Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 11:00:23

Імена котів дають уявлення про життя суспільства

24.02.2013   14:39Агенцiя

Виявляється, третина всіх імен кішок - це особисті імена людей, зазвичай застарілі і зараз не часто вживані (Феня, Фрося, Кеша, Тиша). 

Принаймні такі справи у місті Кіров та Кіровській області згідно з дослідженням школяра Льва Чебуніна (м. Кіров), який представив свою роботу на XIII Всеросійських юнацьких читаннях ім. В.І. Вернадського. Близько чверті імен кішок відображають зовнішність (Рижик, Черниш, Пушок) і характер домашнього улюбленця (Бос, Шустрик, Соня). 

Інші мотиви надання імен котам та кішкам пов'язані з враженнями від переглянутих фільмів, мультфільмів, телесеріалів, прочитаних книг (Гарфілд, Маркіз, Степашка), а також із захопленнями господарів (Кеш, Фунтик, Бакс).

Деякі коти і кішки отримують свої клички в спадок: у багатьох селах їм дають клички їх попередників, які жили в цьому ж будинку, а також на ім'я сусідських вихованців. Часто ім’я тварини відображає одночасно і зовнішність, і характер. Наприклад, кличкою Чубайс нагороджують не просто рудих, але і злодійкуватих, важливих або нахабних котів.

Релігійні свята, музичні вподобання, значні події теж впливають на вибір клички кішки. Наприклад, кішка, яка народилася на стику тисячоліть, була названа Міленіум, а кота, купленого на Водохреща, назвали Крістіан. Автор дослідження також відзначає, що майже дві третини кличок кішок складаються з двох складів, 80% включають шиплячі звуки. Це, втім, не дивно, оскільки, як показав багатовіковий досвід спілкування людини з тваринами, останні найкраще реагують на звернені до них слова, що містять як раз свистячі і шиплячі звуки.

Ну і, звичайно, у повсякденному житті клички котів часто зазнають різних змін та перетворень: Фелікс стає Фелікс Едмундович або Філька, Аліса - Лисицею, а, наприклад, Моніка - Моней, що відображає наші багатогранні взаємини з домашніми улюбленцями. Лев Чебунін за своє дослідження був удостоєний Премії Всеросійських юнацьких читань ім. В.І. Вернадського та спеціального Призу журналу "Наука и жизнь".

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини