Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 08:13:52

За втручання прокуратури поновлено права дітей з обмеженими можливостями

12.03.2013   15:48

Прокуратурою Чернігівської області проведено перевірки додержання вимог законодавства щодо захисту прав дітей-інвалідів та дітей з вадами розвитку.

Встановлено, що уповноваженими органами не забезпечено комплексного підходу до розв’язання проблем дитячої інвалідності.

До розроблення індивідуальних програм реабілітації дітей-інвалідів не завжди залучаються фахівці органів праці та соціального захисту населення, освіти, центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, інших органів, які здійснюють заходи з реабілітації. Належний контроль за їх виконанням не здійснюється.

Виявлено майже 40 дітей, програми яких своєчасно не переглянуто або взагалі не складалися. Не всі вихованці шкіл-інтернатів пройшли призначене їм лікування у реабілітаційних закладах та санаторіях.

Не забезпечено слуховими апаратами 65 дітей-інвалідів.

На неналежному рівні працюють санаторно-курортні відбіркові та лікарсько-консультативні комісії закладів охорони здоров’я.

У 2012 році не використано понад 100 санаторно-курортних путівок. Разом з тим, упродовж трьох років 75 дітей-інвалідів з Ічнянського, Ріпкинського та Чернігівського районів жодного разу не оздоровлювалися у санаторії.

Через невиконання батьками рекомендацій лікарів трьом дітям із Куликівського району, які мають вроджені аномалії розвитку, до цього часу не встановлено інвалідність, чим порушується право дітей на необхідну медичну та соціальну допомогу. Про вказані сім’ї соціальні служби не повідомлялися.

Більшість сімей, у яких виховуються діти-інваліди, не охоплена соціальними послугами.

Кошти вихованців дитячих будинків-інтернатів (пенсії та соціальні допомоги) спрямовуються не на поліпшення умов їх проживання, а майже у повному обсязі витрачаються на харчування, придбання одягу та взуття.

Не виконуються вимоги законодавства щодо створення умов для безперешкодного доступу інвалідів до закладів освіти, громадського транспорту тощо. Зокрема, у м. Чернігові з 36 шкіл лише 3 обладнано пандусами. Для підвезення учнів з порушеннями опорно-рухового апарату, зору в області спеціально обладнано 2 шкільні автобуси, проте їх кількість є недостатньою.

За результатами перевірок міськміжрайпрокурорами внесено 43 подання (в тому числі голові Чернігівської обласної державної адміністрації), у яких поставлено вимогу про притягнення до дисциплінарної відповідальності 68 посадових осіб органів та закладів охорони здоров’я, освіти, соціальних служб. Поновлено права 91 дитини. Заявлено позов на суму майже 9 тис. грн. Внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань про кримінальне правопорушення.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини