Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 10:53:59

Державна екологічна інспекція у Чернігівській області здійснює контроль за поводженням з відходами

18.04.2013   12:04

Державна екологічна інспекція у Чернігівській області провела ряд перевірок комунальних підприємств та інших суб’єктів господарювання, які надають послуги із збирання і вивезення твердих побутових відходів та забезпечують обслуговування полігонів твердих побутових відходів, що розташовані в адміністративних центрах області.

В ході перевірок встановлено, що стан місць видалення твердих побутових відходів становить реальну небезпеку для довкілля та населення, що проживає на прилеглих територіях. На більшості їх відсутні спеціальні природоохоронні споруди та системи екологічного моніторингу, не визначені технологічні карти, накопичення сміття проводиться безсистемно, ущільнення та присипка ґрунтом здійснюється не своєчасно або взагалі не проводиться, не ведеться облік відходів, не відновлюється або відсутнє обвалування, прилегла територія засмічена відходами. Земельні ділянки під полігонами експлуатуються без правовстановлюючих документів. Полігони твердих побутових відходів не паспортизовані, порушуються терміни внесення змін до існуючих паспортів МВВ. Недостатня кількість та технічний стан спеціалізованої техніки взагалі ставить під загрозу процес сміттєвидалення в більшості районних центрів області. На територіях сільських рад відсутні спеціалізовані підприємства у сфері поводження з побутовими відходами, самі відходи складуються у природних рельєфних утвореннях. Існуюча система санітарного очищення населених пунктів недосконала, її фрагментарність, роз’єднаність та різнорідність не забезпечує достатнього контролю за санітарним станом територій та операціями поводження з побутовими відходами.

З метою усунення порушень природоохоронного законодавства, виявлених під час перевірок дотримання вимог законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища, керівникам комунальних та інших підприємств, які забезпечують зазначену ділянку роботи, надані відповідні приписи.

Враховуючи, що власниками місць видалення твердих побутових відходів є відповідні територіальні громади та згідно Закону України “Про відходи”, місцеві державні адміністрації та органи самоврядування забезпечують організацію збирання і видалення побутових відходів, Держекоінспекцією у Чернігівській області Головам районних державних адміністрацій та міським, селищним головам Чернігівської області також надано припис щодо вжиття заходів по забезпеченню експлуатації полігонів твердих побутових відходів у відповідності до діючих вимог та дотримання норм екологічної безпеки при захороненні таких відходів.

Олег Дмитрович Федоренко,
Начальник відділу екологічного контролю
земельних ресурсів, за поводженням з відходами
та з небезпечним хімічними речовинами
Держекоінспекції у Чернігівській області

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини