді в місто, біля центрального вокзалу та основних транспортних розв’язок, відкрився новий ресторан «Родинне Древо».

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції…

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції… 16:38

Комп’ютер, монітор, офісне крісло, термінал, мобільний телефон, настільна лампа – майже в 70 тис. грн обійшлося робоче місце для завідувача складу СТОВ «Батьківщина» (сел.Срібне)

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини