Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 09:38:08

Державна екологічна інспекція у Чернігівській області контролює стан полігонів твердих побутових відходів та сміттєзвалищ

29.05.2013   13:39Агенцiя

Враховуючи природні та економічні фактори, основну складову в загальній масі відходів, що утворюються в області, займають тверді побутові відходи та виробничі відходи 4 класу небезпеки, які, в основному, видаляються на полігони, сміттєзвалища, накопичувачі, тощо.

Загальний обсяг накопичених відходів перевищив 15 млн. тонн, що в перерахунку на 1 км2 площі області дорівнює 480 тонн. За даними останньої інвентаризації місць видалення відходів тверді побутові відходи, що утворюються в області, складуються на 26 полігонах 771 сільських сміттєзвалищах, площа земель під об’єктами становить понад 640 га. Щорічна кількість відходів, які розміщуються на вказаних об'єктах становить біля 500 тис.тонн.

Державною екологічною інспекцією у 2013 році перевірено 8 полігонів твердих побутових відходів та 45 сільських сміттєзвалищ області.

 Результати перевірок  об’єктів поводження з відходами та зустрічей з головами міських, селищних та сільських рад свідчать, що проблеми в сфері поводження з твердими побутовими відходами на території області дійсно досягли свого найвищого рівня загострення. Стан місць видалення твердих побутових відходів становить реальну небезпеку для довкілля та населення, що проживає на прилеглих територіях. На більшості їх відсутні спеціальні природоохоронні споруди та системи екологічного моніторингу, не визначені технологічні карти, накопичення сміття проводиться безсистемно, ущільнення та присипка ґрунтом здійснюється не своєчасно або взагалі не проводиться, не ведеться облік відходів, не відновлюється або відсутнє обвалування, прилегла  територія засмічена відходами. Недостатня кількість та технічний стан спеціалізованої техніки взагалі ставить під загрозу процес сміттєвидалення в більшості районних центрів області. На територіях сільських рад відсутні спеціалізовані підприємства у сфері поводження з побутовими відходами, самі відходи складуються у природних рельєфних утвореннях. Існуюча система санітарного очищення населених пунктів недосконала, її фрагментарність, роз’єднаність та різнорідність не забезпечує достатнього контролю за санітарним станом територій та операціями поводження з побутовими відходами. Через відсутність на території області сміттєпереробних та сортувальних комплексів, на полігони та сміттєзвалища потрапляє значна частина відходів, які мають ресурсну цінність і підлягають переробці та утилізації. Основну масу відходів як вторинної сировини складають тара (упаковка) від продуктів харчування та продукції споживання населенням.

За виявлені порушення  до адміністративної відповідальності притягнуто 25 посадових осіб, сума штрафів склала 2091,0 тис.грн.

Крім того, в області існує проблема, яка на сьогодні не містить вираженого характеру, але через певний час її наслідки будуть становити реальну загрозу як об’єктам довкілля так і здоров’ю населення прилеглих територій.  Суть її полягає в тому, що в результаті життєдіяльності населення утворюються відходи, які містять небезпечні складові, зокрема, відпрацьовані люмінесцентні та енергозберігаючі лампи, відпрацьовані хімічні джерела струму, зіпсована електронна техніка та електричне обладнання, відходи автотранспорту тощо. Враховуючи досягнення науково-технічного прогресу, обсяги побутових відходів, що утворюються у населення та містять небезпечні складові будуть постійно збільшуватись. Вказані групи відходів, в основному, не вилучаються, а вивозяться на полігони та сміттєзвалища за унітарною схемою видалення. При цьому, на даному етапі, не можливо оцінити їх обсяги та наслідки для довкілля. Органи місцевого самоврядування, за відсутності відповідної інфраструктури щодо збору і переробки таких відходів та цільового фінансування, не забезпечують вирішення зазначеної проблеми.

Основними причинами такого становища є відсутність коштів у органів місцевого самоврядування, на яких покладена відповідальність за забезпечення цієї ділянки роботи та не в повному обсязі виконання своїх обов'язків визначеними комунальними підприємствами. 

Для врегулювання ситуації, що склалася керівництвом інспекції  та особовим складом проводиться системна робота щодо роз'яснення природоохоронного законодавства в сфері поводження з відходами, методична допомога органам виконавчої влади та місцевого самоврядування з питань впровадження на місцевому рівні системи роздільного збирання побутових відходів та вилучення їх ресурсно-цінних компонентів і небезпечних складників; системи збирання, заготівлі та утилізації відходів як вторинної сировини; безпечного функціонування полігонів та сміттєзвалищ. Нажаль, наразі результати таких нарад майже не знайшли втілення в реальних проектах на місцевому рівні.

Підсумовуючи зазначене, можна зробити висновок, що в області існує нагальна проблема по впровадженню інноваційних технологій в сфері охорони навколишнього природного середовища, зокрема для вирішення проблем поводження з твердими побутовими відходами. Існуючі економічні механізми стимулювання збору та утилізації відходів не сприяють збільшенню обсягів їх переробки. Тому, питання будівництва сміттєпереробних комплексів (хоча б для економічно розвинутих територій) є досить актуальним для регіону і його вирішення в певній мірі дало б вагомий поштовх для зменшення навантаження на довкілля та підвищення економічного потенціалу відповідних територій.

Крім того, Держекоінспекцією  продовжувалась системна робота з запобігання  забрудненню навколишнього природного середовища та спонукання інших органів  виконавчої влади до виконання наданих  повноважень в сфері поводження з відходами.

Зокрема, головам райдержадміністрацій, міським та селищним головам було надано припис щодо забезпечення впорядкування  територій та ліквідацію несанкціонованих звалищ відходів, забезпечення дієвої системи збирання та видалення твердих побутових відходів на відповідних територіях, приведення полігонів та сміттєзвалищ у відповідність до вимог екологічної безпеки. Наразі Держекоінспекцією розпочато роботу з контролю виконання вказаного припису.

За результатами проведеної роботи за 4 місяця поточного року було виявлено 701 стихійне сміттєзвалище, з яких 669 було ліквідовано, при цьому обсяг зібраних відходів склав 2755,8 м3, очищено 73,3 га територій області. За виявлені порушення до адміністративної відповідальності притягнуто 17 осіб, сума штрафів склала 5525 тис. грн.

 
Олег Федоренко, Держекоінспекція у Чернігівській області

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.