Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 06:21:07

На Чернігівщині триває операція “Трикстер”

17.06.2013   07:30

Операція має активізувати розкриття шахрайств через Інтернет, а також виявляти латентні злочини, припиняти незаконну діяльність віртуальних обмінних пунктів та реальних пунктів вводу-виводу електронних грошей.

Аналіз криміногенної ситуації свідчить, що значну частину від зареєстрованих злочинів складають протиправні заволодіння коштами громадян з використанням електронно-обчислювальної техніки та інтернет-мережі, саме тому операція називається “трикстер” (обманщик). Основними схемами вчинення шахрайств з використанням ЕОМ та інтернету є:

– отримання передоплати під приводом купівлі-продажу товарів та послуг;

– створення віртуальних „фінансових пірамід” в кіберпросторі (МММ-2011, SWB, INTWAY та інші);

– під приводом прийняття внесків як інвестицій, довірчого управління фінансовими активами, надання інших фінансових послуг в інтернет-мережі, у тому числі для участі в операціях, які здійснюються на міжнародному міжбанківському валютному ринку „Форекс”;

– під виглядом розіграшу коштів чи подарунків, у тому числі з використанням платних телефонних номерів чи коротких повідомлень;

– шляхом розміщення оголошень з пропозиціями високоприбуткової роботи вдома з обов’язковим первинним (вступним) внеском;

– через пропозиції перераховувати кошти на так звані “чарівні гаманці”, відкриті в небанківських електронних платіжних системах, що нібито автоматично збільшують вкладену суму та повертають вкладнику.

Збитки від такого виду злочинної діяльності лише в проекті „МММ-2011” становлять 350-400 млн. доларів США.

Злочинці активно використовують можливості різного роду прогалин правового поля й анонімно реєструють електронні гаманці на вигадані анкетні дані, що призводить до безконтрольного здійснення транснаціональних платіжних операцій, електронної конвертації валют, обміну електронних грошових одиниць на готівкові чи безготівкові кошти і навпаки. Тому міліція звертається до громадян бути вкрай пильними і обережними під час інтернет комерції чи купівлі товарів через інтернет.

Останнім часом досить розповсюдженим видом обману через всесвітню мережу є шахрайство за допомогою розсилки листів електронною поштою, тому

– не відповідайте на електронні листи від підозрілих продавців;

– не проводьте повну або часткову передоплату за допомогою грошового переказу (Western Union, Webmoney, MoneyGram);

– якщо оголошення здалося вам підозрілим, відмовтеся від угоди.

Наприклад, шахраї розміщують на сайтах оголошення про продаж автомобіля (іншої техніки) за ціною в 3-4 рази меншою середньоринкової. При цьому в ролі “продавця” зазвичай виступає іноземець однієї з країн Європи.

Автомобіль нібито знаходиться за кордоном, і його відправку повинна здійснити міжнародна транспортна компанія. В ході переговорів потенційний покупець автомобіля отримує підтверджені від транспортної компанії, що автомобіль вже знаходиться у них і всі витрати з доставки оплачені “продавцем”.

Покупець отримує фіктивний лист, в якому адміністрація сайту нібито підтверджує реєстрацію даного автомобіля в Україні, а також надійність транспортної компанії. При цьому в лист можуть бути вставлені логотипи сайту, а підписи до нього може бути вказано ім’я одного зі співробітників служби підтримки сайту.

Після цього “продавець” просить перерахувати гроші на його рахунок, а на доказ своєї чесності надсилає скановані копії свого паспорта і посвідчення водія.

Будьте уважні, так діють шахраї! Якщо ви отримали лист подібного змісту, відразу ж припиняйте будь-які контакти з даними “продавцем” і ні в якому разі не переводьте гроші на його рахунок.

Якщо ви маєте підозру щодо чесності того чи іншого інтернет-продавця, телефонуйте у відділ боротьби з кіберзлочинністю УМВС України в Чернігівській області за номером 4-32-87.
 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини