Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 08:57:49

Як убезпечити себе від обману на тимчасовій роботі

06.08.2013   16:37Агенцiя

Питання, як убезпечити себе від обману і отримати зароблені гроші під час тимчасової роботи, актуальне завжди. А особливо літньої пори, коли бажаючих стає набагато більше за рахунок старшокласників та студентів. Інтернет пропонує безліч варіантів, але варто пам'ятати, що можна попастися на гачок шахраїв і не отримати чесно зароблені гроші. Пропонуємо декілька порад, які можуть убезпечити від шахраїв.


Де можуть обдурити

Промоушен

Обираючи роботу у промоушені (погодинно), передусім треба звертати увагу на фірму: якщо бренд відомий - рівень довіри зростає. Але й це не завжди може убезпечити від шахраїв. Відомі фірми співпрацюють із посередниками, які обіцяють виплатити зарплату після проведення рекламної кампанії. Однак, після кількох днів роботи номери посередників можуть стати недоступними. Зрозуміло, що таким чином посередники заробляють на вашій праці.

Випадки обману часто фіксуються і при відкритті нових мереж супермаркетів, коли пропонують пару годин розмахувати прапорцями з емблемою магазину чи фірми. Обіцяють заплатити відразу «на руки», але бажаючі заробити залишаються переважно ні з чим.

Кол-центр

Інтернет переповнений пропозиціями від кол-центрів. Вони пропонують гнучкий графік, неповний робочий день. І багато хто вважає, що робота в кол-центрі - це «легкі гроші». Гроші, може, і легкі, однак отримати їх важко. Спершу ви пройдете співбесіду, і вам запропонують декілька днів чи тижнів безоплатної практики. Однак, після так званого випробовувального терміну вас просто звільняють без пояснення причин.

Участь у мітингах

Ця тема вже давно всім відома. Комусь дістаються омріяні 100 гривень за участь у мітингах, хтось їх не отримує. Тут як поталанить, і порадити щось неможливо, бо ніхто письмової угоди вам не видасть, бо люди у нас сумлінні і йдуть на мітинги лише з політичних переконань. І тому тільки вам вирішувати, чи варто ризикувати своїм здоров'ям та часом.

Переклад удома

Підзаробити, не виходячи з дому, - приваблива пропозиція. Знавців іноземних мов зацікавить робота перекладача. Зарплату пропонують від 2000 до 8000 залежно від обсягу тексту. Роботодавець може запропонувати вам випробувальний термін на безоплатній основі: для цього потрібно перекласти текст.

Іноді такий варіант виявляється способом отримати безкоштовну робочу силу. У таких випадках ніхто не дає твердої обіцянки, що після виконання роботи тебе візьмуть на роботу або заплатять, а причин для відмови знайдеться багато.

Як убезпечитись від обману

Всі наведені випадки об'єднує відсутність письмової угоди, що є вашою гарантією. Обережно слід ставитися і до будь-яких вакансій з невиправдано високою зарплатою - безкоштовний сир буває тільки в мишоловці. Зазіхнувши на великі гроші, ви можете даремно втратити час і залишитися з порожньою кишенею. Варто поцікавитися зарплатами на аналогічні вакансії в інших компаніях. Таким чином ви дізнаєтесь, якою є середня зарплата на дану посаду, і зрозумієте, на яку суму можете розраховувати.

Тим, хто хоче уникнути обману при влаштуванні на роботу, слід пам'ятати, що перед працевлаштуванням слід дізнатися про роботодавця якомога більше. Забийте назву компанії в інтернет-пошуковик. На сьогодні існує багато сайтів, на яких розміщена інформація про компанії та фірми, які не виплатили гроші працівникам.

Необхідно підписувати будь-які документи, уважно вивчивши їх. На співбесіді необхідно обговорити всі деталі майбутньої роботи - від заробітної плати і випробувального терміну до обов'язків.

Сигнали обману

Інтернет з його величезною аудиторією охоплення дозволяє шахраям вибрати достатню кількість можливих жертв. Щоб не потрапити в число ошуканих, слід вдумливо проаналізувати пропозицію про роботу, перш ніж на неї відгукнутись.

Ось деякі речі, що сигналізують про спробу витягнути твої гроші:
· обов'язкові для працевлаштування платні тренінги, які будуть оплачуватися з твоєї кишені;
· плата за оформлення документів;
· плата за проходження співбесіди або інтерв'ю;
· якщо компанія дійсно зацікавлена в працівникові, вона може протестувати знання, вміння, навички безкоштовно.

Претендент не повинен платити ні за навчання, ні за будь-які додаткові матеріали і тим більше за співбесіду.

При пошуку роботи треба звертати увагу і на наявність стандартного міського номера телефону.

Потрібно поцікавитись адресою головного офісу та мати на руках телефони фірми, щоб у разі чогось не виявилося, що у вас, крім номера мобільного телефону роботодавця, немає жодних зв'язків.


За матеріалами Укрінформ
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини