Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 04:25:34

Прокурори перевірять, чи не порушувались права злочинця-сироти

03.09.2013   13:56Агенцiя

Результатом вивчення прокурором даних, які характеризують особу неповнолітнього злочинця, стало рішення ініціювати перевірку повноти його соціального захисту.

А саме, чи належно компетентні державні органи здійснюють соціальний супровід і контроль щодо цього підлітка, який у 16 років живе сам.

…У березні цього року в Чернігові двоє неповнолітніх у вечірній час пограбували жінку, яка йшла по провулку Стриженському, відібрали в неї сумку. Злочин було розкрито. Один з грабіжників вирішив переховуватися від слідства і зараз знаходиться в розшуку, а інший постав перед судом.

При вивченні даних, які характеризують його особу, було встановлено, що неповнолітній 1997 року народження злочин вчинив уперше. На обліку міліції у справах дітей раніше не перебував. Натомість, перебував на обліку соціальної служби як дитина, що опинилася в складних життєвих обставинах у зв’язку з ухиленням батьків від виконання батьківських обов’язків.

З семи років хлопець ріс без матері, яка померла. У п’ятнадцять, з березня цього року, залишився і зовсім сам, бо батька було позбавлено волі за вбивство співмешканки. Як показало обстеження умов проживання підлітка (в одному з сіл області), в його хаті брудно, харчі відсутні, город не обробляється. Хлопець є учнем професійного навчального закладу, розташованого в іншому районі Чернігівщини. Саме заклад і є його офіційним піклувальником. Проте, скоєння підопічним злочину в Чернігові невдовзі після важких подій у житті свідчить про те, що належної уваги вихованцю там все-таки не приділялось.

При визначенні йому міри покарання державний обвинувач і суд врахували ці факти, а також думку потерпілої, яка на максимально суворій мірі неповнолітньому не наполягала. Тому суд визнав за можливе призначити йому покарання нижче від найнижчої межі, встановленої в санкції частини статті: позбавлення волі на строк у 3 роки з дворічним іспитовим терміном.

Але тепер юнаку треба скористатися шансом і налагодити життя. Сільська рада, навчальний заклад, соціальні служби та інші відповідні державні органи зобов’язані йому в цьому повноцінно допомогти.

Прес-служба прокуратури м.Чернігова

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.