Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 01:57:34

31 травня в Україні проводиться Всесвітній день боротьби з тютюнопалінням

31.05.2013   08:15Агенцiя

У всьому світі в останній день травня проводиться міжнародна акція по боротьбі з курінням – Всесвітній день без тютюну, або день, вільний від тютюнового диму. Він був встановлений Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) в 1987 році. Перед світовою спільнотою було поставлено вагоме завдання – домогтися, щоб в XXI сторіччі проблема паління тютюну зникла.

Загальновідомо, що вживання тютюну – причина передчасних смертей, хвороб в усьому світі. На сьогоднішній день, за даними звіту ВООЗ, від вживання тютюну щороку помирає понад 5 мільйонів людей; прогнозно до 2030 року ця цифра зросте до 8 мільйонів смертей щорічно. Але людство здатне цьому запобігти.

За даними Головного управління статистики у Чернігівській області, сукупні витрати на одне домогосподарство, в середньому, у розрахунку за місяць на тютюнові вироби рік від року зростає.

Наразі курцями є біля половини всього чоловічого населення і близько чверті жіночого. В Україні склалася особливо небезпечна ситуація щодо активного поширення тютюнопаління у молодіжному середовищі. Не менш небезпечним є пасивне куріння, особливо для дітей та молоді.

Але існує і інший бік загрози від паління. В літній період більшість населення активно відвідує ліси (лісові масиви займають біля 21% території Чернігівської області) і задля відпочинку, і для сезонного збирання та заготівлі грибів та ягід. При настанні спеки непоправної шкоди лісовим насадженням може завдати недбало кинутий недопалок. Вогонь може блискавично спалахнути та розповсюдитись в умовах сильної посухи на великі відстані. Через територіальну особливість виникає висока та надзвичайна пожежна небезпека на торфовищах Чернігівської області.

Тому Всесвітній день боротьби з тютюнопалінням є ще однією нагодою для усвідомлення небезпеки, яку паління несе не тільки здоров’ю населення, а й навколишньому природному середовищу.


Наталія Радченко, Держуправління охорони навколишнього природного середовища в Чернігівській області
 

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини