Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 18:24:04

“Підривники” зі шкільними ранцями

02.04.2013   09:35Агенцiя

Напевно, жодного року не минає без інформації про “замінування” того чи того навчального закладу.

Правоохоронці добросовісно реагують на анонімні дзвінки, евакуюють учнів та обстежують приміщення. І, поза сумнівом, рано чи пізно таки знаходять малолітніх “терористів”, дії яких найчастіше мають просте пояснення: бажання перешкодити контрольній роботі чи просто пожартувати.

Так сталося на початку цього року в одній із сільських шкіл Куликівського району на Чернігівщині. Хоч “жартівник” передбачливо викинув сім-карту, з якої телефонував до міліції, та позбутися мобільного не наважився, тож за його сигналом і був знайдений. Тепер десятикласнику загрожують не зошити, а роки “у клітинку”, а його батькам належить компенсувати багатотисячні збитки за виїзд спецтехніки на хибний виклик. Дожартувався, одне слово. Кажуть, розкаявся, але запізно.

Тим часом руйнівні ідеї володіють юними умами. Для мене стала потрясінням сторінка в соціальній мережі, на якій спілкуються діти, які відкрито заявляють, що хотіли б підірвати власну школу. “Але це ще нікому не вдалося!” – шкодує якийсь учасник обговорення. Сказати, що наші школярі настільки агресивні – наче ні. Якщо дати їм контрольну на класичну тему: “Що таке добре і що таке погано?” – без сумніву, все розпишуть правильно. Застосувати ж ці знання на практиці діти не прагнуть. У повсякденній поведінці часто навіть суперечать написаному власною рукою.

Саме тут – корінь проблеми: розрив у ланцюжку між теоретичними знаннями і практичним їх втіленням, на додачу – між вчинком і відповідальністю за його наслідки. Діти не пов’язують ці речі і не замислюються про моральні аспекти такої поведінки. А дорослі заглиблюються у причину цього явища якось пасивно, “переводячи стрілки” на телебачення та Інтернет.

Звісно, останні – не без гріха. Та хто, як не батьки, має контролювати і лімітувати дозвілля своїх чад? У будь-якому разі, головне – не в тому, що діти побачать сюжет про те, як хтось із ровесників “приколовся” над міліцією і педагогами, змусивши їх даремно нервувати та виконувати марну роботу. Головне – у зроблених висновках: підтримають чи засудять вони таку поведінку?

У цьому аспекті дуже корисними бувають зустрічі підлітків із правоохоронцями. Чи варто говорити, що День відкритих дверей, організований нещодавно ротою міліції особливого призначення “Беркут” та співробітниками відділу кримінальної міліції у справах дітей УМВС України в Чернігівській області, привабив старшокласників, як бджіл мед. Що не кажіть, а можливість потримати в руках справжню бойову зброю – неабиякий виховний момент, позаяк школярі переймаються розумінням, що перед ними предмет захисту, а не руйнації, що є речі, якими не можна жартувати. Після такого спілкування підлітків уже не потягне на безглузді розіграші.


Євдокія Тютюнник

http://ukurier.gov.ua/uk/articles/pidrivniki-zi-shkilnimi-rancyami/

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини