Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 18:27:51

Вони не можуть додати днів до життя, але вони можуть додати життя в ці останні дні

12.10.2013   12:48Агенцiя

В другу суботу жовтня в Україні щорічно відзначається Всесвітній день хоспісної і паліативної допомоги.

З цієї нагоди заступник голови обласної ради Валентин Мельничук, начальник обласного управління охорони здоров’я Галина Василькова та голова профільної комісії облради Валерій Зуб відвідали відділення паліативної допомоги, яке знаходиться на базі Чернігівської психоневрологічної лікарні.

Відділення паліативної допомоги на базі Чернігівської психоневрологічної лікарні починало роботу з 12 ліжок у 2005 році. З того часу розширились до 40-ка, бо є потреба. Тут доглядають за невиліковно хворими людьми в кінці життя.

Паліативна допомога є системою медичних, соціальних, психологічних заходів, покликаних забезпечити максимально досяжну якість життя пацієнтів із невиліковними хворобами. А також членів їхніх родин. Така допомога надається хворим із різними захворюваннями, коли поставлено невідворотний діагноз. Комусь вона може бути потрібна кілька років, комусь – кілька діб.

У відділенні працюють люди з великим серцем, каже лікар Катерина Ященко, яка знає усіх пацієнтів поіменно, а вони називають її не інакше як донечка.

Подякувати за тяжку працю лікарям, медсестрам, санітарочкам і вручити відділенню паліативної допомоги подарунки – термоелектричний холодильник та плазму – і прийшли поважні гості.

Щороку в нашій державі помирає 700 тисяч українців, 500 тисяч із них потребують опіки та допомоги в кінці свого життя. Це не лише онкохворі та літні люди, це хворі на СНІД, серед яких багато молоді, хворі на цукровий діабет, туберкульоз. Однак у нашій країні дуже мало приділяють уваги цій проблемі – катастрофічно не вистачає спеціалізованих медичних закладів: в Україні діє 12 стаціонарних хоспісів та два десятки паліативних відділень при лікарнях. У Чернігові працює два відділення паліативної допомоги . Одне – на базі Чернігівської психоневрологічної лікарні – 40 ліжок, друге – на базі Чернігівської міської лікарні №4 на 12 ліжок.

http://chodtrk.com.ua/?p=11491
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини