Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 01:10:32

Весняне полювання на гуску незаконне

19.03.2013   08:22Агенцiя

Так склалося, що велика кількість пернатих приваблює багатьох охочих їх вполювати. Проте, відстріл мігруючих птахів навесні є екологічно особливо небезпечним, а весняне полювання визнано аморальним і заборонено на території Європейського Союзу.

У 2002 році Рада Європи виступила з вимогою заборони весняного полювання в тих країнах, де воно ще відбувається. У 2003 році заборонили весняне полювання в Туреччині та Болгарії. У США та Канаді весняне полювання заборонено з 1913 року. На сьогоднішній день весняне полювання подекуди заборонено також у Росії і Білорусі, а у громадських колах цих країн постійно тривають дебати щодо її повної заборони.

Шкідливий вплив весняного полювання на довкілля очевидний. Поряд з безпосереднім знищенням птахів, зокрема рідкісних і червонокнижних, розганяються зграї та руйнуються гніздові пари, які у всіх видів гусок, лебедів та деяких качок на час міграції вже сформовані. З врахуванням того, що більшість гусеподібних моногамні, це є трагедією для тварин. Замість перепочинку, внаслідок зумовленого мисливцями стресу, відбувається загальне послаблення вже і так виснаженого зимівлею та тривалими перельотами організму пернатих, що негативно позначається на кількості потомства, життєздатності дорослих птахів і майбутніх пташенят. Постріли, наявність мисливців і собак у мисливських угіддях створює небезпеку загибелі та фактор турбування для представників місцевої фауни, для яких весна є періодом розмноження і виведення потомства. Перелік негативних екологічних наслідків весняного полювання можна продовжувати ще довго. До того ж, весняний трофей через низьку якість м’яса виснажених птахів немає ніякої цінності.

На сьогоднішній день в Україні весняне полювання заборонено також, а на охочих до такого полювання згідно із законом чекає відповідальність.

Це може бути адміністративне стягнення у вигляді штрафу у розмірі до 2040,00 грн., позбавлення права полювання на строк до трьох років, конфіскації рушниць, інших використаних під час полювання знарядь і засобів та незаконно добутого. У разі знищення червонокнижних птахів, а також незаконного полювання на територіях і об’єктах природно-заповідного фонду, порушників може бути притягнуто до кримінальної відповідальності. При цьому, притягнення до відповідальності не звільняє порушників від обов’язку відшкодувати шкоду, завдану унаслідок незаконного добування тварин.

Для недопущення незаконного полювання, під час весняної міграції птахів Державна екологічна інспекція у Чернігівській області традиційно посилює контроль у галузі збереження та використання тваринного світу на території регіону. До рейдових перевірок залучають громадських інспекторів з охорони довкілля, співробітників органів внутрішніх справ, представників користувачів мисливських угідь та засобів масової інформації.

Вкотре закликаємо громадян дбайливо ставитись до навколишнього природного середовища, не порушувати закон, а мисливців до того ж вгамувати мисливську пристрасть і дочекатись дозволених строків полювання. Також запевняємо про невідворотність настання покарання винних осіб.
Дякуємо за розуміння!

У статті використано інформацію з сайтів Полювання та риболовля (www.hunt-fish.com.ua), Українське товариство охорони птахів (www.birdlife.org.ua), Про полювання (www.about-hunt.narod.ru), та з книги “Біологія лісових птахів і звірів”, Львів: Поллі, 2005, фото запозичене з сайту Сус@нин.про (www. susanin.udm.ru).


Державний інспектор з охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області Андрій Павленко
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини