Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 12:09:47

У Новгород-Сіверському проект «Покровська криниця» набирає обертів. ВІДЕО

27.08.2013   09:43Агенцiя

У Новгороді-Сіверському, по вулиці Колгоспній, є природне джерело. Вода у ньому чиста, прозора і дуже смачна.

З надзвичайною силою виривається вона з-під землі і, падаючи на землю, розбивається на мільйони кришталевих краплин. Краса та й годі. Але не тільки своєю водяною мелодією приваблива, й  око милує криниця.

Місцеві жителі, а також ті, хто має транспорт і не лінується, навідуються сюди за питною водою. Її чистота лабораторно підтверджена, кажуть, що й корисна вона для очей. Поки це припущення, але те, що рідко хто з місцевих користуються окулярами, це факт. Причиною можливої цілющості і приємного смаку є срібло, якого чимало у складі води. До речі, набрати її можна за лічені секунди. Так, 40-літровий бідон – це десь 25 секунд і навіть менше. А раніше, розповідали, джерело било з такою силою, що можна було поставити на струмінь води відро і воно трималося.

Ось таку унікальну місцину має Новгород-Сіверський. Криниця чудова, а от територія навколо занедбана.

Провести її благоустрій, зробити Покровську криницю ще одним туристичним об’єктом міста – ця ідея і лягла в основу одноіменного проекту. Ініціатором його виступила громадська організація «Княжий град». У квітні 2013 року відбулися збори її активних членів. Розподіляли, хто чим має займатися цьогоріч. Покровська криниця дісталася Євгенію Бурику.

Чому справа завмерла аж до серпня? Бо йшла підготовка, а потім і сам щорічний мотозліт, - говорить Євгеній. – На це теж пішло чимало сил і часу. Адже байкерська зустріч – один з традиційних заходів, що проходить влітку в Новгороді-Сіверському. І провести його хочеться на належному рівні.

І ось настав час криниці. 7 серпня за ініціативи «Княжого граду» відбулась зустріч людей, що мають активну життєву позицію. Говорили про майбутнє міста, що можна було б зробити. Вирішили почати з Покровської криниці.

Але хороша ідея – це частина справи, треба й кошти на її реалізацію. Аби популяризувати цей проект, привернути до нього увагу і, власне, розпочати збір коштів, 9 серпня на міській пристані відбувся концерт. Виступали Надія Школьна, Євгеній Бурико, Анатолій Швенько і гість з Шостки Євгеній Кротов. В результаті зібрали 419 гривень. Та це тільки початок, адже бюджет проекту 20 тисяч гривень. Тож якщо хочете долучитися до цієї справи, можете зробити і свій посильний фінансовий внесок, переказавши кошти на розрахунковий рахунок 26009051403237, МФО 353586, Приват Банк.

Куди, а вірніше на що підуть кошти? Як зазначив Євгеній Бурико, це буде не просто стежка да криниці, що завершується лавою, а місце релаксації. Сприятиме цьому, по-перше, безперервний потік води, адже це одна з трьох речей, на які можна дивитися безкінечно. Пам’ятаєте: як біжить вода , як горить вогонь і як працює хтось інший. До речі, чоловіки, що цінують красу, кажуть, що є й четверта справа. Мовляв, на красиву жінку теж можна дивитися довго. Це був невеличкий відступ від теми, тож повернемося до криниці.

По-друге, відпочити на цьому місці допоможе і купальня, яку мають облаштувати трохи нижче від природного фонтану. І джерело, і купальня будуть накриті бесідкою розміром 3 на 4 метри. Для надійності дах встановлять на 6 залізобетонних стовпи. Ну і, по-третє, не забуваймо про цілющу смачну воду. Ось таким буде Покровське джерело.

- Тільки криницею не обмежемось, - каже Євгеній Бурико. – Про прилеглу територію теж слід подбати: зробити під’їзд, повирубувати кущі. Оскільки ми у таких справах початківці, - продовжує Євгеній, - хочемо звернутися по допомогу до Сосницького управління водних ресурсів , що вже має досвід реставрації природних  пам’яток.

Посприяти у цій справі можна не тільки фінансово. Небайдужі підприємці, наприклад, виділяють будматеріали, надають транспорт. Стане в нагоді будь-яка допомога.

Покровська криниця – це одна з перших ідей. Якщо маєте цікаву думку і хотіли б втілити її у життя -  громадська організація «Княжий град» готова до співпраці. Але зважте на те, що мова не тільки про озвучену ідею, бо це вміє ледь не кожен, а й про активну особисту участь в реалізації проекту.

http://nsgrad.com/

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини