Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 21:46:48

Лісники Чернігівщини підвищували кваліфікацію у Добрянському лісництві

21.06.2013   11:59Агенцiя

Буяє літо, завершується друга декада червня. В цей час на базі ДП "Добрянське лісове господарство" відбулася нарада, метою якої стало ознайомлення її учасників з досвідом роботи підприємства та кращими його набутками.

Варто підкреслити, що такі заходи проходитимуть у кожному держлісгоспі області.

Біля садиби Ріпкинського лісництва гостей зустрічали директор ДП "Добрянське лісове господарство" Іван Горохівський та лісничий Олександр Зогий. Всім сподобалося озеленення території.

Після цього ми переїхали у 97-й квартал і оглянули лісові культури, створені нинішньої весни. Деревця висаджувалися на честь 70-річчя визволення Чернігівщини від німецько-фашистських загарбників. До громадськості Ріпкинщини тоді приєдналися керівники регіону та району і міністр соціальної політики Наталія Королевська.

Слід зазначити, що протягом всієї поїздки Ріпкинщиною пояснення колегам надавали головний лісничий держлісгоспу Денис Землянко та перший заступник начальника облуправління Юрій Пономаренко.

У 84-ому кварталі всіх зацікавило природне поновлення сосни звичайної на березовому зрубі. А у 82-ому учасники заходу ознайомилися, як прижилися лісові культури, створені два роки й рік тому. (У 2011 році тут відбулося головне дійство акції "Майбутнє лісу у твоїх руках!", присвяченої Міжнародному року лісів.)

Зупинка на рекреаційному пункті "Дякова гора" додала всім гарного настрою: ошатний, оновлений нинішньою весною він привітно зустрічає туристів. Далі наш маршрут пролягав до села Ловинь, де починається дорога лісогосподарського призначення протяжністю 4,5 км. Вона збудована із земляного полотна.

У Олешнянському лісництві учасники наради побували на експериментальній ділянці, на якій у 2011 році були створені лісові культури посівом (0,8 га) та висаджуванням (0,8 га). У тому ж 75-ому кварталі ми оглянули осінні посадки 2012 року. Всі дійшли єдиного висновку: потрібно експериментувати у кожному держлісгоспі.

Начальник Чернігівського ОУЛМГ Валерій Лозицький наголосив, що цьогорічна весна була короткою, волога трималася всього 6 днів, тому осінній посадці дерев приділятиметься велика увага.

У Олександрівському лісництві учасників наради цікавила приживлюваність лісокультур, створених у 2011-2012 рр., та їх природне поновлення. Далі наш маршрут пролягав у Добрянське лісництво ( 87-й кв.), де пройшли поступові рубки 2007 року. У цьому ж кварталі ми ознайомилися з лісовими культурами нинішнього року, які були створені технічним посівом.

Згодом заїхали в Олександрівське лісництво, побували на його садибі і попрямували до природного комплексу "Голубі озера". Тут облаштовується місце для відпочинку"Березовий гай": вже споруджено перший будиночок, зводиться другий ( їх всього буде 5). Директор держлісгоспу Іван Горохівський виступав у ролі гіда і розповідав про майбутнє цього туристичного куточка.

День був сонячний, природа мальовничою і юшка, зварена знаним кухарем з Добрянки Сергієм Коноваленком, дуже смачною. Ще й виїзна торгівля працювала. Гості казали Сергієві щире спасибі, а начальник облуправління Валерій Лозицький привітав його від імені всіх учасників наради з днем народження.

Потім всі вирушили до дорожньо-будівельного комплексу, який прибув до добрянців з Городні. Під самісіньким селищем йшло будівництво дороги. Отож зручно буде добиратися з села Ловинь до Добрянки. Головний інженер підприємства В'ячеслав Киченок розповідав, що 1 км шляху обійшовся б у 60 тис. грн., якби держлісгосп залучив до роботи працівників будівельних організацій. Зате завдяки дорожньо-будівельному комплексу вартість цього кілометра удвічі дешевша - 30 тис. грн. А Валерій Лозицький наголосив, що за такий подарунок чернігівським лісівникам треба дякувати Державному агентству лісових ресурсів України і особисто його голові Віктору Сівцю. Він, до речі, започаткував цю дорогу.

На завершення маршруту його учасники переїхали до адмінбудинку Добрянського держлісгоспу і ознайомилися з роботою дровокольного верстата на нижньому складі.

Підбиття підсумків заходу відбулося в актовому залі підприємства. Слово взяв начальник облуправління Валерій Лозицький і повідомив присутнім про нараду, яку напередодні провів віце-прем'єр України Олександр Вілкул. Її тема - охорона лісів у пожежонебезпечний період. Висновок такий: лісівникам потрібно діяти спільно з працівниками МНС та міліцією, проводити спільні рейди, патрулювання. Чергування - цілодобове.

Валерій Григорович говорив про ягідний сезон та заготівлю лікарської сировини. Можливо, в цьому році не вдастя багато заготовити , але початок вже зроблено, попит вивчатиметься. Адже гриби, ягоди і лікарська сировина приноситимуть додаткові кошти підприємствам, надходитимуть гроші й від рекреації. Як приклад, рекреаційні кошти від "Голубих озер".

Валерій Лозицький також звернув увагу на стан проведення електронного обліку деревини.

Ще одне важливе питання хвилювало присутніх: реалізація дров населенню. Конче необхідна тісна співпраця лісівників з місцевими громадами й сільськими радами, тоді можна очікувати хороший результат.

На підсумковому засіданні мова йшла і про військові ліси, а саме Краснянську дачу ( її площа - 4 тис.330 га), яка найближчим часом передаватиметься Чернігівському ОУЛМГ. Це - "перша ластівка", коли військові "здаються".

Учасники наради поставили крапку в її роботі у міні-дендропарку Ново-Яриловицького лісництва.

Микола Тищенко, Чернігівське ОУЛМГ

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини