Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 27 квітня, 00:43:56

Протидія корупції з боку громадськості ще тільки починається

08.07.2013   08:07Агенцiя

Декларації про майно, доходи, витрати і фінансові зобов’язання, заповнені керівниками органів державного управління, мають бути розміщені в засобах масової інформації.

Так само мусить бути оприлюднений перелік адміністративних послуг, наданих за рік державними адміністраціями й органами місцевого самоврядування. Такі вимоги, зокрема, містяться в резолюції Громадської ради при облдержадміністрації. Чергове засідання ради стосувалося питань протидії корупції.

План заходів запобігання корупції приймається в області на рік і затверджується розпорядженням голови обласної адміністрації. Що робилося протягом 2012-го для попередження корупції і як можна вдосконалити цю роботу, взялися дослідити учасники Громадської ради при обласній адміністрації.

Один з комітетів Громадської ради – з питань правопорядку та правозахисту населення (голова – Олександр Ковальов) – організував для цього круглий стіл, на який запросив фахівців з органів влади та деяких інших відповідальних служб, зокрема, державної фінансової інспекції та державного агентства земельних ресурсів.

Запобігання корупції – складна, комплексна робота. Вона має починатися зі спеціальної перевірки осіб, які претендують на зайняття посади в органах влади. Облдержадміністрація, між іншим, розробила рекомендації – як здійснювати цю перевірку – і ця розробка прийнята в усій Україні. Це один з пунктів виконання програми, яким чернігівські управлінці, можна сказати, пишаються. Далі з уже працюючими посадовими особами мають вестися постійні навчання та роз’яснювальна робота. Нарешті, ще одна зі складових боротьби з корупцією – готовність отримати інформацію від громадян про випадки чиновницького зловживання і відреагувати на такі повідомлення. У цій справі покладаються на гарячі телефонні лінії.

Протидіяти корупції мають і громадські організації, вони цим починають займатися, але на прикладі роботи тієї ж Громадської ради видно, що навіть теоретично важко оцінити й проаналізувати це явище. Наприклад, за минулий рік: стала ситуація в області кращою чи гіршою, більше брали хабарів чи менше не беруться відповісти представники прокуратури, запрошені на засідання. За минулий рік усіма правоохоронними органами разом в області складено 43 протоколи про корупцію, а за позаминулий – 28 протоколів. Але така різниця може пояснюватися не тільки зростанням хабарництва чи кращою роботою СБУ або міліції, а, скажімо, змінами в законодавстві – зокрема, прийняттям нового Кримінально-процесуального кодексу.

Тож серйозна протидія корупції з боку громадськості ще тільки має початися. Учасники круглого столу ухвалили резолюцію і направили її до місцевих органів влади. Серед пунктів резолюції – пропозиція проводити публічне обговорення обласного бюджету не менше ніж раз на рік, розміщувати в ЗМІ перелік адміністративних послуг, наданих органами влади, та декларації про майно, доходи, витрати, фінансові зобов’язання керівників органів влади.


http://chodtrk.com.ua/?p=10002

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.