Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 19:18:45

І рушник вишиваний на добру службу

08.04.2013   08:45

На Чернігівщині урочисто проводжають новобранців до лав Збройних Сил України. Зокрема, у селі Кувечичі Чернігівського району.

За українським народним звичаєм матері пов’язали своїх  синів вишиваними рушниками-оберегами  та дали батьківське напуття на гідну  службу. Своєю чергою призовники поклялися перед односельцями не зганьбити рідну землю.

- Клянемось честю і совістю всі свої сили, вміння і знання віддати для захисту миру і спокою рідної Батьківщини! Клянемось!, - промовляли сьогоднішні призовники, а завтра солдати українського війська, у підніжжя пам’ятника загиблим у Великій Вітчизняній війні, перед своїми батьками і односельцями.

Давно Кувечичі не бачили такого дійства. Свято - не буденне, зворушливе, незабутнє. Головні герої - юнаки, які ще донедавна сиділи за шкільною партою, а нині йдуть служити до армії. Проводжати новобранців прийшли цілими родинами: сивочолі ветерани, люди різного віку та професій, молодь і малі дітлахи. Приїхали й гості з навколишніх сіл.

Валентина Волочко проводжала до війська найстаршого з трьох своїх синів, Анатолія.

- В армію йду цілком обмірковано. Хочу випробувати себе. У військкоматі попросився у спецпризначенці. Моє прохання пообіцяли задовольнили, - із захопленням розповів Анатолій.

- Я звичайно хвилююсь за сина. Але поважаю його вибір. Тож навіть питання, йти до українського війська чи ні, для нього взагалі не стояло, - розповіла мати новобранця. 

Свято продовжилося в сільському Будинку культури концертом, який влаштували артисти Військо-музичного центру Сухопутних військ Збройних Сил України.

Виступи артистів центру чередувалися демонстрацією відеороликів про сучасне українське військо. Глядачі із захопленням слухали і дивилися, а школярі навіть фіксували мистецьке дійство на мобільні телефони.

Здається, без п’яти хвилин солдати, дорослішають на очах. Справді, стільки уваги і шани цим юнакам, які лише в статусі новобранців і, як мовиться, пороху не нюхали. Та батьки, керівники району і області, військові, які, власне і влаштували ці урочисті проводи, усім своїм ставленням ніби підкреслювали, наскільки важливою і відповідальною є служба у Збройних Силах України.

Говорили тепло, від душі. Зміст їхніх коротких промов вбирало найголовніше: «Батьківщина довіряє сьогоднішнім новобранцям, найдорожче – берегти мир і спокій рідної землі. Бажали служить так, щоб Чернігівська земля пишалася вами».

Чернігівській міський військовий комісар полковник Володимир  Кравчук подякував батькам та селянам за виховання призовників, а призовникам здоровими і  змужнілими повернутися до рідної домівки.

- Проводжати урочисто та душевно стало вже доброю традицією в Чернігівському районі. Наша мета, не лише відродити славетні героїчні традиції минулого, а й використовуючи сучасні форми - показати і розповісти, донести до кожного мешканця сіл, яка вона українська армія сьогодні.  А результат цієї роботи можна побачити на призовному пункті - охочих поповнити лави Збройних Сил України серед молоді призовного віку у районі збільшується з ріку в рік, - підкреслив полковник Кравчук. 

Цього дня в селі створилася неймовірно радісно-емоційна атмосфера. По закінченню концерту, ще довго не розходилися люди. Вони підходили до призовників, бажали доброї служби, гідно тримати марку рідного села.

Вадим Мисник

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.