Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 16:34:42

Реактивна сімфонія від “Градів” І “Ураганів”

16.03.2013   10:21

Цього дня, не природні явища, а пронизливий гуркіт залпів потужних реактивних систем залпового вогню розривав повітря військового полігону 1-ої окремої танкової бригади, що в селищі Гончарівське на Чернігівщині. Тут, офіцери-артилеристи 6 дивізіонів з 4-х військових частин 8-го армійського корпусу Сухопутних військ Збройних Сил України виконували індивідуальні залікові вогневі завдання з бойовою стрільбою.


Іспит на бойову готовність

Першим до справи узялися підрозділи приборкувачів модернових “Катюш” – реактивної системи залпового вогню БМ 21 “Град”.
На закритих вогневих позиціях обслуги підготували бойові машини до стрільби.
– Об’єкти ураження знаходяться в кількох кілометрах від вогневих позицій. Всі розрахунки відстаней до цілей та обрахування їх координат здійснюють офіцери з командно-спостережного пункту. Вони є очима батарей. Через них проходять усі команди та передаються дані стрільби на вогневі позиції, – пояснює начальник артилерії 8-го армійського корпусу полковник Валерій Марцеха.

За словами командирів, екіпажі реактивних систем залпового вогню укомплектовано солдатами строкової служби та військовослужбовцями-контрактниками. Більшість контрактників вже мають досвід бойових стрільб та пройшли допідготовку за своїми спеціальностями у навчальних центрах. Щоб отримати допуск до бойової стрільби, всі військовослужбовці виконали нормативи з бойової підготовки на контрольних і контрольно-комплексних заняттях.

“Гради” по черзі відстрілюють боєзапас. Перші постріли пристрілочні. Зафіксувавши вибухи з КП лунає команда з виправленими координатами. Командири екіпажів передають їх навідникам. Ті виставляють приціли і піднімають стволи за визначеним рівнем. Обслуги впевнено виконують всі команди. Машини знову готові до роботи.

Лунають залпи на ураження. Яскраві спалахи і в небо здіймаються величезні стовпи землі. Снаряди влучають у шаховому порядку, накриваючи територію полігону густою димовою завісою.


Під “музику” бойового вогню

Для військовослужбовців 27-го реактивного артилерійського полку, якій дислокується в м.Суми, бойові стрільби теж не в новинку. Полігон відвідують регулярно. Паралельно з “Градами” й вони беруться за справу.

“Урагани” більш потужні за “Гради”. За специфічну форму та розмір реактивних боєприпасів до них, артилеристи між собою називають “Гради” некерованими трубами а “Урагани” метальниками телеграфних стовпів.

Максимальна дальність польоту таких “стовпів” сягає 35 кілометрів, площа ураження від залпу 3-х дивізіонів “Ураганів”, а це 288 снарядів які вилітають за 20 секунд, становить 300 гектарів. Снаряди переорюють землю й винищують усе живе на чотири метри вглиб.

Здебільшого такі системи залпового вогню застосовують проти радіолокаційних станцій, командних пунктів противника, вертолітних майданчиків та аеродромів, піхоти, артилерії, військ на марші тощо.

Залп і реактивні снаряди улітають в небо, залишаючи за собою лише димові струмені. На вогневих позиціях стоїть потужний гуркіт і свист.
Практичні дії своїх підлеглих оцінював особисто командир 8-го армійського корпусу генерал-лейтенант Петро Литвин.


Відстріляли на “відмінно”

Виконання вогневих завдань лише на “відмінно” – стало вже доброю традицією для артилеристів корпусу, які п’ятий рік поспіль займають призові місця у всеукраїнському конкурсі серед офіцерів – артилеристів “Залп”, а також у конкурсі на кращу артилерійську батарею у Збройних Силах України.

Особовий склад розрахунків практично виконав нормативи із спеціальної технічної, інженерної підготовки тощо. Усі практичні заняття проводились безпосередньо в польових умовах на техніці, що значно підвищує польовий вишкіл. Основна увага приділялась підготовки офіцерів та роботі сержантів під час підготовки та ведення вогню підрозділами артилерії.

Під час етапу бойової стрільби офіцерами були неодноразово виконанні бойові завдання з управління вогнем як артилерійською батареєю так і управління вогнем дивізіону. Кожен офіцер набув практику у виконанні обов’язків командира батареї, начальника штабу дивізіону, командира дивізіону. Також було виконано вогневе завдання командиром корпусної групи реактивної артилерії полковником Валерієм Ісмаїловим, який поставлену задачу на ураження умовного противника виконав на оцінку “відмінно”.

На “відмінно” виконали вогневі завдання і начальник артилерії 1-ї окремої танкової бригади підполковник Анатолій Таранюк, начальник артилерії 30-ї окремої механізованої бригади підполковник Олег Шевчук, командир дивізіону 72-ї окремої механізованої бригади підполковник Олег Блануца та командир батареї 1-ї окремої танкової бригади капітан Павло Слісар.

В ході проведення занять та безпосередньо етапу бойової стрільби серед розрахунків були визначені кращі: це командири бойових машин старший сержант Олексій Ященко та молодші сержанти Андрій Гладун та Ігор Урожай.

Останній за відмінну підготовку розрахунку був нагороджений командиром 8 армійського корпусу генерал – лейтенантом Петром Литвином цінним подарунком – наручним годинником.

Також в ході проведення стрільб було залучено студентів військової кафедри Сумського політехнічного університету. Юнакам та дівчатам була представлена можливість на власні очі побачити практичну роботу на вогневій позиції, її інженерне обладнання та порядок технічного обслуговування бойових машин.

Підсумовуючи результати проведення бойових стрільб, генерал-лейтенант Петро Литвин подякував всьому особовому складу: “Продемонстровані сьогодні особовим складом бойова виучка, злагодженість дають змогу на високому рівні виконати поставлені завдання по ураженню вогнем умовного противника. Участь у подібних практичних заняттях закріплює та відточує майстерність військовослужбовців, що дозволяє підтримувати високий рівень бойової готовності підрозділів артилерії 8-го армійського корпусу та готовності до виконанні завдань за призначенням.”


 

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини