Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 11:39:45

Письменника Володимира Шкварчука ночами дістає телефонний терор

12.02.2013   09:59Агенцiя

Письменник із Чернігова Володимир Шкварчук звернувся у корпункт «Голосу України» із скаргою на банківську установу. З’ясовується, що чоловік не брав ніякого кредиту, але через нього тепер добряче потерпає. А вся проблема почалася з установлення у його помешканні телефону.

— Мені відразу почали по ньому настійливо телефонувати, — розповідає Володимир Михайлович. — Якийсь хлопець або дівчина, представляючись ніби співробітниками ПриватБанку, повідомляють мені про борг Капустіної.

«З телефонної книги випуску 1997 року я довідався, що мій номер справді належав якимось Капустіним, — пише автор листа. — Я довго доводив тим, хто дзвонив, що жодного відношення ні до них, ні до їхньої Капустіної не маю, пропонував провітритися пішки до мене додому, чи до сусідньої вулиці й пересвідчитися на місці, що вони творять дурницю, але марно». Телефонний терор тривав і далі.

Почався він у 2011 році. Тривав і до кінця 2012-го. Чоловік навіть завів реєстр цих дзвінків. Він вражає. Хворому 72-річному літератору В. Шкварчуку, якому зробили нещодавно складну операцію, телефонували, як правило, о 2-й або 3-й годині ночі, або якраз після 23.00, коли чоловік вже тільки заснув, періодично майже щомісяця.

Як він зрозумів, його телефонний нічний будильник — автомат, котрий монотонним голосом сповіщав про те, що Капустіна має негайно заплатити 2550 гривень кредиторської заборгованості.

— Ну от піднімеш трубку, — каже потерпілий. — Сон як рукою зняло. Думаєш, дочка телефонує. А тут ось таке. Нерви не витримують. У грудні знову телефонують. Я вкотре пояснюю, що не маю ніякого відношення до боржниці. Так, уявляєте, вони мене запитують: а ви не знаєте, де вона? Та звідки ж я знаю? І чому я повинен її розшукувати? Дружина моя каже: «Нехай зупиняють усіх перехожих і запитують: «де Капустіна?» Може, так швидше знайдуть». Мені ж просто дістався її злощасний номер телефону.

Як з’ясувалося під час перевірки, у найближчій до помешкання В. Шкварчука фінансовій установі нічого не знають про його проблему.

— Взагалі, ми не займаємося поверненням кредитних боргів, — повідомила завідувачка. І пояснила, що ці дзвінки, швидше за все, із центрального офісу. Крім того, банки вдаються до послуг колекторських фірм. Саме остання, як зрозумів Володимир Михайлович, діставала його вже у грудні. Дружина В. Шкварчука віднесла відповідну заяву, копію про встановлення телефону в місцеве відділення банку. Який результат?

— У січні мені стали телефонувати двічі на день по вихідних і мовчати, — зазначає ветеран. — Я так зрозумів, що вони розраховують, що Капустіна все-таки обізветься. Останнього разу я запитав: «Вам треба Капустіну?» І зразу почув, що це знову банк, якась Зоя Володимирівна...


КОМЕНТАР ЮРИСТА

Фінансові установи досить часто користуються послугами колекторських компаній, які виконують замість банків «брудну роботи» — повертають борги. Колектори відрізняються однотипністю методів, що їх застосовують для повернення боргу, та винятковою наполегливістю. У цьому випадку банк міг передати своє право вимоги колекторській організації за правочином відповідно до статті 512 Цивільного кодексу України, яка передбачає заміну кредитора в зобов’язаннях. Як свідчить практика, хоч скільки наполягай на відсутності боргу або будь-яких зв’язків із боржником — колектори не відчепляться. Колектори одноразово отримують інформацію про боржника від банку під час укладення договору, яка майже ніколи не оновлюється.

Конституція України прямо забороняє втручання в особисте та сімейне життя особи. До того ж дзвінки на ваш телефон (не важливо, дзвонять колектори або хтось інший) у нічний час містять у собі ознаки адміністративного проступку — дрібне хуліганство (ст. 173 Кодексу України про адміністративні правопорушення), а залежно від наслідків навіть складу злочину — хуліганство (ст. 296 Кримінального кодексу України), за яке передбачається обмеження волі на строк до п’яти років.

У коментованій ситуації можна порадити звернутися до правоохоронних органів із відповідною заявою про скоєння правопорушення, а найпростіше — змінити номер телефону.

http://www.golos.com.ua/Article.aspx?id=280238

 

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини